Hirmagazin.eu
Főoldal » Ezért öregszik lassabban a zsíros bőr: problémásnak gondolod, de van egy nagy előnye!
Életmód hírek

Ezért öregszik lassabban a zsíros bőr: problémásnak gondolod, de van egy nagy előnye!

Aki naponta küzd vele, úgy érezheti, hogy a zsíros bőr egy valódi átok, mely nem szűnő mitesszerekkel, mindig a legrosszabbkor előbukkanó pattanásokkal, állandó púderezésre ítélt fénylő arccal, és kitágult pórusokkal keseríti meg az ember életét.

Ám eljön az a pillanat, amikor jutalmat nyer a sok kínlódás: a zsírosságra hajlamos bőr ugyanis lassabban öregszik.

zsíros bőrtípus alatt azt értjük, amikor genetikai tényezők és hormonok következtében áll fenn a fokozott faggyútermelés, vagyis semmilyen zavar és betegség nem húzódik meg mögötte. Persze, a zsíros bőr sokféle lehet, például vannak, akik a kamaszkor lezárulásával rögtön átugorják ezt a problémát, míg mások még a harmincas éveikben is pattanásokkal küzdenek.

Ugyanakkor sok múlik a megfelelő bőrápoláson is, hiszen a túlzott faggyútermelés nem zárja ki a felső bőrréteg kiszáradását és sérülékenységét. Ám bármilyen is legyen, tény, hogy a zsíros bőr nehezen kezelhető, olykor végtelennek tűnő macerával jár, így érthető, hogy bárki, akit ezzel áldott meg a sors, szabadulna tőle. Pedig a zsíros bőrtípusnak van egy nagyon értékes tulajdonsága, amivel kárpótolni tudja a sok bosszúságot: később jelennek meg rajta a bőröregedés tünetei, mint a száraz vagy normál bőrön.

Ez nem azt jelenti, hogy a zsíros bőr kevésbé ráncosodik, és ellenáll a megereszkedésnek, csupán arról van szó, hogy más ütemben öregszik, aminek nem csak a zsírréteghez van köze.

A bőröregedés általános tünetei

Hogy érthető legyen ez a belső folyamat, előbb nézzük meg, mi zajlik le a bőrben, ami miatt ráncosodni, nyúlni kezd. A bőrgyógyászok szerint 25 éves korban indulnak be azok az aprócska – még sokszor a szemnek láthatatlan – változások a bőrrétegekben, melyek az öregedés útjának kezdetét jelzik.

Ezt nevezik a ráncképződés előszobájának, ahol sok minden eldől. A genetikai kiváltságok ugyanis nem elegendőek ahhoz, hogy minél későbbre tolódjon a ráncok kialakulása, hiszen az ártalmas UV-sugárzás, az egészségtelen táplálkozás, a bőr helytelen kezelése, vagy épp az ápolásának elhanyagolása, a dohányzás, a tartós alváshiány és stresszes állapot, a légszennyezettség, valamint a rendszeres, vagy túlzott alkoholfogyasztás felülírhatja az örökölt előnyöket.

Vagyis minden, amit ebben az életszakaszban elkövetsz a bőröd és az egészséged ellen, később, a harmincas-negyvenes éveidben megbosszulja magát, és látványos nyomot hagy a bőrödön. 35 éves kor után a petefészkek folyamatosan öregszenek, ami egy lassú hormonváltozási folyamatot vonz maga után. Bár a változó kor valamikor az ötvenes évekre tehető, nem villámcsapásként éri az embert, hanem a test apránként felkészül rá.

Ez a hormonális folyamat a bőr struktúráját és működését is megváltoztatja: a dermális rétegben évről-évre fokozatosan csökken a kollagéntermelés, ezáltal romlik a bőr feszessége, rugalmassága, valamint a regeneráló és ellenálló képessége.

Az epidermiszben megcsappan a lipidtermelés, ami miatt könnyebben elpárolog a bőr nedvességtartalma, vagyis szárazabbá, érdesebbé, beesettebbé válik, mint korábban, és könnyebben kikezdik a külső környezeti hatások. A hámsejtek lassabban cserélődnek, így az epidermisz, vagyis a bőr felső rétege elvékonyodik, kevésbé áll ellen az UV-sugarak káros hatásainak, és ez bizony a ráncok, barázdák, pigmentfoltok megszaporodásával jár.

