Természetvédelem, élőlények védelme

Ezzel búcsúzunk mára: Ebben a kis országban sok értékes dolog van, íme két gyönyörű madár: Ritka ragadozómadarak telelnek a Kis-Sárréten! Jó éjt!

Egy fekete sas és egy vándorsólyom tölti évek óta a telet a Körös–Maros Nemzeti Parkban, Kis-Sárrét részterületén. A napokban mindketten megérkeztek északi költőhelyeikről.

A fekete sasok költőterülete Lengyelország keleti részétől egészen az Amurig terjed. Magyarországra mindössze néhány példány jár telelni, jellemzően a vizes élőhelyekre. Az egyik ilyen telelőhely a Biharugrai-halastavak környéke, ahová már jó néhány éve visszatér egy fekete sas – olvasható a Körös–Maros Nemzeti Park honlapján.

A madár idén is október közepén érkezett meg. Azóta többen is látták az Ugrai-rét és az Ugrai-halastavak környékén. Életmódját nehéz nyomon követni, sokszor fedettebb helyekre is bemegy zsákmányolni, és gyakran fogyaszt a rétisasok által elhagyott dögöket.

A nemzeti park másik rendszeres téli vendége egy vándorsólyom, amely szintén október közepén érkezett meg. Ez a madár már legalább tíz éve a Kis-Sárréten tölti a telet, mindig ugyanazokat a területeket járja be, és ugyanazokat a fákat használja éjszakázóhelyül. Gyakran a nádasokba behúzó nagy seregélycsapatokra vadászik. A park munkatársai és a természetbarátok is több alkalommal megfigyelték, amint lecsapott a halastavakban nagyobb számban táplálkozó madarakra, amelyek közül legtöbbször dankasirályokat próbált zsákmányolni.

Telente még néha feltűnik egy-egy kóborló fekete sas vagy vándorsólyom is Biharugra környékén, de csak rövid időt töltenek ott, aztán továbbállnak. Azonban a két visszatérő „vendég” egészen márciusig a térségben marad, majd csak a tavasz beálltával kel útra északi költőhelye felé.

forrás:Kmnp.nemzetipark.gov.hu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Antarktiszi rekordmeleg

info

2000 sarki lúd tetem eső

info

Az év hüllője az elevenszülő gyík (Olvasd el és nézd meg a videót!)

Géza