Hirmagazin.eu
Főoldal » Ezzel javítható az okostelefon beégett kijelzője
Technika, kommunikáció

Ezzel javítható az okostelefon beégett kijelzője

Úgy hangzik, pedig nem városi legenda: a mobilok kijelzőjébe szellemképeket égetnek az álló, mozdulatlan képrészletek. Szerencsére van megoldás.

Kép: Shutterstock

Sokkal gyakrabban fordul elő ez a probléma, mint hinnénk. Nem mentesek tőle például a Samsung kijelzői az S család tagjaitól egészen a Note-ig. Az új iPhone X-nek az Ars Technica tesztje szerint éppenséggel mindössze 17 óra üzemidőre volt szüksége ahhoz, hogy beégjen.

Leggyakrabban az Amoled kijelzőkkel fordul elő ez a hiba, de korántsem mentesek tőle az LCD-k sem.

Nem gyártói gondatlanságról van szó.

Leegyszerűsítve arról beszélünk, hogy ezek a kijelzők nem egységes háttérvilágítással jelenítik meg a színeket, hanem csakis azokat a pixeleket világítják meg, amelyeket az adott kép éppen használ. Így aztán a feketék például tökéletesen feketék lesznek, hiszen úgy jönnek létre, hogy egyáltalán nem kapnak fényt.

A technika előnye a szép – időnként „túl szép”, azaz agyonszaturált – kép. Hátránya, hogy az intenzíven világított képrészletek hosszas használat esetén szellemképeket hoznak létre a kijelzőn, amelyek akkor is folyamatosan látszanak, amikor már semmi keresnivalójuk nem lenne ott.

Android készülék esetén számos szoftveres megoldásra lelhetünk a Google Play áruházban. Ajánlott például a Screen Burn-in Tool, amely úgy állítja vissza a kijelző rendes működését (akadályozza meg a további romlást), hogy váltva alapszíneket jelenít meg a mobil kijelzőjén.

Erre emlékeztető, ilyesmi funkciója volt a régi CRT monitorokon használt képernyővédőknek is: üresjáratban ott dinamikusan változó képekkel vették elejét a képpontok beégésének.

Az Apple egészében véve elutasítja a problémát, amit egyébként saját szóhasználatával „képmegtartásnak” nevez. A „csak különleges helyzetekben” fellépő gond kezelésére alacsonyabb kijelző fényerőt, energiatakarékos beállításokat szoktak ajánlani.

Forrás: Hirado.hu

Hasonló hírek

Eltűnhetnek a lájkok az Instagramról

Géza

Bréking: mégis kivonulhat a Telenor Magyarországról!

Géza

A 10 legjobb Android háttérkép gyűjtemény

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------