Főoldal » Farsangi programok a Szennai Skanzenben
Kultúra Programinfó

Farsangi programok a Szennai Skanzenben

Forrás: MTI

Magyarország és azon belül Somogy farsangi szokásaiból ad ízelítőt februárban a Szennai Skanzen, amely rövid szünet után szombattól várja a látogatókat.

Farsangi programok a Szennai Skanzenben

A február a farsangról szól, minden hétvégén 10 és 16 óra között sok ínycsiklandó finomsággal, táncházzal, maskarázással készülünk – írta a Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény tagintézménye az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

A Kaposvártól nyolc kilométerre található, a talpas-favázas népi építészet emlékeit őrző, csaknem négy évtizede létrejött falumúzeum portáin ezen a hétvégén más és más somogyi farsangi hagyományokat elevenítenek fel.

Lesz maszkázás, tuskóhúzás, nyársdugás, farsangifánk-sütés és zajkeltőeszköz-készítés, az érdeklődők a somogyszobi házban Balázs-napi szokásokkal, babonákkal ismerkedhetnek meg, valamint farsangi tárlatvezetésen vehetnek részt.

Kiemelték: február 13-án és 14-én, a nagyböjt kezdetén Belső-Somogy böjti szokásait mutatják be, ennek keretében a vendégek megtudhatják, milyen étkeket fogyasztottak ebben az időszakban a “régi faluban”, és mik voltak a böjti gyermekjátékok.

A Zselicség és Ékes anyanyelvünk hétvégéjén, február 20-án és 21-én egy játékot szerveznek, a látogatók a múzeumot bejárva a somogyi tájszólással, a megyére jellemző tájszavakkal, népi etimológiai kifejezésekkel ismerkedhetnek.

Február utolsó hétvégéjének témái a téltemető és tavaszváró szokások, hiedelmek, jóslások lesznek, a nagyközönség február 27-én délután a szennai iskolások kiszézéshez hasonlatos téltemető deda-báb égetésének lehet tanúja.

A farsangi rendezvények mellett 2016-ban is számtalan újdonság, fesztivál és kiemelt hétvégi program várja a látogatókat a Szennai Skanzenben – olvasható a tájékoztatóban.

 

 

Hasonló hírek

Elhunyt Békés András Kossuth-díjas rendező

info

Újra Víz, Zene, Virág Fesztivál!

Mazsi

A Forster Központ a Múzeumok Éjszakáján

info