Hirmagazin.eu
Főoldal » Facebook ellenőrzés: A kiegészítő alkalmazások megfelelnek-e a szigorodó adatvédelmi követelményeknek?
Technika, kommunikáció

Facebook ellenőrzés: A kiegészítő alkalmazások megfelelnek-e a szigorodó adatvédelmi követelményeknek?

Négyszáz fejlesztő ezer alkalmazását függesztette fel a Facebook

A közösségi óriás a 2018-as Cambridge Analytica-botrány kirobbanása után kezdte vizsgálni, hogy a Facebookra épülő kiegészítő alkalmazások megfelelnek-e a szigorodó adatvédelmi követelményeknek illetve más jogi előírásoknak.

Mark Zuckerberg elnök-vezérigazgató áprilisban, a Facebook fejlesztői konferenciáján San Joséban.Fotó: JUSTIN SULLIVAN/AFP

A Cambridge Analytica volt az a cég, amely egy Facebookra épülő alkalmazás segítségével hatalmas mennyiségű adatot gyűjtött be – a legtöbb esteben valószínűleg teljesen jogszerűtlenül – a felhasználókról, és ezeket használta a Trump-kampányban illetve a Brexit-kampányban is, sőt más politikai megrendelői is lehettek. A legalább 87 millió felhasználó adataival visszaélő CA-t súlyos pénzbüntetésre ítélték, ami után meg is szűnt, a Facebook körül pedig hatalmas botrány kavarodott, kongresszusi meghallgatásra hívták Mark Zuckerberget, és július közepén ötmilliárd dolláros megabírságot lengettek be a cégnek.

A Facebook ma azt közölte, hogy szakértők százainak közreműködésével nyomozta végig a Facebookra épülő különféle alkalmazásokat, tett fel kérdéseket a fejlesztőiknek, illetve vizsgálta, milyen felhasználói adatokhoz férhettek hozzá. A vizsgálat alapján több mint 400 fejlesztő körülbelül 1000 appját függesztették föl.  A közlemény hangsúlyozza, hogy az appok egy része tesztfázisban volt, sosem került a nagyközönség elé, illetve nem csak akkor döntöttek a felfüggesztés mellett, ha valamilyen visszaélést tapasztaltak, hanem akkor is, ha a fejlesztő nem reagált időben a megkeresésre vagy nem adott megfelelő és hiteles válaszokat.

A felfüggesztések egy része nem végleges, amennyiben a fejlesztők kijavítják a hibákat, illetve megadják a szükséges információkat, újraindíthatják FB-alkalmazásaikat.

A végleg kitiltott appok közül a közlemény név szerint is említi a MyPesonalityt, amely kutatókkal és vállalkozásokkal osztott meg információkat Facebook-felhasználókról, nem teljesítve az adatvédelmi előírásokat, ráadásul megtagadta az együttműködést a Facebookkal a vizsgálatban.

A Facebook közleménye szerint néhány fejlesztő ellen jogi eljárást is indítottak: a Rankwave koreai adatelemző vállalkozást, a LionMobi és a JediMObi nevű cégeket, valamint Gleb Szlucsevszkij és Andrej Gorbacsov ukrán magánszemélyeket (akik Facebook-kvízeket gyártottak) említik név szerint a bepereltek között.

A Facebook még hosszan sorolja, hogy miket tett, hogy megfeleljen az amerikai kereskedelmi hatósággal, az FTC-vel (nem azonos az ismert ferencvárosi futballklubbal) júliusban kötött megállpodásnak.

Facebook Newsroom

Hasonló hírek

Nemzetközi robotprogramozási verseny lesz Debrecenben

info

Itt a vége az iPhone tündérmeséjének?

Edit

Hitelesség kontra megtévesztés a világhálón

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------