Image default
Egészség - betegség

Ezért menthet meg a fogorvos a szívinfarktustól

Ha ki­ha­gyod az éves fog­or­vosi el­len­őr­zést, nem­csak a mo­so­lyod szép­sége kerül ve­szélybe. A fog­prob­lé­mák ugyanis egy új ku­ta­tás sze­rint akár szív­be­teg­sé­gek­hez is ve­zet­het­nek.

Finn kutatók több mint 500 ember fogainak és artériáinak egészségét vizsgálták, és arra az eredményre jutottak, hogy azok az emberek, akiknek gyökérkezelésre volna szükségük, az akut szívkoszorúér-szindróma, vagyis az artériák szívrohamot okozó eltömődése háromszor akkora kockázatával néznek szembe, mint egészséges fogazatú társaik.

Ezért menthet meg a fogorvos a szívinfarktustól
Fotó: Pinterest

A kutatás vezetője, Dr. John Liljestrand szerint a jelenség oka az, hogy a gyökérkezelésre általában a gyökércsúcs fertőzése ad okot. Ezeket a fertőzéseket általában a szuvasodás túlságosan mélyre terjedése váltja ki, ilyenkor a baktériumok elérik, és befertőzik a fog gyökerét is. Innen pedig elterjednek az egész szervezetben, és más szervekben is képesek gyulladásokat okozni – akár a szívben és az erekben is. A fertőzés kiválthat súlyos szívbelhártya-gyulladást, azaz endokarditiszt is, de az erek meszesedéséhez is vezethet.

Ezért menthet meg a fogorvos a szívinfarktustól 2
Fotó: Pinterest

Ha a fogban elhal az ideg, a fertőzésnek még észrevehető tünetei sincsenek, a beteg nem érez fájdalmat. A kutatók szerint épp ezért nem érdemes kihagyni az évenkénti fogászati ellenőrzést és az orvos javaslatára történő fogröntgent – a röntgen ugyanis fényt deríthet az ilyen rejtőzködő gyökérproblémákra, amelyeknek aztán meg lehet kezdeni a szakszerű kezelését. A hétköznapokon pedig a legjobb, ha naponta kétszer gondosan fogat mosol, és fogselymet is használsz, hogy megelőzd a fogszuvasodást és a fogíny betegségeket.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Az erős szívdobogásérzés leggyakoribb okai

Edit

Így szabadulhatsz meg a leggyorsabban az őszi náthától

Mazsi

Megtalálták a rák ellenszerét: kezdődnek a klinikai vizsgálatok

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------