Hirmagazin.eu
Főoldal » Ezért volt sikk a Zserbóba járni
Gasztronómia, vega

Ezért volt sikk a Zserbóba járni

Valószínűleg mindenki ismeri a macskanyelvet vagy a konyakos meggyet, amelyeket Gerbeaud Emil honosított meg Magyarországon.

A mai napig a svájci származású budapesti cukrász és csokoládégyáros nevét viseli a főváros szívében, a Vörösmarty téren található „Zserbó”, vagyis a patinás Gerbeaud Cukrászda és Kávéház.

Mindig is különleges élményt jelentett ide betérni, és volt olyan időszak, amikor a budapesti társasági élet központja volt a hely. A cukrászda nehéz időszakokat is átélt, kétszer is államosították, de minden válságot túlélt, és ma is régi fényében ragyog. Gerbeaud munkásságával nemzetközi hírnevet és elismerést szerzett nemcsak magának, hanem az egész magyar cukrász- és édesiparnak.

Gerbeaud Emil 167 esztendővel ezelőtt, 1854-ben a svájci Genfben született, felmenői cukrászok voltak, majd maga is ezen a pályán indult el. Fiatalon bejárta Nyugat-Európát: németországi, franciaországi, angliai cukrászműhelyekben dolgozott, hogy minél több tapasztalatot és gyakorlatot szerezzen a szakmájában. 1879-ben, a francia Saint Etienne városában nyitotta meg első, saját üzletét.

A cukrászmestert magával ragadta a millenniumi Budapest

Gerbeaud harmincévesen érkezett Budapestre a híres cukrászmester, Kugler Henrik invitálására. A mai József nádor téren működött Kugler első cukrászdája, ám nemsokára áttette üzletét a forgalmasabb mai Vörösmarty térre (akkor Gizella tér), ahol korábban egy fényűzően berendezett kávéház működött. Deák Ferenc és Liszt Ferenc is a törzsvendégek közé tartozott.

AMIKOR KUGLER – NEM LÉVÉN LESZÁRMAZOTTAI – UTÓDOT KERESETT, EGYKORI GENFI MESTERE AJÁNLOTTA NEKI GERBEAUD EMILT, AKIT – HALLGATVA A BARÁTI TANÁCSRA – MEG IS HÍVOTT MAGYARORSZÁGRA.

Ez a találkozás egy életre szólt Gerbeaud számára, hiszen annyira megtetszett neki a millenniumi főváros, hogy úgy döntött: Budapesten telepedik le, és itt bontakoztatja ki mesterségbeli tudását.

Gerbeaud Cukrászda és Kávéház. FORRÁS: MTI/CSEKE CSILLA

Miután Gerbeaud átvette az üzletet, még egy ideig a patinás “Kugler” nevet használta. Az előállítához csak minőségi alapanyagok kerülhettek a mester keze alá, a tiszta ízeket kedvelte. A 25 fős kisüzemet középüzemmé fejlesztette, amely az első világháború idején már 350 alkalmazottal működött.

Üzemét előbb bonbongyártó műhellyel bővítette, később Fiumében is vásárolt egy gyárat. Ez azért különösen fontos, mert

ENNEK – AZ AKKOR MÉG AZ OSZTRÁK-MAGYAR MONARCHIÁHOZ TARTOZÓ – KIKÖTŐVÁROSNAK KÖSZÖNHETŐEN LETTEK GERBEAUD BONBONJAI, TEASÜTEMÉNYEI VILÁGHÍRŰEK.

Észak- és Dél-Amerikába, Ázsiába is szállított – írja a cukrászkirályról a Fiumei úti sírkert közösségi médiában megjelent visszaemlékezésében.

A siker azonban nem jött könnyen, a családtagok alaposan megdolgoztak érte, sokszor reggel hattól este fél kilencig talpon voltak. Üzleteik enteriőrjére, személyzetére és közönségére is gondjuk volt. A cukrászda damasztabroszait és –szalvétáit is házon belül varrták, javították. Mindennek köszönhetően húsz év alatt sikerült annyi tőkét összegyűjteniük, hogy megvásárolhatták a Vörösmarty tér 7., majd a Dorottya utca 1. és 3. szám alatti házakat.

