Image default
Otthon, lakberendezés, kert

Ezt a trükköt ismerned kell: Így lesz egész nyáron gyönyörű a petúniád

Bánj gon­do­san a pe­tú­ni­ád­dal, és akkor a szom­szé­daid cso­dá­jára jár­nak a bal­kon­lá­dák­ból ki­ömlő vi­rág­zu­ha­tag­nak.

A petúnia egynyári virág, azaz minden évben magról újra el kell vetni, vagy a vásárolt palántákat kiültetni. Népszerűsége a muskátlival vetekszik. Gondozása egyszerű, bár rendszeres odafigyelést igényel. Ültetheted akasztós virágtartóba, virágládába is, amelyről akár egy méter hosszan is leomlik a virágzuhatag. Színe változatos, a fehértől a sötét liláig, pirosig. Ha illatosra vágysz, akkor csakis a sötétlilát válaszd. A többinek nincs illata.

Ezt a trükköt ismerned kell Így lesz egész nyáron gyönyörű a petúniád

A palántákat akár magad nevelted, akár vetted, ne tedd még a végleges helyükre, hanem fokozatosan szoktasd őket a kinti levegőhöz. Éjszakára eleinte vedd be mindet, nehogy egy hirtelen fagy kárt tegyen bennük. Ha májusban jeleznek fagyveszélyt, akkor a kertbe már kiültetett petúniákat éjszakára takard le fekete fóliával.

Milyen helyet szeret?

Ezt a trükköt ismerned kell Így lesz egész nyáron gyönyörű a petúniád 1

Szereti a világos, napos, meleg erkélyt, kertet.Ám ahogy bolygónk időjárása változik, már túl forróak a nyári, déli időszakok. Jobb, ha nem éri egész nap nyílt sugárzás. Az erős széltől, viharoktól is óvnod kell. Ha egyszer megtörik a szára, nem lesz soha többé olyan szép, mint előtte. Viharok előtt vidd védett helyre kedvenc virágodat.

Föld

Ezt a trükköt ismerned kell Így lesz egész nyáron gyönyörű a petúniád 2

A petúnia a tőzeg alapú földet szereti, amely kertészeti perlittel van elkeverve. Ez azért szükséges, mert nem kedveli a pangó vizet. A talaj vízáteresztő képessége a legfontosabb számára.

Öntözés

Ha már megszokta a szabad levegőt, kevés gondozást igényel. Naponta kétszer, reggel és alkonyatkor öntözd, időjárástól függően. Mindig várd meg, míg kiszárad a földje. A virágokat a víz ne érje. Kedvence az összegyűjtött esővíz.

Műtrágyázás

Ezt a trükköt ismerned kell Így lesz egész nyáron gyönyörű a petúniád 3

Hetente egyszer szükséges a tápanyag-utánpótlás. A csüngő virágoknak gyakrabban, hetente akár kétszer is adhatsz tápoldatot. Csak akkor hozza folyamatosan a dús virágokat, ha pótolni tudja az elfolyt tápanyagot. Speciális tápoldatot igényel, ezt beszerezheted a virágboltokban.

Kozmetikázás

Minden nap, miközben kedvesen beszélsz hozzájuk, szedd le az elnyílt virágokat, a magtokokat (a szárral együtt), a megnyúlt hajtásokat, a száraz leveleket. Csak az ép virágokkal lesz szép a petúniád. A csüngő petúnia leérhet egy méter hosszan is, de ezt ne hagyd. Fél méter hosszúságig metszd vissza. Virágzástól függetlenül, hetente egyszer vágd vissza a hajtásokat. Így hoz egész nyáron dús virágokat.

Ezt a trükköt ismerned kell Így lesz egész nyáron gyönyörű a petúniád 4

Azt mondják, a petúnia tükrözi a gondozója lelkiállapotát. Törődj a lelkeddel, légy jókedvű, kiegyensúlyozott, akkor a petúniádnak is csodájára járnak.
Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Leandered gyilkosa észrevétlenül támad, figyeld a jeleket

Mazsi

5 titkos trükk, ami egész nyáron megvédi a növényeid és nem lesz szükség permetszerre!

Mazsi

Így ültessük át az orchidea palántát

Mazsi