Image default
Egészség - betegség

Ezrével utasítják el a szülők lányuk ingyenes HPV-oltását

A 2018-2019-es tanévben 8710 szülő nyilatkozott arról, hogy nem kéri a HPV elleni ingyenes védőoltást hetedikes lányának, közülük csak 422-en indokolták ezt azzal, hogy a gyermek már korábban megkapta a vakcinát. Az átoltottság így 78 százalék körüli – írta a Világgazdaság. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az InfoRádióban érthetetlennek nevezte az elutasítást.

“Sajnos az az igazság, hogy az emberi butaságnak nincs nagyon határa” – kommentálta az InfoRádióban Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, hogy az idei tanévben 8710 szülő utasította el gyermeke ingyenes HPV-oltását.

Póta György úgy látja, hogy az oltásellenesség most valamilyen divat lett, holott

a védőoltás az egyik legfontosabb dolog, amit az orvostudomány fölfedezett az elmúlt az időszakban.

“Beszéljünk konkrétan a HPV-ről! Ma Magyarországon évente legkevesebb 1300-1400 nőnél fedezik fel a méhnyakrák valamilyen stádiumát. Sajnos ma még minden évben hasonló számokkal találkozunk, és közel 400-an bele is halnak ebbe a betegségbe” – mutatott rá Póta György.

a számokkal azok is tisztában vannak, akik elutasítják az oltást, de hogy miért hisznek jobban egy teljesen megalapozatlan, oltásellenes gondolatnak, azt érthetetlennek nevezte a szakember.

Úgy látja, az oltásellenesek számára kevésbé bizonyított a védőoltások megelőző szerepe, mint azok a kitalációk, hogy az oltástól milyen bajai lehetnek az embernek.

Póta György hangsúlyozta, az oltott populációban “kilencvensok” százalékban nem jelentkezik később a humán-papillóma vírus törzse. Azért nem 100 százalék, mert “a HPV-nek igen sokféle törzse van, és a védőoltás csak a megbetegedést kiváltó vírustörzsek nagy többségére érvényes”, a vírusok pedig mindig mutálódnak is egy kicsit. A HPV okozhat egyéb nemiszervi rákot is, de gégerákot, végbélrákot, sőt, vírusos szemölcsöt is – mondta a szakember.

Nyitókép: Pixabay
infostart

Hasonló hírek

Borzasztó betegséget kerülhet el, ha hagymát eszik

Géza

10 perces gyömbér cukorka recept, ami megszünteti a gyulladást, felszaggatja a köhögést és csillapítja a fájdalmat!

Mazsi

A veszélyes Usutu-vírus már Magyarországon van

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------