Főoldal » Ezért nem lehet elvágni a gyereket az internettől
Egészség - betegség

Ezért nem lehet elvágni a gyereket az internettől

forrás: Kossuth Rádió/Napközben

Megvonjuk a gyerekektől azokat az eszközöket, amelyekkel az online térben információt gyűjthetnek? Olyan elvonási tüneteket produkálhatnak, mintha az alkoholról vagy a drogról „vennénk le” valakit. A pszichológiai betegség neve: közösségi média stressz szindróma.

A családban, az iskolában megtanuljuk, hogyan kell köszönni, viselkedni az adott környezetben, miben illik megjelenni, hogyan illik enni. De ki tanít meg arra, hogy hogyan viselkedjünk a virtuális térben? Az „Amikor a cybertérben elvész a kontroll” című könyv nemcsak a közösségi oldalak és az internet veszélyeire hívja fel a figyelmet, de fontos tippeket és tanácsok is ad, arra vonatkozóan, hogy milyen is a helyes viselkedés a világhálón. Az új világ etikáját még tanulnunk kell.

A gyerekeket fel kell készíteni arra, hogy megfelelő normákkal, erkölcsi szabályokkal éljenek, és meg kell velük értetni, hogy az élet és a virtuális lét szabályai ugyanazok. Amit nem tennének meg a való életben, azt ne tegyék meg a világhálón se, mert így lesznek felelős állampolgárai a virtuális térnek is – mondta dr. Barcsai Katalin internetbiztonsági szakértő a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Klausz Melinda médiaszakértő úgy látja, hogy nagyon sokféle közösségi médiafelületet használnak napi szinten a fiatalok, és sokszor nem tudják, hogy milyen veszélyekkel állnak szemben. Például a Snapchat esetében. Igaz ugyan, a kép csak pár másodpercig jelenik meg, de lementheti bárki a képet, és visszaélhet vele később.

Ezért nem lehet elvágni a gyereket az internettől
(MTI/EPA/Koen Van Weel)

Közösségi média stressz szindróma

Az új generáció sajátossága, hogy a közösségi médiát szinte folyamatosan használja. Meg is jelent egy olyan pszichológiai betegség – a közösségi média stressz szindróma –, amelynek lényege, hogy ha megvonjuk a gyerekektől azokat az eszközöket, amelyekkel az online térben információt gyűjthetnek, akkor olyan elvonási tüneteik keletkeznek, mint az alkohol- vagy a drogelvonásnál – mondta Klausz Melinda.

Ennek magyarázata, hogy mivel ebben térben szocializálódtak, lételemük, hogy mindig „online” legyenek, mindent rögtön megkapjanak. Ezért nem lehet őket elvágni ettől a köldökzsinórtól, maximum annyit lehet tenni, hogy valós alternatívát kínálunk – magyarázta a médiaszakértő.

Internetes zaklatás, verbális erőszak

A gyerekek a rájuk zúduló sok-sok információ miatt idegesebbek és agresszívebbek is. A ma gyerekének ezzel meg kell küzdeni, és jó levezetés, hogy a digitális világban, verbális erőszak formájában ezt kiélheti – magyarázta Barcsai Katalin.

Az internetes zaklatás indulhat egy egyszerű külsőre tett megjegyzéssel, de végződhet azzal a mondattal, hogy te egyáltalán miért élsz. Valós probléma, aminek a súlyosságát sokszor a felnőttek sem érzékelik igazán, holott a verbális erőszak mély nyomokat hagyhat egy gyerekben. Van olyan fiatal, aki egy súlyosabb mondatot elintéz egy vállrándítással, míg mások hetekig emésztik magukat rajta.

A szülőknek és a pedagógusoknak éppen ezért nagyon oda kell figyelni a gyerekre, a legkisebb jelekre is – ezt már Kalapos Éva író mondta.

Azt is érdemes figyelembe venni mindenkinek, hogy csak olyan képeket töltsünk fel a világhálóra, ami 5-10-15 év múlva is felvállalható. Éppen ezért szem előtt kell tartani, hogy bár most cuki a gyerekről feltöltött félmeztelen fotó, de ha felnő, számára nem lesz az – mondták a szakértők.

 

Hasonló hírek

Gyorsan megszabadultam a torokfájástól, miután rátaláltam erre a természetes cukorkára

Mazsi

10 zseniális trükk, amire nem is gondoltunk még..

Géza

A rák nem fog 80 évesnél fiatalabb embereket megölni 2050-ben

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------