Image default
Időjárás

Fehérbe borult az ország tegnap (A cikk videót tartalmaz)

Péntek este óta az ország nyugati felében csaknem megállás nélkül havazott, egyes régiókban húszcentis hóréteg alakult ki, vasárnap reggelig pedig tovább hízhat a hóréteg.

A gyerekek legnagyobb örömére, Békéscsabára is megérkezett a hó. Kipróbálhatták, hogy milyen az Alföldön szánkózni. A csaknem tíz centis hó sokakat a friss levegőre csábított. A legtöbben szánkózással és korcsolyázással töltötték a szabadidejüket.

Somogyban is örültek a hónak. Balatonlellén még a fakutyázást is ki lehetett próbálni a part menti műjégpályán.

Kecskeméten rögtönzött hógolyócsata alakult ki két addig ismeretlen csapat között. A helyi fiatalok így használták ki a tél adta lehetőségeket a szombati tanítási nap után. A Bács-Kiskun megyei városban csak pár centi hó esett, de volt, akinek ez is különleges élményt jelentett.

A karácsonyi bevásárlások és előkészületek közepette az idősebbek kevésbé örültek a hónak.

Folyamatosan dolgozott a közútkezelő

Reggel országszerte havas tájra ébredtek az emberek, így a közútkezelőnek folyamatosan takarítania kellett az utakat. Imre Béla, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. zalai osztályvezetője elmondta, az éjszaka folyamán több körben járták az utakat. Síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkálatokat végeztek, reggel nyolc órára azonban már minden út járható volt.

Napközben sem pihenhettek a szakemberek. Folyamatosan figyelték az utak állapotát, valamint a kint lévő járműveiket, hogy tudják éppen melyik szakaszt tisztították meg. Nagykanizsa környékén például több száz kilométernyi útszakaszra kell figyelniük a szakembereknek.

Országosan több mint 32 ezer kilométeres közúthálózaton kell elvégezni a munkát. Szombat este hat óráig már több mint 8000 tonna útszóró sót, és mintegy 300 ezer liternyi calciumklorid oldatot terítettek szét az utakon.

Sok baleset történt

A havas, csúszós utakon sok volt a baleset, péntek óta csaknem száz helyre riasztották a katasztrófavédelem munkatársait. Több helyen árokba csúsztak a kocsik vagy nem tudtak időben fékezni, ezért egymásba rohantak. A szakemberek azt kérik, hogy mindenki csak a téli útviszonyokra felkészített autóval induljon útnak.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az M1-en elmondta: annak érdekében, hogy ne emelkedjen a balesetek száma, senki ne induljon el nyári gumikkal. Tanácsos többet tankolni, és ajánlott az is, hogy legyen az autóban meleg pléd, élelmiszer, folyadék és feltöltött mobiltelefon az útra, ha elakadnának a havazás vagy baleset miatt. Aki teheti, töltse le a katasztrófavédelem ingyenes applikációját, aminek a segítségével tájékozódhat a balesetekről.

Ha valaki bajba jutott autóst vagy gyalogost lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot – tette hozzá.

Hófúvásra és havazásra is figyelmeztetnek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint:

egyébként Nyugat felől egyre gyengül, fokozatosan teret veszít a havazás, ugyanakkor a Dunától keletre és különösen a Tiszántúlon intenzív havazásra lehet számítani. További 5-10 centiméter hó várható, keleten ennél több is valószínű.

Mint írták, főként a keleti, délkeleti határvidéken a hóréteg vastagsága a 20 cm-t is meghaladhatja. A havazás vasárnap napközben keletre, északkeletre szorul vissza, így érdemi hógyarapodás főként már csak az északkeleti, keleti határvidéken lehet kora délutánig.

