Image default
Technika, kommunikáció

Ezzel az appal úgy fotózhat, mint a profik

Manual Camera
Forrás: hirado.hu; Írta: BZI | 2015. 01. 19. 06:02:00

A professzionális fényképezőgép szinte minden szoftveres előnyét hozza a Google Áruházban elérhető kamera alkalmazás.
Mióta a Google elérhetővé tette számos Android készülékre az API-ket (API = application programming interface), sok igényes fotózó várja, hogy mobiljával fényképezve ne csak lebutított jpg-ket, hanem raw formátumú fájlokat is tudjon készíteni.

Hatalmas a különbség a durván csökkentett méretű, automatikusan optimalizált jpg/jpeg és a raw között. Részletesebb leírás például itt olvasható, összefoglalóan azt lehet mondani, hogy mikor jpg-t készít a kamera, akkor egy pillanat alatt automatikusan – magyarán: ahogy sikerül alapon – színkorrekciót, érzékenységet, kontrasztot állít, majd gyakorlatilag visszaállíthatatlanul, veszteségesen tömöríti a képet.

Ezzel szemben a raw formátumban megmarad minden információ, amit csak „lát” a lencse. Ezt a képet még kétségkívül fel kell dolgozni, ám nem egy átlagosan dolgozó optimalizáló szoftverre kell hagyatkoznunk, hanem a saját képességeinkre, s minden egyes képet az adott helyzetnek megfelelően dolgozhatunk fel. Utólag állítható a színhőmérséklet, a kontraszt, szinte minden. Annak ajánlott a raw, aki nem sajnálja az időt a „művészi” feldolgozásra.

Ezt a formátumkezelést teszi lehetővé a fizetős Manual Camera. Letölthető a megfelelő mobilokra a Google Áruházból.

Hasonló hírek

A Samsung piacra dobja az év legőrültebb mobilját!

Géza

Ez történik veled a világhálón a halálod után

Mazsi

Letartóztatták a zsarolóvírus-támadások gyanúsítottjait

Edit