Image default
Egészség - betegség

Ezért van egyes embereknek dudor a kézfejükön!

Egyesek szokatlan csomóra lehetnek figyelmesek a csuklójukon, amely első ránézésre talán ijesztő, de szerencsére nem veszélyes. Ezt a csomót ganglionnak hívják és meglehetősen gyakori az előfordulása. Az ízületek környékén alakul ki ez a sűrű folyadékkal telt zákocska. 

Leggyakrabban a csukló kézháti részén jelenik meg, de kialakulhat a tenyér részen, az ujjakon, a bokán és egyéb ízületeknél is. Azon túl, hogy nem esztétikus, mozgásában is korlátozhatja az ízületet.

Nem egészen egyértelmű, hogy miért alakul ki a ganglion, de nagy valószínűséggel a gyakori és ismétlődő igénybevételnek vagy valamilyen sérülésnek köszönhetően.

A ganglion tünetei

Sok esetben nem okoz tüneteket azon kívül, hogy szemmel látható a megjelenése. Lehetséges, hogy a csomó spontán megjelenik, majd eltűnik és újra felbukkan. Mértében kisebb és nagyobb is előfordulhat.

Egyes esetekben fájdalmat, zsibbadást, bizsergést és gyengeséget is okoz, ha ideget érint.

Hogyan diagnosztizálják?

Először is az orvos megfigyeli, nyomást gyakorol rá, hogy okoz-e fájdalmat vagy sem. Átvilágítja, hogy lássa, szilárd vagy folyadékkal teli.

Képalkotó vizsgálatokkal megbizonyosodhat róla, hogy a csomó nem egy tumor vagy az arthritis valamilyen megjelenési formája. Annak érdekében, hogy kiderüljön, folyadékkal telt ciszta-e, megszúrhatja egy tűvel és le is szívhatja annak tartalmát.

A ganglion kezelése

A kisebb ganglionok, amelyek egyéb tünetet nem okoznak, kezelést sem igényelnek. Ilyenkor várni kell, hogy magától eltűnjön. Talán az orvos visszarendel egy ellenőrzésre.

Ha a ganglion nagy és/vagy tünetet okoz, akkor az orvos javasolhatja, hogy viseljünk átmenetileg rugalmas pólyát.

Ha ezek közül egyik sem válik be, akkor operálni kell, amelynek során eltávolítják a cisztát, azonban később újabb kialakulhat.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hasonló hírek

Hány centis az igazi?

Edit

Mindenre képes a gyógyulásért: látását is elvesztette a ritka betegséggel küzdő magyar kajakos

Géza

Őszi depresszió. Mit tegyünk, hogy túléljük?

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------