Image default
Természetvédelem, élőlények védelme

Ezzel búcsúzunk mára: Ebben a kis országban sok értékes dolog van, íme két gyönyörű madár: Ritka ragadozómadarak telelnek a Kis-Sárréten! Jó éjt!

Egy fekete sas és egy vándorsólyom tölti évek óta a telet a Körös–Maros Nemzeti Parkban, Kis-Sárrét részterületén. A napokban mindketten megérkeztek északi költőhelyeikről.

A fekete sasok költőterülete Lengyelország keleti részétől egészen az Amurig terjed. Magyarországra mindössze néhány példány jár telelni, jellemzően a vizes élőhelyekre. Az egyik ilyen telelőhely a Biharugrai-halastavak környéke, ahová már jó néhány éve visszatér egy fekete sas – olvasható a Körös–Maros Nemzeti Park honlapján.

A madár idén is október közepén érkezett meg. Azóta többen is látták az Ugrai-rét és az Ugrai-halastavak környékén. Életmódját nehéz nyomon követni, sokszor fedettebb helyekre is bemegy zsákmányolni, és gyakran fogyaszt a rétisasok által elhagyott dögöket.

A nemzeti park másik rendszeres téli vendége egy vándorsólyom, amely szintén október közepén érkezett meg. Ez a madár már legalább tíz éve a Kis-Sárréten tölti a telet, mindig ugyanazokat a területeket járja be, és ugyanazokat a fákat használja éjszakázóhelyül. Gyakran a nádasokba behúzó nagy seregélycsapatokra vadászik. A park munkatársai és a természetbarátok is több alkalommal megfigyelték, amint lecsapott a halastavakban nagyobb számban táplálkozó madarakra, amelyek közül legtöbbször dankasirályokat próbált zsákmányolni.

Telente még néha feltűnik egy-egy kóborló fekete sas vagy vándorsólyom is Biharugra környékén, de csak rövid időt töltenek ott, aztán továbbállnak. Azonban a két visszatérő „vendég” egészen márciusig a térségben marad, majd csak a tavasz beálltával kel útra északi költőhelye felé.

forrás:Kmnp.nemzetipark.gov.hu

Hasonló hírek

Újraéledt az Ó-Dráva holtág – éveken át zajló beruházást valósítottak meg a különleges élővilág megőrzéséért

Géza

Víz alá kerülhet Velence, Amszterdam vagy Hamburg?

Edit

A víz világnapja március 22.

info