Életmód hírek

Ezért ne vedd be soha víz nélkül a gyógyszert

Ezért ne vedd be soha víz nélkül a gyógyszert

Előfordult már, hogy víz nélkül nyeltél le egy tablettát? Soha többet ne tedd,és nem csak azért, mert félrenyelheted! Ez a szokás ugyanis több okból is rendkívül ártalmas.

Egy tablettát egy pohár vízzel bevenni nemcsak kényelmes, hanem egészséges is. Ha ugyanis megakad a nyelőcsövünkben, akkor hiába oldódik fel idővel, a tömény hatóanyag könnyedén irritációt és gyulladást okozhat. Ebből pedig simán lehet gyomorégés, mellkasi fájdalom, de szélsőséges esetben akár be is gyulladhat, sőt, vérezhet, és ki is lyukadhat a nyelőcső.

A nyelőcsőben nincsenek fájdalomérzékelő idegvégződések, így ha a tabletta kicsi, nem is tudjuk, hogy egyből lement, vagy rátapadt a nyelőcső falára, az utóbbi esetben legfeljebb egy kis kellemetlenséget érzünk. Idővel azonban akár gyomorégést, vagy vérzést is tapasztalhatunk, ami viszont már nem játék.

Ezért ne vedd be soha víz nélkül a gyógyszert 1
Fotó: Pixabay

Egy török tanulmány szerint szinte bármilyen gyógyszer okozhat fekélyt a nyelőcsőben, de a csontritkulás kezelésére alkalmazott gyógyszerek, az antibiotikumok és a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók különösen veszélyesek. Ez utóbbit a szokásosnál is gyakrabban vesszük be víz nélkül, ha sürgős hatást várunk tőlük egy hirtelen jött fejfájásra. Egy tizenéves amerikai focista például sokszor alkalmazta ezt a módszert és mire kórházba került a nyelőcsöve szó szerint lyukacsos volt. A C-vitamin és vastabletták is problematikusak lehetnek. Persze nem törvényszerű, hogy a gyógyszer mindig megakadjon a nyelőcsőben, ha nem iszunk mellé, de a kockázat egészen biztosan sokkal nagyobb.

A szakértők szerint ne csak pár kortyot igyunk, ha gyógyszert veszünk be, hanem öblítsük le a tablettát egy egész pohár vízzel. Soha ne fekve, hanem mindig ülve vagy állva vegyük be a gyógyszert. Lefekvés előtt legalább 15 perccel nyeljük le az orvosságot, hogy biztonságban tudjon végighaladni a nyelőcsövön.

Forrás: Ripost

Fotó: Pixabay

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Az intelligencia típusai

Edit

Névnapok május 2.

info

Ha ezt az érzést tapasztalod éjszaka, egy nagyon komoly problémával kell szembe nézned!

Mazsi