Image default
Gazdaság

Ezzel a trükkel parkolnak Budapesten, a napidíj teredékéért + jön az egységesített parkolási rendszer! Szavazz te is a cikkben! Hirmagazin.eu

Pontosabban 15 perc kifizetésével egész napra átverhetik az autósok a rendszert.

Kép: vezess.hu

Tarlós István álma az egységesítésről drasztikusan átalakítana mindent, a Magyar Parkolási Szövetség vezetője szerint a tarifák összege és a zónák száma is csökkenhetne.

Itt egy példa a megoldásra, jelen esetben a rendszer kijátszására, ami lehetőséggel most nagyon sokan élnek!

Átlagos iroda Budapesten, a munkakezdéskor leteszik autóikat az épület előtt az ott dolgozók. Fizetőövezet, ám ők nem vesznek parkolójegyet reggel 8-kor. Mondjuk 9.30-kor ér oda az ellenőr, sorra pakolja a Mikulás-csomagokat a szélvédőkre. A portás azonnal felszól az érintetteknek, akik 9.30 és 9.35 között mobilparkolást indítanak a telefonjaikon, megváltva ezzel a parkolási jogosultságot, amit 9.50-lor leállítanak. Ezzel arra a napra már meg is vannak, ugyanis a pótdíj kiszabásának időpontjától számított 5 percen belül váltott parkolási jogosultság (jegy, vagy mobilfizetés) bemutatása után a pótdíjat törölni kell.

Hiába jár arra később is az ellenőr, vagy bármely kollégája, hiába fizetés nélkül parkolnak a nap további részében is az autók, mivel ott van rajtuk a pótdíjfizetési felszólítás, aznap ezeket a járműveket már nem lehet megbírságolni ugyanott állva.

Sajnos az autósok ügyeskedésénél súlyosabb problémákat is hordoz a budapesti parkolás jelenlegi rendszere, amit Sipos szerint a szakma szeretne igazságosabbá és átláthatóbbá tenni. Ugyanezt mondja régóta Tarlós István főpolgármester is, aki pár napja egy rendezvényen újságírók előtt megerősítette: egységesíteni akarja a rendszert.

A VI. kerületi Benczúr utcában már az ott lakók is alig tudnak parkolni

Egyszer már elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a szakma által ma áhított egységes rendszert, 1993-ban a tarifális parkolásszabályozás bevezetői is ebben gondolkodtak, de mára újra változott.

De milyen konkrét előnyökkel járna a parkolás egységesítése az autósok számára?

– Először is megszűnne egy ma élő abszurditás, amikor valaki leparkol a Király utcában, ám véletlenül a szűk utcának nem azon a felén lévő automatából vásárol jegyet, amelyen az autója áll, ezért megbüntetik. Az utca két oldala ugyanis két különböző parkolós céghez tartozik, de vannak még ilyen területek máshol is a városban: Csalogány utca, Nyugati tér, Baross tér stb.

Ellenőr büntet külföldit a Király utcában

– A mobilfizetési zónákat a tarifazónákhoz lehetne igazítani. Vagyis az autósoknak kevesebb zónakódot kellene használni, a használók számára áttekinthetőbbé válna a rendszer.

– Nagyon komoly problémája a mostani rendszernek az ellenőrzés/bírságolás jelenlegi gyakorlata, amit sokkal egyszerűbbé, sőt automatizálhatóvá lehetne tenni.

– Egységes lenne a pótdíjazás. Hogy mást ne mondjunk, egy helyen lenne intézhető.

– Az egységesítés elősegítené a jól működő P+R rendszer kialakítását.

– Lényegesen könnyebben és egyszerűbben lehetne egy várakozóhely-keresést segítő szolgáltatást kialakítani. Például telefonos applikációt, vagy változtatható jelzésképű táblarendszert.

– Az egységes kedvezményrendszerből következően az azokhoz való hozzáférést „egyablakossá” lehetne tenni.

  • Megszűnne a budapestieknek a szinte ingyenes parkolása a lakhelyükön?

Igen, legalábbis a szakma által elképzelt formában az egységes, új rendszer véget vetne ennek.

Jelenleg a fizetós zónákat tartalmazó kerületekben az ott állandó lakcímmel rendelkező járműtulajdonosok évi jelképes összegért (plusz, mert oda fizetik a járműadót) matricát kapnak minden év januárjában az autójukra. Ezzel aztán egész évben parkolhatnak a kerületükben, a lakhelyükhöz megfelelő távolságon belül. Ez is az egységesített rendszer egy része.

Te szeretnéd, ha drasztikusan megváltozna, és egységessé válna a jelenlegi parkolási rendszer Budapesten?

Forrás: vezess.hu

Hasonló hírek

Keveset változott a forint árfolyama

info

Ezzel búcsúzunk mára! Magyarország erősödik! Nagyot lépett előre az ország egyik legforgalmasabb vasútvonala

Géza

Magyarország kolbásznagyhatalom: őrült mennyiséget exportálunk a világba

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------