Image default
Belföldi hírek

Ezzel búcsúzunk mára: Három nap az államalapítás jegyében.. Oszd meg!

Idén három napon át tartanak az augusztus 20-i központi rendezvények: a hagyományok szerint a zászlófelvonással, majd a honvédtisztavatással kezdődnek az ünnepségek – délután a szentmisére és a Szent Jobb-körmenetre, majd az esti tűzijátékra is sokakat várnak a szervezők.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Marjai János)

Szombaton megnyílik a Magyar Ízek Utcája, ahol egyebek mellett az ország tortája és az ország cukormentes tortája verseny győztes tortáit, valamint a Szent István-napi kenyeret is meg lehet majd kóstolni. A Várkert Bazárnál felállított színpadon mindhárom napon több fellépő ad koncertet. Vasárnap este a Szent Gellért-szobornál mások mellett a Tankcsapda is fellép. Augusztus 20-án, hétfőn a programok a hagyományoknak megfelelően a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök és Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Délelőtt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából átadja a Külhoni Magyarságért Díjakat az Országházban. Szintén a Parlamentnél, a Dunán idén is lesz légi és vízi parádé. Déltől este 7-ig ingyenesen lesz látogatható a Szent Korona a Parlamentben. Délután lesz a hagyományos ünnepi szentmise és körmenet. A Mária Rádió szerkesztősége elől 13 órakor indul a Szent Jobb-körmenet majd a Szent István-bazilika elé érkezik. A körmenetet Székely János püspök vezeti.

Több ezer ember gondoskodik a biztonságról

Népviseletben lesznek a Böjte Csaba ferences szerzetes árvaházában nevelkedő gyerekek, székelyföldi zarándokcsoportok, délvidékiek, kárpátaljaiak, felvidékiek és cigányok. Augusztus 20-án a fővárosi programokat szokás szerint az esti ünnepi tűzijáték zárja majd. Mozgáskorlátozott emberek az Olimpiai parknál lévő rakparti részen tekinthetik meg a tűzijátékot. A szervezők azt javasolják, hogy az érdeklődők a Lánchíd és a Margit híd közötti partszakaszról, valamint a Margit hídról nézzék a tűzijátékot.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Kovács Zoltán azt mondta, hogy a rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs – amelynek ő az elnöke – a hosszú hétvégén is folyamatosan azon dolgozik majd, hogy mindenki méltón, biztonságban tudja megünnepelni az ország születésnapját. Augusztus 20-án országszerte több mint 340 rendezvényt tartanak – ismertette a sajtótájékoztatón Lakatos Tibor, az ORFK közrendvédelmi főosztályának vezetője. Hozzátette: a hosszú hétvége miatt számos településen már korábban megtartják az ünnepi rendezvényeket.

Méltóságteljes ünneplésben bíznak a szakemberek

A fővárosban négy, a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvény lesz, amelyeket „a szükséges létszámban” biztosítanak. Feladatuk elsősorban a forgalomirányítás, a közlekedés rendjének fenntartása, az állampolgárok segítése. „Nyugodt, méltóságteljes” ünnepre készülnek – közölte. Lakatos Tibor azt is elmondta, hogy 358 tűzijátékot jelentettek be az országban. Ezek helyszíni vizsgálatát az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal (OKF) közösen végezték el. Hajdu Márton, az OKF szóvivője elmondta: több rendezvényhelyszín berendezése jelenleg is tart, azok helyszíni ellenőrzésén a hétvégén is folyamatosan dolgoznak majd a tűzoltók.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A fővárosi rendezvények biztosítására az elmúlt évekhez hasonlóan a Dunán is megnövelik a készenlétet. Emellett városszerte számos tűzoltóegység lesz szolgálatban, hogy a lehető legrövidebb időn belül be tudjon avatkozni, például akkor, ha a tűzijátékból visszahulló parázs tüzet okozna. Hajdu Márton külön kérte: napközben és este is mindenki figyeljen arra, hogy a nagy melegben, szárazságban akár egy eldobott cigarettacsikk is könnyen tüzet okozhat. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője bejelentette, hogy a programok biztosítására – az elmúlt évek tapasztalatai alapján – komplex mentésirányítási tervet dolgoztak ki, és az ünnepre külön mentésirányítási központot hoznak létre.

