Hirmagazin.eu
Főoldal » Ezért menthet meg a fogorvos a szívinfarktustól
Egészség - betegség

Ezért menthet meg a fogorvos a szívinfarktustól

Ha ki­ha­gyod az éves fog­or­vosi el­len­őr­zést, nem­csak a mo­so­lyod szép­sége kerül ve­szélybe. A fog­prob­lé­mák ugyanis egy új ku­ta­tás sze­rint akár szív­be­teg­sé­gek­hez is ve­zet­het­nek.

Finn kutatók több mint 500 ember fogainak és artériáinak egészségét vizsgálták, és arra az eredményre jutottak, hogy azok az emberek, akiknek gyökérkezelésre volna szükségük, az akut szívkoszorúér-szindróma, vagyis az artériák szívrohamot okozó eltömődése háromszor akkora kockázatával néznek szembe, mint egészséges fogazatú társaik.

Ezért menthet meg a fogorvos a szívinfarktustól
Fotó: Pinterest

A kutatás vezetője, Dr. John Liljestrand szerint a jelenség oka az, hogy a gyökérkezelésre általában a gyökércsúcs fertőzése ad okot. Ezeket a fertőzéseket általában a szuvasodás túlságosan mélyre terjedése váltja ki, ilyenkor a baktériumok elérik, és befertőzik a fog gyökerét is. Innen pedig elterjednek az egész szervezetben, és más szervekben is képesek gyulladásokat okozni – akár a szívben és az erekben is. A fertőzés kiválthat súlyos szívbelhártya-gyulladást, azaz endokarditiszt is, de az erek meszesedéséhez is vezethet.

Ezért menthet meg a fogorvos a szívinfarktustól 2
Fotó: Pinterest

Ha a fogban elhal az ideg, a fertőzésnek még észrevehető tünetei sincsenek, a beteg nem érez fájdalmat. A kutatók szerint épp ezért nem érdemes kihagyni az évenkénti fogászati ellenőrzést és az orvos javaslatára történő fogröntgent – a röntgen ugyanis fényt deríthet az ilyen rejtőzködő gyökérproblémákra, amelyeknek aztán meg lehet kezdeni a szakszerű kezelését. A hétköznapokon pedig a legjobb, ha naponta kétszer gondosan fogat mosol, és fogselymet is használsz, hogy megelőzd a fogszuvasodást és a fogíny betegségeket.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Mitől nem elég férfias a férfi?

Edit

Már az óvodásoknak is magas lehet a vérnyomása a túlsúlytól

Géza

Két tbc-fertőzöttet találtak a Szegedi Tudományegyetemen

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------