A havazás miatt szombat este tíz megyére – Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok – adtak ki figyelmeztetést. A hófúvás veszélye miatt pedig öt megyére – Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala – adtak ki figyelmeztetést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint:

több településen már 10 centiméternél is vastagabb a hóréteg. A havazás miatt közlekedési balesetben hárman meghaltak, és többen megsérültek. A tűzoltókat péntek óta több mint ötvenszer riasztották balesetekhez – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Mérőállomásai közül a legtöbb hómennyiséget – 17 centimétert – Sopron Brennbergbányánál mérték, a sármelléki állomáson 15 centiméteres hóréteget rögzítettek. Somogyhatvannál és Mázánál 12-12, Bakonyán és Szélkán 11-11 centiméteres a hó. Emellett néhány mérőállomásnál 10 centiméternyi hó hullott. Ezek: Sopron, Pogány Irányítótorony, Páka, Kerta, Úrkút.

A meteorológiai szolgálat Kékestetőn 8 centiméteres hóréteget mért. Emellett számos településen hullott még több centiméternyi hó. Térképük szerint jelenleg is országszerte havazik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a havazás miatt Budapesten, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Azt írták: szombat estig még folytatódik az országos havazás, de a Dunántúlon nyugat felől gyengül, éjszaka fokozatosan megszűnik a csapadék. Síkvidéken az ország északnyugati felében további 1–7, délkeleti felében további 7–15 centiméter hó valószínű. A hóréteg vastagsága vasárnap reggelig főként délen, délkeleten, illetve a hegyvidéki területeken elérheti a 15–20, a délkeleti határvidéken meghaladhatja a 20 centimétert, aminek jó része ott nedves, tapadó hó formában valószínű. A keleti határnál vegyes formájú csapadék (havas eső, fagyott eső) sem kizárt.

Kiemelték továbbá, hogy az élénk, néhol erős északi, északkeleti szél főként a Nyugat-Dunántúlon, illetve az Észak-Alföldön, északkeleten kissé hordhatja a havat. Ugyanakkor északkeleten már éjszaka, nyugaton pedig vasárnap reggeltől mérséklődik a légmozgás.

A hófúvás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki az elsőfokú figyelmeztetést.

Budapest, 2012. február 15.
Villamos közlekedik az intenzív hóesésben a budapesti Kossuth téren.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Péntek este óta két halálos baleset történt: Bács-Kiskun megyében KerekegyházaBorsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig Méra közelében ütközött autó kisteherautóval.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az M1-en elmondta: annak érdekében, hogy ne emelkedjen a balesetek száma, senki ne induljon el nyári gumikkal. Tanácsos többet tankolni, és ajánlott az is, hogy legyen az autóban meleg pléd, élelmiszer, folyadék és feltöltött mobiltelefon az útra, ha elakadnának a havazás vagy baleset miatt. Aki teheti, töltse le a katasztrófavédelem ingyenes applikációját, aminek a segítségével tájékozódhat a balesetekről.

Ha valaki bajba jutott autóst vagy gyalogost lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot – tette hozzá.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője közölte az MTI-vel, hogy a havazás elsősorban az ország déli részének mellékúthálózatán jelenthet nagyobb gondot. A Fővárosi Közterület-fenntartó 70 járművel takarítja a budapesti utakat.

A havazás és a szél a vasúti közlekedést is lassítja, így több vonalon késnek a járatok. A szakemberek folyamatosan takarítják a váltóberendezéseket, de az időjárás a munkájukat nehezíti.

Az aktuális időjárási helyzetről az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján, az útviszonyokról pedig az Útinform oldalán olvashatnak – hívták fel a figyelmet.

A rendőrség és a katasztrófavédelem is az útviszonyoknak megfelelő közlekedésre figyelmeztet.

Képek: veol.hu, Hirmagazin.eu, Pinterest

Forrás: MTI, OMSZ

Hasonló hírek

Vészjelzést adtak ki a fél országra: nem elég a havazás, még ezt is a nyakunkba kapjuk kedden! Oszd meg!

Géza

Rossz hírünk van azoknak, akik enyhülést remélnek

Edit

Tavaszias idő jön hétvégére

info