Image default
Egészség - betegség

Ezt műveli a nők testével napi 4 csésze feketekávé

Fantasztikus, ami kiderült a kávéról egy új kutatás során. Segít megőrizni a szellemi frissességet és számos betegség kockázatát is csökkenti. Hihetetlen hatás!

Időről-időre fellángol a vita, hogy vajon egészséges-e a kávé. Egy új kutatás szerint nagyon is. A brit University of Southampton munkatársai szerint napi 3-4 kávé biztosítja a legjobb hatást. Ez az adag 15 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kockázatát, és 17 százalékkal a korai halálozásét. Ráadásul a kávé arra is képes, hogy visszafogja bizonyos daganatos betegségek, a cukorbetegség, a májkárosodás és az időskori mentális problémák veszélyét. A krónikus májbetegséggel élők számára is kifejezetten egészséges a kávéfogyasztás. Vagyis a mértékletes kávézásnak általában véve több haszna van, mint kára.

Ezt műveli a nők testével napi 4 csésze feketekávé
Fotó: Pinterest

Ám nem mindenki számára hasznos a kávé – a várandós nőknek például érdemes vigyázni vele, mivel a túl sok koffein miatt akár el is veszíthetik a babát. A nőknél ráadásul a koffein kismértékben emeli a csonttörések kockázatát.

A kutatók szerint a jótékony hatások hátterében a kávéban levő antioxidánsok állnak, nem kifejezetten a koffein. Ezek az antioxidánsok ugyanis a koffeinmentes kávéban is megtalálhatóak. A pörkölt kávéban körülbelül 1000 bioaktív vegyület található, amelyek antioxidáns, gyulladásgátló vagy rákmegelőző hatással bírnak.

Ezt műveli a nők testével napi 4 csésze feketekávé 1
Fotó: Pinterest

A kutatók 201 korábbi vizsgálat adatait tekintették át, és arra a következtetésre jutottak, hogy a kávé 15 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, és 19 százalékkal a szív- és érrendszeri eredetű halálozás kockázatát. A májrák veszélye 34, a vastagbélráké 17 százalékkal csökken, ám a leukémia, a limfóma és a tüdőrák veszélye nő. A kávéivók esetében 36 százalékkal kisebb a Parkinson-kór, és 27 százalékkal az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye.

Ezt műveli a nők testével napi 4 csésze feketekávé 2
Fotó: Pinterest

A maximális adag napi három-négy csésze kávé, ennek a mennyiségnek a legjobb az egészségügyi hatása, ennél több viszont már károkat okozhat, például növelheti a szorongás kialakulását, továbbá az alvászavarok, a szívelégtelenség valamint a szívritmuszavar kockázatát. Az is számít, hogy mennyire érzékeny valaki a kávé hatóanyagaira, az érzékenyebbeknek ugyanis önmagában is árthat ez az ital. Éppen ezért kizárólag az egészségügyi hatás miatt nem szabadna kávézni. Ha pedig cukorral, tejszínnel vagy édes szirupokkal isszuk a kávét, jusson eszünkbe, hogy a plusz összetevőkkel rengeteg cukrot viszünk be a szervezetünkbe, amely több szempontból is káros lehet.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Magyar szakemberek segítik a szétválasztott sziámi ikrek felépülését

Géza

Egy kínai orvos felfedte a titkát, itt a legjobb módszer epekőre!

Mazsi

Jóízű tippek influenza ellen

Edit