Hirmagazin.eu
Főoldal » Ezzel búcsúzunk mára! Nyugodalmas jó éjszakát kívánunk! Hirmagazin.eu
Természetvédelem, élőlények védelme

Ezzel búcsúzunk mára! Nyugodalmas jó éjszakát kívánunk! Hirmagazin.eu

Apró ékszerdoboz a Tihanyi-félszigeten: Sajkod képeslapra illően meseszép

Gyönyörű természet és éteri nyugalom vár Sajkodnál a Balaton-parton.

“A gyógyfüvekben gazdag növényzet illata, a mélységes csend meghitté tette a hegyoldal hangulatát” – írta Németh László lánya, aki maga is letelepedett néhány évre Sajkodon, ebben a Tihanyi-félszigeten fekvő, apró faluban, mely pusztán néhány utca, de mediterrán bája rabul ejti mindenki szívét, aki megfordul erre.

Sajkod közigazgatásilag Tihanyhoz tartozik ugyan, de mintha két külön világ lennének. Az üdülőfalu csendes, kedves és barátságos, a környezet csodás, a Balaton-part pedig hívogató. Van itt minden, ami a tökéletes pihenéshez kell: bájos kis strand, kellemes túrázóhelyek és gyönyörű kilátás a túlpartra. A balatoni nyüzsgés egyetlen karnyújtásnyira van, de addig is, el lehet bújni Sajkodon a világ elől.

Tihany-Sajkod romantikája

Tihany-Sajkod, bárhonnan érkezünk is, elbújik a szem elől, talán részint ennek köszönhető, hogy nincsen tele nyaralókkal. Vonat, busz errefelé nem jár, csak a 71-es főút felől közelíthető meg egy kis mellékúton keresztül. Nem csoda, hogy a túrázók és a biciklisták körében örvend a legnagyobb népszerűségnek, hiszen olyan rejtett kincs, amit gyalogszerrel a legegyszerűbb felfedezni.

Fotó: Indafoto / Holdfény Keringő

A pár apró utcából álló faluban többnyire üdülőházak sorakoznak, az itt nyaralókat valószínűleg a természet szépsége vonzza, mert a település a sötétzöld, vastag erdővel borított Csúcs-hegy lábánál fekszik, és elterül előtte a Balaton sima vizű öble, tökéletes kilátással mindkét partra.

Fotó: Sajkodi strand honlapja

sajkodi strandnak kultikus értéke van. Ez a keskeny földsávon elterülő, füves partszakasz egyre népszerűbb, de még mindig bőven találni helyet a törölközőnek. Két büfé gondoskodik arról, hogy a fürdőzők ne maradjanak étlen-szomjan. A törzsvendégek esküsznek az itt kapható lángosra és hekkre. Az autóval érkezőknek fenntartanak egy kis parkolót, és bérelhető itt vízibicikli, illetve egyéb strandeszközök is, bár a főszerep a vízé és a napé. Aki egyszer megfordult itt, az biztosan visszavágyik. A strand fölé magasodó hegy, a dús nádas és a sziklás part vadregényes hangulatot áraszt.

Fotó: Indafoto / reneszansz

A strand mellett haladó út egészen az erdőig fut, a végén pedig a Balaton-felvidéki Nemzeti Park erdei iskolája és a Magyar Horgász Szövetség horgásztanyája áll. A környék másik nevezetessége, a Teázó az erdő mélyén sajnos elköltözött Aszódfőre, és új nevet kapott. Most Nagyi Kertje Teaháznak hívják, de még mindig kényelmes sétatávolságra található Sajkodtól.

Fotó: Indafoto / Szabalaca67

Sajkodban látható az apáti templomrom, mely körül valaha Apáti faluja állt, ami megsemmisült a török hódoltság idején. Apáti emlékét több vendéglátóhely is őrzi. Felsétálhatsz Sajkodból az Őrtorony-kilátóhoz is, ahonnan beláthatod az egész Balatont.

Sajkodról indulva a Tihanyi-félsziget egésze könnyen megközelíthető akár gyalogosan is. A levendulások és a tihanyi rév alig három kilométerre találhatóak, bár utóbbihoz kicsit nehezebb út vezet. Aszódfőre is egyszerű eljutni, így, ha szeretsz sétálni, élvezed a csendet és a természetet, Sajkod olyan élményeket tartogat, melyeket nem fogsz egykönnyen elfelejteni.

Forrás: Femina.hu

Hasonló hírek

A rovarölő szerek csendes madárgyilkosok

info

Ha ez nem sikerül, kihalhat az emberiség

Edit

Ne szeresd túl! Trágyázd a növényt szakszerűen

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------