Image default
Külföld

Faymann szerint Ausztria kaput épít oldalsó szárnyakkal, nem kerítést

forrás: MTI

Határozottabb szabályozásra és nem határzárra van szükség a menekültáradat ellenőrzésére – jelentette ki az osztrák kancellár és az alkancellár a szerdai kormányülést követően. Mindketten utaltak arra, hogy szükséges a határtérség “műszaki biztosítása”.

 Faymann

Werner Faymann osztrák kancellár szerint különbséget kell tenni aközött, hogy valaki határkerítést vagy – mint fogalmazott – kaput épít oldalsó szárnyakkal. Ez utóbbit nem részletezte, de azt hangoztatta, hogy szerint nem kerítést építenek az országhatárra, hanem műszaki biztonsági intézkedéseket foganatosítanak.

Reinhold Mitterlehner alkancellár szerint az államnak meg kell mutatnia, hogy képes cselekedni és nem csupán tehetetlenül nézi, ahogy emberek áramlanak át a határon. A szuverenitásról és az állami autoritásáról van most szó – jelentette ki az alkancellár.
Mindkét politikus hangsúlyozta, hogy az intézkedéseket Ausztriának Németországgal kell összehangolnia.

A kormány a szerdai ülést követően nyilatkozatban határozta meg a további lépéseket, többek között a menekültjog szigorítását, a határozott idejű menekültstátus kiadásának lehetőségét, valamint a menedékkérő családjának későbbi befogadásáról szóló rendelkezést. A kormány továbbá elegendő számú téliesített befogadóhelyet akar a menekültek rendelkezésére bocsátani.
Az osztrák vezetés továbbá azt tervezi, hogy még kétezer rendőrt vet be a menekültválsággal kapcsolatos feladatok elvégzésére, akár civilszolgálatosokat vagy katonákat is alkalmazhatnak erre a feladatra.

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter kedden délután jelentette be, hogy “építési jellegű” műszaki munkálatok kezdődhetnek Ausztria déli határrészén, felkészülve arra a lehetőségre, hogy rosszabbodik a helyzet. A miniszter szerdán azt közölte, hogy kerítésről is szó van, de arról nem, hogy lezárják a határt. A tárcavezető tájékoztatása szerint az építkezés tervezési folyamata nagyjából tíz napig tart majd. Az osztrák pénzügyminiszter egyelőre nem tudta megbecsülni, hogy milyen költségekkel jár majd a határ menti építkezés.

Az ellenzéki pártok közül az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a populista Team Stronach üdvözölte a bejelentett intézkedést. Az FPÖ párt elnöke továbbá egy általános tervet szorgalmazott az osztrák határ biztosítására vonatkozólag.
A Zöldek pártja szolidaritásellenességről és a Osztrák Néppárt (ÖVP) “orbanizálódásáról” beszélt. Javaslatuk szerint a pénzt inkább szálláshelyek és konténerfaluk építésére kellene fordítani.

 

Hasonló hírek

Újabb hackertámadás – amerikai erőművekbe “hatoltak be”

Edit

Egyre nehezebben deríthető fel a terrorveszély

Géza

Lángolt egy orosz gép futóműve, rengeteg sérült Barnaulban

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------