Hirmagazin.eu
Főoldal » Ezt mondja a Fidesz, a Jobbik, az MSZP, az LMP és az Együtt az illegális bevándorlókról
Belföldi hírek

Ezt mondja a Fidesz, a Jobbik, az MSZP, az LMP és az Együtt az illegális bevándorlókról

forrás: MTI

Magyarországnak az az érdeke, hogy európai, közösségi szintű és hosszútávú megoldást találjon az illegális migrációra – mondta Meszerics Tamás, az LMP EP-képviselője. Az Együtt alelnöke szerint “minden tisztességes magyar ember szégyenkezik” Orbán Viktor miniszterelnök politikája miatt, de Orbánnak kellene szégyellnie magát, amiért ezt a helyzetet előidézte. Az MSZP szerint humanitárius tranzitfolyosó és hot spotok kellenek. A Jobbik szerint Magyarország a magyaroké.

A Jobbik elnöke szerint egyértelművé kell tenni, hogy Magyarország a magyaroké, “mindenkit becsülünk, de ide senkit nem kérünk”.

Vona Gábor a párt budapesti, Belügyminisztérium előtt tartott szombati demonstrációján az illegális bevándorlás megállításának megoldásaként a regisztráció eltörlését és a határ lezárását jelölte meg. Emellett a honvédség bevonását is szorgalmazta, abszurdnak ítélve, hogy az Afganisztánból hazatérő missziós katonák éppen afgánokat tartóztatnának fel a déli határon.

Az ellenzéki politikus azt is hangoztatta: a migrációs helyzet megoldása nemzeti ügy, s noha le akarják váltani a kormányt, katasztrófahelyzetben a nemzeti egység számít. Ha a társadalom nem jól vizsgázik, akkor 50-100 évre eldőlhet Magyarország sorsa – vélekedett.

Véleménye szerint komolyan kell készülni arra, hogy még csak az elején tart a migrációs folyamat, “még szóba sem került fekete Afrika”. Értékelése szerint a humanitárius katasztrófa nem a bevándorlókat fenyegeti, hanem a magyar embereket, államigazgatási, szociális, közbiztonsági és közegészségügyi szempontból. Elutasította a bevándorló gyerekek integrációját, iskoláztatását is.

Vona Gábor gusztustalannak minősítette, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök “terézapaként” fogad be bevándorlókat. Ha jó akar lenni, akkor azoknál kezdje a vezeklést, akiknek 2006-ban tönkretette az életét – üzente.

A Jobbik elnöke a bevándorlók befogadását a közel-keleti országok feladatának nevezte és az Egyesült Államok felelősségét hangsúlyozta. Mint mondta, amíg Amerika világuralomra tör, addig nem lesz béke. Európát pedig “béna kacsának” minősítette, amely “csak nézi az eseményeket, hápog és tömik”. Ha most nem szedi össze magát, akkor semmi nem marad belőle – tette hozzá.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke azt nevezte a legnagyobb veszélynek, hogy megszokottá válik, hogy a “közel-keleti pályaudvaron idegen kultúrájú, szokásrendszerű emberek szépen lassan úgy tesznek, mintha természetes lenne mellettünk élni”, mintha lehetne együtt élni azokkal, akiknek eszük ágában sincs integrálódni.

Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere felszólalásában személyes tapasztalatait sorolta és kijelentette: valamennyi fegyver forgatáshoz értő embert le kell küldeni a magyar határ védelmére, mert “háború van, agresszió érte Magyarországot”.

Bosnyák Attila András, Martonfa polgármestere szégyennek tartotta az “idegenekre” fordított állami költségek mértékét és jelezte: nem engedik, hogy megépüljön a tábor a településnél.

A beszédeket néhány százan hallgatták, közülük többen jobbikos zászlókkal és transzparensekkel érkeztek. Utóbbiakon egyebek mellett az volt olvasható, hogy “Bevándorlók: jobb belőlük adni, mint kapni”, vagy “Minek a kerítés, ha nyitott kapuk vannak rajta”. A rendezvényen részt vett a francia Nemzeti Front néhány képviselője is, őket többször köszöntötték.

A tüntetés előtt a téren többször elhaladt egy kisteherautó, amelyen Vona Gábor egy korábbi nyilatkozata volt látható: “Az iszlám az emberiség utolsó reménye”.

Tóbiás: humanitárius tranzitfolyosó és hot spotok kellenek

Az MSZP elnök-frakcióvezetője a migrációs helyzet kezelésére humanitárius tranzitfolyosó, illetve uniós menedékkérő-regisztrációs központok, úgynevezett hot spotok létrehozását javasolja. Tóbiás József szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a kialakult káoszért a kormány a felelős, a fenyegetései és az intézkedései “nem állították meg a menekülthullámot”.