Mintegy 40 mentőegység vigyázza majd Budapestet

A fővárosban 36 mentőegységgel lesznek jelen a helyszíneken, és a Duna mindkét partján lesz úgynevezett oxiológiai ambulanciájuk is. A mentőszolgálat szóvivője mindenkit óva intett attól, hogy magas helyre, háztetőre másszon fel. Kiemelte továbbá, hogy vigyázzanak a gyerekekre, különösen a tűzijáték után, amikor oszlik a tömeg. Bonta Imre, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési főosztályának vezetője elmondta: a meteorológiai szolgálat a központi rendezvények mellett húsz szabadtéri program meteorológiai biztosításáért felel.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A délelőtti vízi- és légiparádé, valamint az esti tűzijáték idejére a fővárosi Duna-parton ideiglenes automata állomást alakítanak ki, amely tízpercenként szolgáltat időjárási adatokat az operatív törzs és a szervezők számára is. A meteorológus a várható időjárásról azt mondta: folytatódik a napos, meleg idő, inkább csak szombaton és hétfőn van esélye néhány helyen zápornak, zivatarnak, de azok is rövid ideig tartanak majd. A maximumhőmérséklet várhatóan kevéssel 30 Celsius-fok felett alakul majd – közölte Bonta Imre. Az ünnep biztonságos lebonyolításáért most is az operatív törzs felel, amelynek tagjai mások mellett a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség, a Terrorelhárítás Központ, a Köztársasági Elnöki Hivatal, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat és a Budapesti Közlekedési Központ képviselői is.

Nagyváradra és Bihardiószegre is ellátogat a debreceni virágkarnevál 

Idén először Bihardiószegre is eljutnak a debreceni virágkarnevál virágjárművei, amelyek 13. alkalommal vonulnak fel a nemzeti ünnep utáni napon Nagyváradon is – írta pénteki számában a Bihari Napló napilap. Az elkövetkező napok határokon átnyúló ünnepi eseményeiről Bihar és Hajdu-Bihar megye, valamint Nagyvárad és Debrecen vezetői adtak tájékoztatást egy csütörtöki nagyváradi sajtótájékoztatón. Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy „amikor ünnepre készülünk, virággal ajándékozzuk meg az ünnepelteket, mert a szeretet, a kedvesség és a tisztelet jelképe, többet mond ezer szónál”.

A TEVA Gyógyszergyár Zrt. virágkocsija a hagyományos debreceni virágkarneválon 2017. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Pásztor Sándor, a Bihar megyei önkormányzat elnöke elmondta, négy entitás állt össze a határ romániai oldalán zajló rendezvények megszervezéséhez: Nagyvárad, Debrecen, Bihar megye és Bihardiószeg – idézte Debrecen és Nagyvárad közös, kétnyelvű portálja, a Denagy.hu. Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere megállapította: „a kultúra az, ami bennünket leginkább összeköt, és ennek a megnyilvánulásai azok a rendezvények, amelyeket a határ két oldalán együtt tartanak”. Úgy vélte: ilyen a virágkarnevál, amely 13. alkalommal látogat el Nagyváradra. Az alpolgármester ezután meghívta a nagyváradiakat a Debreceni Virágkarnevál rendezvényeire.

Dacian Palladi nagyváradi városmenedzser tájékoztatása szerint a debreceni virágkarnevál öt virágkocsija vonul fel augusztus 21-én délután Nagyvárad utcáin a Szent László térig, ahol este a 100 Tagú Cigányzenekar lép fel. A két megyeszékhely kocsija Debrecen és Nagyvárad színházait, a két megye virágkompozíciója pedig az érmelléki borkultúrát és a magyar népi hagyományokat jeleníti meg. Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere azt hangsúlyozta, hogy az augusztus 20-i ünnep az államalapításhoz és a Mária-kultuszhoz is kapcsolódik, az utóbbi összekötő kapocs a magyarok és a románok közt. Bihardiószegen augusztus 22-én délután vonulnak fel a virágkocsik – az augusztus 20-i programok részletesen megtekinthetők a kormány honlapján.

Forrás: MTI

 

Hasonló hírek

A romák is nagyon rosszul járnak, ha be kell fogadni a migránsokat

Géza

Fagyizóknak is okozhatnak kellemetlen meglepetést a darazsak

Edit

Nem volt kérdés, a cicákat menteni kell! Köszönjük! Hirmagazin.eu

Géza