Image default

Előfordult már, hogy víz nélkül nyeltél le egy tablettát? Soha többet ne tedd,és nem csak azért, mert félrenyelheted! Ez a szokás ugyanis több okból is rendkívül ártalmas.

Egy tablettát egy pohár vízzel bevenni nemcsak kényelmes, hanem egészséges is. Ha ugyanis megakad a nyelőcsövünkben, akkor hiába oldódik fel idővel, a tömény hatóanyag könnyedén irritációt és gyulladást okozhat. Ebből pedig simán lehet gyomorégés, mellkasi fájdalom, de szélsőséges esetben akár be is gyulladhat, sőt, vérezhet, és ki is lyukadhat a nyelőcső.

A nyelőcsőben nincsenek fájdalomérzékelő idegvégződések, így ha a tabletta kicsi, nem is tudjuk, hogy egyből lement, vagy rátapadt a nyelőcső falára, az utóbbi esetben legfeljebb egy kis kellemetlenséget érzünk. Idővel azonban akár gyomorégést, vagy vérzést is tapasztalhatunk, ami viszont már nem játék.

Ezért ne vedd be soha víz nélkül a gyógyszert 1
Fotó: Pixabay

Egy török tanulmány szerint szinte bármilyen gyógyszer okozhat fekélyt a nyelőcsőben, de a csontritkulás kezelésére alkalmazott gyógyszerek, az antibiotikumok és a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók különösen veszélyesek. Ez utóbbit a szokásosnál is gyakrabban vesszük be víz nélkül, ha sürgős hatást várunk tőlük egy hirtelen jött fejfájásra. Egy tizenéves amerikai focista például sokszor alkalmazta ezt a módszert és mire kórházba került a nyelőcsöve szó szerint lyukacsos volt. A C-vitamin és vastabletták is problematikusak lehetnek. Persze nem törvényszerű, hogy a gyógyszer mindig megakadjon a nyelőcsőben, ha nem iszunk mellé, de a kockázat egészen biztosan sokkal nagyobb.

A szakértők szerint ne csak pár kortyot igyunk, ha gyógyszert veszünk be, hanem öblítsük le a tablettát egy egész pohár vízzel. Soha ne fekve, hanem mindig ülve vagy állva vegyük be a gyógyszert. Lefekvés előtt legalább 15 perccel nyeljük le az orvosságot, hogy biztonságban tudjon végighaladni a nyelőcsövön.

Forrás: Ripost

Fotó: Pixabay

Hasonló hírek

Szexéhes óriáslepkék lepték el Pécs belvárosát

Mazsi

Mi a baj azzal, ha igazunk van?

Edit

Orosz búvárok jég alatti merülési rekordja

info