Utalva a Fidesz pártcsaládjához tartozó Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője, Manfred Weber nyilatkozatára, az MSZP elnöke amellett foglalt állást: át kell adni a határvédelmet a Frontexnek, hogy ez az uniós szervezet védje meg a közös európai határt. Ez nem szuverenitás kérdése és nem ideológiai kérdés, ez minden európai érdeke – hangoztatta.

A hot spotok létrehozásával kapcsolatban emlékeztetett: egyes európai országok közölték, hogy mely országból érkező menekülteket fogadnak be. Szerinte ezeknek az országoknak közösen ki kell alakítaniuk egy eljárásrendet, és az unió határaihoz érkező menekültek dönthetnének, mely országban akarnak menedékre lelni. Hozzátette: menekültügyi eljárásokat a választott országban kell lefolytatni.

Kérdésre válaszolva a pártelnök később azt mondta: miért ne lehetne a Keleti pályaudvarnál is egy hot spot. Miért ne lehetne ezeknek az embereknek a problémáját ott megoldani? – tette fel a kérdést.

Tóbiás József szerint a tranzitországoknak, például Magyarországnak meg kell teremteniük, hogy a migránsok eljussanak a választott országba. Ennek a humanitárius tranzitfolyosónak a létrehozása átlépi az európai normákat – érvelt -, ezért Magyarországnak itthon is és uniós szinten is a jogi helyzet megoldását kellene kezdeményeznie. Megismételte a szocialisták korábbi javaslatát a menekültügyi hivatalok létszámának növelésére, az infrastruktúra biztosítására. Beszélt arról is, hogy talán nem okoztak annyi kárt a migránsok az elmúlt nyolc hónapban, mint pénteken Budapesten huligánok.

Tóbiás József közölte, a Jobbik szombat délutáni, bevándorlásellenes tüntetése sem a megoldáskeresés felé mutat, hanem a félelemkeltés szándékával zajlik.

Fidesz: a szocialisták védtelenül hagyták volna a határokat

A Fidesz szerint amennyiben a szocialistákon múlna a migrációs krízis kezelése, akkor ma védtelenül állnának az ország határai és mindenkit beengednének az országba, az Európai Unióba.

A kormánypárt parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében Tóbiás József MSZP elnök-frakcióvezető napközben tartott sajtótájékoztatójára reagált, amelyen az ellenzéki politikus egy humanitárius tranzitfolyosó kialakítását, illetve uniós menedékkérő-regisztrációs központok, úgynevezett hot spotok létrehozását javasolta. “Az a Tóbiás József beszél, aki fél évvel ezelőtt álproblémának tartotta az illegális bevándorlást” – fogalmaz a Fidesz közleményében.

Kiemelik, Tóbiás József és az MSZP pénteken a parlamentben is bebizonyította, hogy a “magyar emberekkel szemben a bevándorlók pártján állnak”.

A kormánypárt szerint “pontosan ez a következetlen és felelőtlen baloldali bevándorláspolitika okozza a már egész Európára kiterjedő válságot, amely képtelen megvédeni az európai polgárokat, és amelynek éppen a valódi politikai menekültek a legnagyobb áldozatai”.

LMP: a kvótarendszer jó irány 

Az LMP nem tudja máshogy elképzelni a válság megoldását, mint a kötelező kvótarendszer bevezetésével – mondta Meszerics Tamás. Megjegyezte: a kvótarendszer biztos, hogy nem tökéletes a jelenlegi formájában, mert egy improvizált megoldás. Ugyanakkor – tette hozzá – a kvótarendszerrel Magyarország jobban járt volna, mint azzal, hogy “itt áll megszorítva Budapesten 3-4 ezer menekült”.

Ennél csak jobban jártunk volna minden megoldással – jegyezte meg, hozzátéve, hogy Magyarország számára a legnagyobb fenyegetés a be nem fogadott migránsok visszatoloncolása a belépési országba a Dublin III. rendelet alapján.

hirmagazin_2015-09-06_064651
Debrecen, 2015. szeptember 5. Illegális bevándorlók vonatra várnak a debreceni vasútállomás peronján 2015. szeptember 5-én. Több száz migráns indult útnak ezen a napon vonattal a debreceni nyílt befogadó állomásról, akik feltehetően Budapest érintésével próbálnak nyugat felé haladni, azt követően, hogy előző nap Ausztria és Németország is bejelentette, beengedik a migránsokat. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Meszerics Tamás szerint teljesen egyértelmű, hogy a dublini rendszer néven ismert bevándorlási politika összeomlott, nem bír azzal a nyomással, amely jelen pillanatban Európa külső határaira nehezedik – mondta. Megjegyezte: ezt nem lehet azzal megoldani, hogy minden tagállam nemzetállami hatáskörben elkezdi védeni a határait és megpróbálja tagállami hatáskörben meghatározni a bevándorlás- és menekültpolitikáját.

