Programinfó

Ezt sokan nem tudják a Márton-napról

Ezt sokan nem tudják a Márton-napról 5

Mielőbb bárki azt hiné, hogy az elmúlt 10-15 évben divatossá vált rendezvények elsősorban a szállodák, éttermek, borászok vendégcsábító rekláfogásai, ismerjük meg Máton hihetetlen történetét!

Ezt sokan nem tudják a Márton-napról

Libaólból a püspöki székbe

Sokan nem is tudják, hogy Szent Márton 316-ban Savariaban (azaz a mai Szombathelyen) született egy római tribunus fiaként. Apja kívánságára 18 évesen a római légió katonája lett, majd egy nap – a legenda szerint – az ifjú odaadta a palástját egy fázó koldusnak. Később Franciaországban megkeresztelkedett, szakított a katonasággal és misszionáriusnak állt. A hagyomány úgy tartja, hogy, amikor 371-ben ki akarták nevezni Tours püspökénekMárton a nagy megtiszteltetés elől egy libaólba bújt, de a szárnyasok lármás gágogásukkal felfedték hollétét, így mégis püspök lett belőle.

Ezt sokan nem tudják a Márton-napról 1

Aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik…

Márton szerénysége, libák közé menekülése jól jött a marketingeseknek és a szentéletű püspök neve napjához kapcsolódó Márton-napi rendezvények szervezéséhez.

Ezt sokan nem tudják a Márton-napról 2

A novemberi libaevés valójában már a középkorban virágzott, ugyanakkor a legendán túl egy sokkal hétköznapibb ténnyel is összefüggésben állt: a november 11-ére eső Márton nap jelentette a paraszti év végét, ekkor kapták meg a cselédek az évi bérüket és mellé 1-1 hízott libát, mivel a szárnyasok éppen erre az időszakra érték el az ideális súlyukat. Az őszi szüretből származó újborok is ekkora forrtak ki a pincékben, így a módosabb gazdáknál a libalakomát friss borral öblítették le.

Ezt sokan nem tudják a Márton-napról 3

A népi hiedelem szerint Márton napján a jólét és az időjárás további alakulására is lehetett következtetni. Úgy tartották, hogy aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik majd, ha pedig a libacsontja fehér és hosszú volt, akkor havas telet jósoltak, ám ha rövid és barna, akkor sarasat. Baranyában ezen felül azt tartják, hogy a Márton-napi időjárás azt mutatja meg, hogy milyen lesz majd az idő a következő márciusban.

Ezt sokan nem tudják a Márton-napról 4

A bornak Szent Márton a bírája

A népi mondásnak kétféle jelentése is volt: egyrészt sok borvidékenilyenkor már iható volt az újbor, másrészt úgy vélték, az őszi időjárás dönti el, hogy milyen lesz a bor. Szent Márton napján a pásztorok vesszőt adtak ajándékba a gazdáknak, ami több ágú volt, mert úgy tartották, hogy ahány ága van, annyit fial majd a disznó. Sok helyen Márton napja volt a legeltetés utolsó napja. A kalotaszegi falvakban évszázadokon keresztül Márton-napi bált rendeztek a legelőkről való végleges behajtása alkalmából.

Ezt sokan nem tudják a Márton-napról 5

Országszerte számos Márton-napi programon vehetsz részt, melyeket itt gyűjtöttünk össze. 

Forrás: Ripost

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Síelni is lehet itthon az ünnepi hétvégén

info

Még mindig népszerű az egyedi feliratozott karszalag

Géza

Ingyenes tárlatvezetések és programok október 22-én és 23-án

Géza