Egészség - betegség

Ezt teszik a nap káros UV-sugarai a szemmel!

Ezt teszik a nap káros UV-sugarai a szemmel!

Mindannyian tudjuk, hogy napjainkban annyira erős az UV-sugárzás, hogy egyáltalán nem ajánlott kimenni az utcára napszemüveg, és napvédő krém nélkül. Egy bizonyos életkor után az UV-A és-B sugarak fokozzák a szürke hályog kialakulásának kockázatát.

40 év fölött érdemes fokozottan odafigyelni szemeink egészségére, próbáljuk meg a maximális védelmet nyújtani számukra.

Az erős sugárterhelés látáskárosodást, vagy átmeneti, esetleg állandó látásvesztéshez okozhat. A szürke hályog napjainkban a vezető vaksági okok között említhető, éppen ezért nagyon kell védenünk a szemünk a káros UV-sugaraktól.

A szürke hályog hatására annyira elhomályosodik a szemlencse, hogy azt már csak műtéti úton lehet korrigálni. Ha túlságosan előrehaladott állapotban kerül sor a műtétre, egyáltalán nem biztos, hogy megmenthető a látás.

A műtét során eltávolítják a hályogot, és speciális műlencsét helyeznek a szemre.

Szemünket már gyerekkorban védenünk kell a káros sugárzásoktól, de később felnőttként se hanyagoljuk el. A leghatásosabb, ha a megfelelő UV-szűrővel ellátott napszemüveget viseljük, amit lehetőleg egy optikában vásároljunk meg.

Soha ne dőljünk be az olcsóbb, UV felirattal ellátott szemüvegeknek, kérjük szakember tanácsát a helyes választáshoz. Azt is tudnunk kell, hogy nem attól véd egy szemüveg, minél sötétebb az üvege, hanem, ha az üvegen legalább 400-as, vagy annál magasabb értékű szűrővel legyen ellátva.

Leginkább olyan napszemüveget érdemes választani, ami az arc nagy részét takarja, hiszen minél nagyobb, annál nagyobb területen biztosít védelmet. Ehhez pedig ajánlott egy széles karimájú kalapot is hordani.

Ha bármilyen furcsa elváltozást észlelünk a szemünkön, szemhéjunkon, keressünk fel egy szakembert.

Forrás: tudasfaja.com

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Ez az asszony több évtizede ismerte a rák gyógyításának titkát, de nem hallgat rá senki..

Géza

Minden egyes sejtünk figyel arra, amit mondunk neki. Beszéljünk testünkhöz, és gyógyítsuk meg magunkat!

Mazsi

Magas a vércukorszinted? Ezekkel az ételekkel csökkentheted!

Mazsi