Image default
Életmód hírek

Farsangi bálok és hagyományok

A farsang vízkeresztkor kezdődő és hamvazószerdáig tartó ünnepsorozat, nagyon gazdag szokáshagyománnyal. A hagyományok szerint ez az önfeledt mulatozás, a dús lakomák időszaka, amikor búcsúzunk a téltől és köszöntjük a tavaszt.

Farsangi bálok és hagyományok időszaka
A farsang a vígság azon időszakát jelzi, amely a húsvéti nagyböjtöt megelőzi. A farsangot rendesen  január 6-tól hamvazó szerdáig számítják. Velencében már István-napján (dec. 26.), Spanyolországban pedig Sebestyén-napkor (jan. 20.) kezdődik a farsang, Rómában csakis a hamvazó szerdát megelőző 11 napot mondják farsangnak, illetve karneválnak.

Sok helyen a hamvazó szerdát megelőző héten tartják a voltaképpeni farsangot, amely nálunk húshagyó kedden éri el befejező tetőpontját. A farsang hazája Olaszország, manapság is az olasz, különösen a velencei farsang vagy karnevál utolsó hete a leghíresebb népünnepek közé tartozik

Farsangi népszokások

A tél és tavasz küzdelmét szimbolizáló, eredetileg pogány ünnepséget – sikertelen üldözését követően végül – a keresztény egyház is elfogadta, és keresztény elemekkel ruházta fel. Bár a farsang hazája Olaszország, Magyarországon a német fasching szót vettünk át a karnevál helyett ezen időszak, és a hozzátartozó hagyományok megnevezésére. Nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően néphagyományokra épül.

A farsangot a mulatozás, lakomák, vidámság, életöröm, szórakozás, bolondozás, tánc, bálok jellemzik, azaz az önfeledt ünneplés a húsvéti böjt előtt. A gazdag lakomákkal a természetet kívánták bőségre ösztönözni.

Hagyományosan ilyenkor tartották az esküvőket is. A legismertebb farsangi népszokások az asszonyfarsang, alakos játékok, farsangi jelmezek, köszöntők, farsangtemetés. Farsanghoz kötődik egyik legérdekesebb népszokásunk, a mohácsi busójárás is. Az ételek közül Magyarországon tipikusan a húsételek, kocsonya, káposzta és a farsangi fánk terjedtek el.

A farsang utolsó napja húshagyó kedd, és a másnap, hamvazó szerda, már a nagyböjt első napja. Ezt egy napra felfüggesztve, torkos csütörtökön elfogyasztották az összes maradék ételt (mai modern verzióban az éttermek kedvezményekkel várják a vendégeket egy kiadós lakmározásra).

Forrás: anna.hu

Hasonló hírek

Névnapok április 9.

info

Az emberiség egyetlen esélye a túlélésre – egyetlen percben (Videó)

info

Hányszor lehet egy szerelem az első?

Géza