Hirmagazin.eu
Főoldal » Ezért „szép” a kicsi – számítógép
Technika, kommunikáció

Ezért „szép” a kicsi – számítógép

Forrás: hirado

Az informatikában az elvárások egyre nagyobbak, míg a készülékek egyre kisebbek és okosabbak.
Okos mikrón, mágikus tükrön és beszélő játékon keresztül is vezet az út a technikai jövőbe.

A fejlődés motorjai többek között az olyan innovatív technológiák, mint az ARM processzorok, illetve az innovációk kiaknázását elősegítő szoftverek, amelyek fejlesztését a SUSE is támogatja. A mini készülékek így számos jövőbe mutató „kütyü” alapjait adják, és az oktatás fellendítésében is aktív szerepet játszanak.

Az ARM processzorok a RISC (reduced instruction set computer – csökkentett utasításkészletű számítógép) architektúrán alapulnak, amelyet az Advanced RISC Machines (ARM) fejlesztett ki. Az ilyen processzorokat úgy tervezték, hogy kevesebb utasítás segítségével is el tudják végezni ugyanazokat a feladatokat, mint a „hagyományos” processzorok. Ennek következtében nagyon gyors működésre képesek: akár több millió utasítást hajtanak végre másodpercenként, ráadásul rendkívül energiatakarékos módon.

A csökkentett utasításkészlet miatt az ARM processzorok kevesebb tranzisztort igényelnek, így az integrált áramköröknek sem kell akkorának lenniük, mint más modellek esetén. A kis méretnek, illetve az alacsony energiaigénynek és egyszerű működésnek köszönhetően rendkívül széles körben alkalmazzák őket, például okostelefonokban, tabletekben, multimédiás lejátszókban és különféle viselhető eszközökben. Miniatürizált készülékekben, főként számítógépekben is egyre elterjedtebbek, ami új távlatokat nyit meg rengeteg különféle területen. Így jött létre többek között a híres Raspberry Pi, a BeagleBoard, a BeagleBone vagy a PandaBoard.

ezért szép a kicsi számítógép

Tenyérben egy teljes számítógép – Raspberry Pi 2

Az innováció alapja

Számos érdekes új ötlet épül ezekre a készülékekre. Az ARM-alapú Raspberry Pi segítségével például már rengeteg „kütyüt” fejlesztettek, a beszélő játéktól kezdve az okos mikrohullámú sütőn és félig önműködő drónon keresztül egészen a mágikus tükörig, amely azzal gyorsítja meg a reggeli készülődést, hogy mutatja az időt, a híreket és a várható időjárást. És itt a házi készítésű mobiltelefon és rádió, illetve az olcsó és energiahatékony számítógépklaszterek.

A privát hobbiprojektek mellett természetesen komolyabb kezdeményezésekben is jelentős szerepet tölt be a technológia. Már 2005-ben felhasználták a Manchester University SpiNNaker névre keresztelt számítógépének fejlesztésénél, amely ARM magokat használt az emberi agy működésének szimulálásához.

Tanulásra hangolva

Az ARM processzorokat az oktatásban is egyre több helyen alkalmazzák, amire az egyik legjobb példa a BBC fejlesztése. A brit műsorszolgáltató vállalat Micro:bit névre keresztelte a 32 bites ARM Cortex M0 processzorra épülő, programozható miniszámítógépét, amely iskoláskorú gyerekeknek segít a programozás tanulásában és a hardveres projektek fejlesztésében. A készülékből mintegy egymillió darabot osztották szét angol iskolás gyerekek között az elmúlt év végén. A BBC – a projektben résztvevő partnereivel összefogva – szorosan együttműködik az iskolákkal, tanárokkal és oktatókkal, így minden szükséges erőforrás, információ és támogatás rendelkezésre áll ahhoz, hogy együtt támogassák a diákokat az alapok elsajátításában.

Teljes körű támogatás

A SUSE fontosnak tartja az előremutató technológiák és azok elterjedésének, kihasználásának segítését. Tavaly például új partnerprogramot hozott létre, melynek keretein belül lehetővé teszi partnerei számára, hogy egy új, kifejezetten erre a célra kialakított SUSE Linux Enterprise Server-változattal tesztelhessék és fejleszthessék a 64 bites ARM processzorokhoz fejlesztett megoldásaikat.

 

Hasonló hírek

A Microsoft felvásárolja a LinkedInt – Brüsszel is jóváhagyta

Edit

Meghalt az MP3 – jelentették be a fejlesztői

Edit

Így nézett ki a Hableány – fotógaléria

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------