Image default
Technika, kommunikáció

Ezért vegyük le azonnal a születési dátumunkat a Facebookról!

Sokan nem törődnek vele, hogy milyen adatokat osztanak meg magukról a Facebookon, pedig szükséges lenne!

Sokan nem törődnek vele, hogy milyen adatokat osztanak meg magukról a Facebookon, és boldogan kiírják, hogy most egy hónapig Hawaiin lesznek. Aztán mikor hazajönnek, és látják, hogy ki van pakolva a ház, nem nagyon értik, hogyan történhetett. Ugyan ez a forgatókönyv kissé paranoidnak tűnhet, megvan rá az esély.

Biztonsági szakemberek szerint célszerű eltakarítani a mindenki által látható születésnapot a közösségi oldalról, mert már a nevünk, és ez az egyetlen, hozzá kapcsolható adat is elég ahhoz, hogy illetéktelen kezekbe kerülve rossz célokat szolgálhasson – sokan használják például a jelszavukban is a születési dátumukat, vagy adják meg azt óvatlanul PIN-kódként. Így könnyebben eshet meg, hogy a kiberbűnözők ellopják a személyazonosságunkat, ez pedig olyan kellemetlenségekkel járhat, mint például a bankszámlánk leürítése.

Cifas egyik kutatása szerint akik hasonló jellegű információkat osztanak meg magukról, sokkal nagyobb kockázatnak teszik ki magukat, mint akik rejtegetik mások elől a lakcímüket, telefonszámukat, születésnapjukat. A jelentés szerint a 2015-ben 57 százalékkal nőtt meg a személyazonosság-lopások száma, ami azt jelenti, hogy 148 000 ember vált áldozattá. Ám még ennél is fontosabb adat, hogy

az esetek 86 százaléka az internetről szedett információkon alapult, köszönhetően annak, hogy nagyon sokan adnak meg személyes adatokat,

bárki számára elérhetően.

Éppen ezért a Cifas mindenkinek azt javasolja, hogy inkább ne adjon meg címet, telefonszámot, születési dátumot olyan oldalakon, mint a Facebook, a Twitter, vagy a LinkedIn.

A Telegraph cikke szerint is a dörzsöltebb rosszakaróknak elég mindössze három kulcsfontosságú személyes információ rólunk, hogy hozzáférjenek fiókjainkhoz, bankkártyánkhoz, vagy a mobilunkhoz. A név, születési dátum, cím kombinációval már sokfelé el tudnak indulni, főleg ha azt kiegészítik a közösségi média oldalakon fellelhető, hanyagul ott hagyott információkkal. Érdemes hát a legtöbb ilyen adat láthatóságát privátra állítani, vagy egyáltalán nem megadni.

24.hu

Hasonló hírek

Figyelem! Új átverés terjed a Facebookon, nem a Facebook a felelőse, hanem a csalók! Oszd meg!

Géza

Semmi pánik: visszaállíthatók a törölt névjegyek a mobilon

Edit

Így nézett ki a Hableány – fotógaléria

Géza