Miért maradhat tovább fiatal a zsíros bőr?

fokozott faggyútermelés akkor jön majd jól, ha belépsz abba a korba, amikor az arcbőr veszíteni kezd zsírrétegéből. Az epidermisz szigetelése ugyanis zsírokból, és zsírsavakat tartalmazó lipidekből áll, melyek bizonyos szintig védelmet nyújtanak a bőrnek az olyan külső hatásokkal szemben, mint a hideg és az erős napfény, illetve megakadályozzák, hogy a bőr rétegeiből elpárologjon a nedvesség.

Lehet, hogy amikor mások már a bőröregedéssel járó száraz, rugalmatlan hámréteggel fognak küzdeni, a te arcbőrödet még kipárnázza a zsír, így kevésbé rögzülnek benne a mimikai rácok. Ám ehhez olyan vakszerencse kell, mintha ruletten játszanál. Hiszen drasztikus arctisztítási szokásokkal, szárító hatású kozmetikumokkal, valamint nem a bőrtípusnak megfelelő ápolással könnyen tönkre lehet tenni a bőrfelszínt védő savköpenyt, valamint az epidermisz lipidrétegét. Ha ezek a védelmi vonalak sérülnek, a bőröregedés felgyorsul.

Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy egyes bőrtípusok másként reagálnak a külső behatásokra. A kreol bőr például, hajlamos a zsírosodásra, viszont kevésbé ég le, és az epidermisze nem vékonyodik el egykönnyen. Ennek ellenére szüksége van fényvédelemre, mégis könnyebb megóvni a külső bőrkárosító tényezőktől, és pigmentfoltok is lassabban alakulnak ki rajta.

A sötétebb tónusú, zsírosabb bőrön később mutatkoznak meg az öregedés tünetei, mert ellenállóbb, de a zsírréteg a ráncok kialakulását nem akadályozza meg, csupán a berögzülésüket késlelteti. A bőr rugalmasságáért felelős elasztin, kollagén és hialuronsav bőrtípustól függetlenül mindenkinél megcsappan a szervezetben a kor előrehaladtával, vagyis zsíros bőr ide vagy oda, a ránctalanító és hidratáló arcápolást nem érdemes elbliccelni.

A pattanásra hajlamos bőr tényleg ellenállóbb?

Néhány évvel ezelőtt már végeztek kutatásokat olyan célból, hogy bebizonyítsák,  a zsíros, aknéra hajlamos bőr valóban később öregszik. Arra a következtetésre jutottak, hogy igen, de ennek oka nem a faggyútermelésben, inkább a sejtekben keresendő. A vizsgált személyek eredményeiből kiindulva, a jelenség összefüggésbe hozható azzal, hogy a zsíros bőrűek esetében hosszabbak a kromoszómát óvó telomerek.

A DNS a sejt genetikai információit hordozza, ami egy makromolekulában, a kromoszómában foglal helyet. A kromoszóma két végén telomer szakasz biztosítja, hogy osztódáskor a sejtek génkészlete ne sérüljön. Valahányszor egy sejt osztódik, a telomer szakasz rövidebb lesz. Így tulajdonképpen a telomerek hossza határozza meg a sejtek élettartamát, mert amíg a telomer szakasz rövidül, a DNS nem károsodik.

A telomer hosszát ma már mérni tudják, ez az adat pedig képet ad a biológiai életkorról. A kutatásokban zsírosodásra hajlamos, és normál bőrű egyéneket vizsgáltak, az eredmények szerint pedig a zsíros bőrtípusúak táborában a telomer szakasz hosszabbnak bizonyult. Hogy valóban ez lenne a válasz a pattanásra hajlamos bőr egyetlen előnyére, az még nem teljesen bizonyított. Eddig nem vizsgáltak elég embert ahhoz, hogy az összefüggés megállja a helyét, ráadásul más kutatások a zsíros bőrt okozó hormonális eltérésekben keresik az okokat.

femina, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

7 érdekes tény, amit mindenképpen érdemes tudnod a vércsoportodról!

Mazsi

Érdemes könnyűvérű nőnek lenni, s ha igen, akkor mennyire?

Edit

Változás jön az ingyenesen fogható tévécsatornák hálózatában

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------