Felhívta a figyelmet arra, Magyarországnak be kell tartani a nemzetközi egyezményeket, mint a Genfi Konvenciót, amely kimondja, hogy nem lehet kényszerintézkedést foganatosítani azokkal szemben, akik belépnek az országba és regisztráltatják a menedékjogi kérelmüket. Ez a Genfi Konvenció egyik legfontosabb eleme, szerintem ezt Magyarország most több ponton is megsérti – mondta.

Meszerics Tamás arról is beszélt, hogy tény, hogy Magyarország nem tud egyedül megbirkózni a válsággal, ugyanakkor kifogásolta, hogy a kormány nem olyan megoldáson dolgozik, “ami hosszútávon is életképes Európában”.

Szólt arról is, hogy meglátása szerint nem véletlen, hogy Magyarország nem áll elő ilyen hosszútávú elképzeléssel, vagy nem mondja meg, hogy milyen irányban kellene megváltoztatni a jelenlegi szabályokat.

Szabálytalanul lépte át a határt Gyurcsány Ferenc

Szabálytalanul lépte át szombaton a magyar-szerb határt Gyurcsány Ferenc Röszkén, a DK elnöke a helyszínen újságíróknak elmondta, hogy szabálysértési eljárás indul ellene. Az országgyűlési képviselő az ügyben lemondott mentelmi jogáról.

Az ellenzéki politikus azt mondta, azért ment át a zöldhatáron keresztül szerb területre, hogy beszéljen az ott várakozó migránsokkal, akiknek fő problémája, hogy Magyarországon ujjlenyomatot kell adniuk. Erre a görög hatóságok nem kötelezték őket, pedig az is uniós tagország. Magyarország megfontolhatná – ha már úgyis annyi uniós szabályt nem tart be -, hogy ezt a kérdést nagyvonalúbban kezeli – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint a legfontosabb feladat a menekültek és a magyar állam közötti bizalmi viszony helyreállítása lenne; a migránsok nem akarják magukat alávetni a regisztrációnak, nem mernek bemenni a menekülttáborokba. A politikus kifejtette, információval kellene ellátni az érkezőket, mert indokolatlan félelmek is élnek bennük. A rémhírek eloszlatására alkalmasak lennének a menekültügyi eljárást és a táborokat bemutató szóróanyagok, amelyek előállításának költsége elhanyagolható a kerítésépítéshez képest – mondta.

A politikus – aki a határ magyar oldalán is beszélgetett a migránsokkal – hangsúlyozta, a menekültkérdés megoldásához nemzetközi összefogásra lenne szükség. A kormánynak szövetségeseket kellene keresnie a megoldáshoz, elsősorban Németországgal kellene egyetértésre jutni.

Együtt: mindenki szégyenkezik Orbán miatt

Juhász Péter szombati budapesti sajtótájékoztatóján úgy vélte: Orbán Viktor kormánya nem képes kezelni a menekültek miatt kialakult helyzetet. Orbán inkább a fociultrákkal meccset néz, amikor egyébként gyalog indulnak a szomszédos országokba a menekültek, Pintér Sándor belügyminiszter elment nyaralni és “koktélozik valahol nyugodtan”, amikor egyébként emberek törnek ki a menekülttáborokból és “a rendőrség nem tudja kezelni a helyzetet” – mondta állítása alátámasztására. Hozzátette: Orbán Viktor januárban jelezte, hogy a helyzet eszkalálódni fog, vagyis bőven lett volna ideje felkészülni a helyzetre. Ehhez képest “most ott tartunk”: az unióval való háborúskodás oda vezetett, hogy elszigetelődtünk, a magyar belpolitikába kénytelenek beavatkozni a szomszédos országok olyan módon, hogy “mentik ki az embereket”, mert azt gondolják, itt nem emberhez méltóan bánunk velük.

Hasonló hírek

Uber ellen – Több napra készültek a taxisok

Edit

Azt hiszed, érvényes a jogosítványod? Lehet, hogy meglepődsz!

Mazsi

Üvegdobálás és veszekedés a szombathelyi éjszakában! + Videó!

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------