Gerbeaud Emil (1854-1919). FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS/HTTPS://MANDADB.HU/

A mai Vörösmarty téri épület első emeletén volt a család lakása, a második emeleten a csomagolóműhelyt helyezték el. A harmadik emeleten tanulószobák voltak, valamint a cukrászmesterek lakása. A cukrászda – maihoz hasonló – belső berendezését 1910-ben alakították ki, ekkor készült el a kifestett mennyezet, a rokokó mintázatú stukkók, a csillárok és a falikarok.

Gerbeaud Emil számos újítást vezetett be a termelésben, amelyekkel hozzájárult a magyar cukrászipar fejlesztéséhez, versenyképessé tételéhez. Szigorúan odafigyelt a termékek minőségére, emellett neves iparművészek által tervezett csomagolóanyagokat, díszdobozokat használt.

Francia életérzés Gerbeaud cukrászdájában

Az itt készülő legendás konyakos meggyet és a macskanyelvet mindenki imádta Pesten, a Gerbeaud kávéház fogalommá vált, a franciás sikk, életérzés, elegancia szinonimájává.ELEGÁNS VENDÉGEK TALÁLKOZÓHELYE VOLT, MEGFORDULTAK ITT URALKODÓCSALÁDOK TAGJAI, ARISZTOKRATÁK, POLITIKUSOK, JÓMÓDÚ ÜZLETEMBEREK, ÉS A NAGYPOLGÁRSÁGHOZ TARTOZÓK IS.

Például Auguszta Mária Lujza Habsburg császári és magyar királyi főhercegnő – hangversenyre menet és jövet – néha naponta többször is betért ide kávézni vagy uzsonnázni. Azért, hogy ne kelljen minden alkalommal az egész cukrászdának haptákba vágnia magát (ahogy a protokoll előírta), Gerbeaud épített egy kis szalont (ez lett később a Kis Gerbeaud), ahol a fenséges asszonynak aranyozott evőeszközzel és régi herendi készlettel terítettek.

SIKK VOLT TEHÁT A GERBEAUD-BA JÁRNI, A SZÍNHÁZI ÉLET CÍMŰ ÚJSÁG MÉG PLETYKAROVATOT IS INDÍTOTT „HÍREK A ZSERBO-BO-BÓBÓL” CÍMMEL.

Budapest V. kerület Vörösmarty (Gizella) tér, a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank székháza (Gerbeaud-ház). A felvétel 1896 után készült. FORRÁS: FORTEPAN/KLÖSZ GYÖRGY

Persze az arisztokraták mellett a kor bohémjei közül is többen a törzsvendégek közé tartoztak. Egyikük, Heltai Jenő, a Hét 1896. június 1-jei számában például így írt a cukrászdáról: „Egész Európának legjobb édességei, czukorkái, fagylaltjai, parfait-i, pralinéjai, fondantjai, mexicainjei, brésiliennejei, tortái és apró süteményei nem Párisban készülnek, s nem Milánóban, nem Londonban, még csak nem is Berlinben, hanem igenis Budapesten, melynek a régi, híres szállóigévé vált Kugler nevét lángoló ambíczióval igyekszik a magáéval kiszorítani az új tulajdonos, Gerbeaud.”

Szirmai Albert és Gábor Andor pedig dalt írt a cukrászdáról Zserbó-bo-bó címmel, amit annak idején Medgyaszay Vilma énekelt.

Hasonló hírek

Íme a tökéletes fasírt titka! Amióta így készítem még aznap elfogy az egész!

Mazsi

Ez az epres álom a legmennyeibb sütemény liszt és cukor nélkül

Mazsi

Ettél már a cukkini palacsintát? Ez a nyár legfinomabb étele, ne hagyd ki!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!