Főoldal » Fájdalommentesen is lehetsz őssejtdonor – erre hívja fel a figyelmet egy fiatal lány a Facebookon
Egészség - betegség

Fájdalommentesen is lehetsz őssejtdonor – erre hívja fel a figyelmet egy fiatal lány a Facebookon

Magyarországon jelenleg elkeserítően alacsony a donorok száma, mindössze 7000. Más országokban ez a szám sokkal nagyobb.

Molnár Eszter maga is megtapasztalta, hogy milyen érzés, ha egy hozzá közel álló személynek van szüksége segítségre. Az édesapjánál tavaly nyáron leukémiát diagnosztizáltak, így a család több mint egy éve minden erejével küzd a betegséggel. Szerencsére találtak megfelelő donort számára Németországban. Viszont Magyarországon is lenne esély donort találni, de Eszter szerint nálunk nem is tudnak róla az emberek, hogyan segíthetnének

A fiatal lány nemrég a Facebookra töltött fel egy levélről készült fotót, posztjában pedig arra próbálta felhívni az emberek figyelmét, hogy ma már egyszerűbben, fájdalommentesen is segíthetnek a betegeken. Hiszen, mint írja “bizonyos hematológiai betegségek esetén csak őssejt transzplantációval érhető el a gyógyulás, amihez a betegeknek szüksége van egy őssejtdonorra.”

A levél, amiről a fotó készült azt bizonyítja, hogy Eszter bekerült a Magyar Őssejtdonor Regiszterbe, “ahol számon tartják a donorokat és ahonnan a világ összes betegének keresgélik a megfelelő egyezésű őssejtet.”

Fájdalommentesen is lehetsz őssejtdonor - erre hívja fel a figyelmet egy fiatal lány a Facebookon 1

“Ahhoz, hogy a regiszterbe bekerülj nem kell mást tenned, mint rendelkezned egy közelmúltbéli érvényes véradással, majd szándékoddal felkeresni a legközelebbi vérellátót, és a nyilatkozat aláírása után egyetlen kémcső véred elemzése alapján felkerülsz.”

– magyarázza a folyamatát Eszter, akinek az volt a célja, hogy eloszlassa a kételyt, miszerint csak a fájdalmas úton, csontvelőből lehet kinyerni az őssejteket.

“Ugyanis ma már ez megoldható előkezelés után véradással egyenértékű eljárással, amit úgy neveznek, hogy őssejtnyerés vérből.”

Az előkészítés tulajdonképpen egy gyógyszeres kezelést igényel, hogy kinyerhessék az őssejteket a vérből, de ezt már csak azon a ponton, mikor az ember tudja, hogy ő mentheti meg valaki életét.

“Nem gondolnám hogy ezt bárki ne tenné meg annak tudatában, hogy rá vár egy életéért küzdő beteg”

– vallja a fiatal lány.

Ha egyszer életünk során kiválasztanak valaki számára, (aminek évente 1:10000 az esélye) akkor sem kell átesni invazív beavatkozáson, hiszen előkészítés után egy véradással egyenértékű eljárással veszik le a szükséges vért, amiből kinyerik a szükséges őssejteket. Ezt utána eljuttatják a betegnek, hogy a mi immunrendszerünkkel élhessen tovább.

Eszter elsődleges célja a tájékoztatás volt, bővebb információkat az OVSZ honlapján találhatsz!

Forrás: Szeretlek Magyarország

Címkép: Ladjánszky Máté

Hasonló hírek

Azonnal fordulj orvoshoz, ha észreveszed magadon az alábbi jeleket, mert ezek a rák korai jelei!

Edit

Gyógyszermellékhatás lehetett az oka az életerős fiú halálának

Edit

8 étel a gázok ellen

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------