Image default
Gazdaság

Ezért érdemes LED-fényforrásokat használnia…

A LED-fényforrások olyan hatásfokkal, élettartammal és energiahatékonysággal rendelkeznek, amelyeknek köszönhetően optimális választást jelentenek a háztartások számára.

Összegyűjtöttük, miért érdemes lecserélni a régi energiazabáló izzóinkat…

A LED-fényforrások legfőbb jellemzője maga az energiatakarékosság. Jelenleg nem áll rendelkezésünkre olyan megfizethető technológia, ami a LED-fényforrásoknál gazdaságosabb lenne. A hagyományos izzók esetében az energia legnagyobb része hőenergiaként „hasznosul”, a maradék képez fényenergiát. A LED-ek esetében a fény az elektronok felszabadulása által keletkezik, így akár 90 százalékkal gazdaságosabbak lehetnek a hagyományos wolframszálas izzóknál.

Mivel a LED-fényforrások használata során minimális hő keletkezik, így nagyszerűen használható olyan helyeken, ahol a hő problémát okozna. Gondoljunk például a hűtőszekrényekre…

A LED-technológiának köszönhetően az ilyen fényforrások rendkívül hosszú várható élettartammal rendelkeznek. Míg a hagyományos izzóktól átlagosan ezer üzemórát várhatunk, addig a minőségi LED-fényforrások 20-25 ezer órán át biztosítják számunkra a szükséges fényt. Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a LED-fényforrásokban transzformátor van, amely nehezen tűri a folytonos ki-bekapcsolásokat.

Mivel ezek a fényforrások hosszú élettartamot biztosítanak, ezért nagyszerű választást jelentenek nehezen hozzáférhető helyekre is; a talapzati vagy a medencevilágítás kivitelezése ezekkel a fényforrásokkal ajánlott.

Van már olyan LED is, amely esetében nem tapasztalunk vibrálást, így nem fárad el a szemünk. Fényszmoggal sem kell számolni, ennek köszönhetően jól elhatárolhatók a megvilágított és az árnyékos terek. Mivel keskeny fényspektrummal rendelkeznek, vagyis távol esnek az ultraibolya és az infravörös tartománytól is, így nem károsítják a megvilágított tárgyakat; akár a legértékesebb antik bútorok esetén is bátran használhatjuk őket. A LED-fényforrások kiválóan tűrik az ütődéseket és a rázódást. Mivel nem tartalmaznak sérülékeny izzószálat, akár gépkocsik fényszóróiként is megállják a helyüket.

Érdemes tudni, hogy az izzók színhőmérséklete hatással van a körérzetünkre, illetve a hangulatunkra, ezért fontos, hogy pihenéshez és munkához is megfelelő fényforrást válasszunk! A melegfények kellemes hangulatot teremtenek, illetve felkészítenek bennünket a pihenésre és az éjszakai alvásra.

Munkavégzéshez viszont a nappali természetes fényhez hasonló színhőmérséklet ajánlott, ami nem fárasztja a szemet, illetve alkalmas a frissességünk megőrzésére. A valódi hidegfények a munkafelületek megvilágítására alkalmasak, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a LED-fényforrások dobozán a „hideg” jelzés 4000 K körüli, semleges színhőmérsékletet takar.

Hasonló hírek

Hamarosan ránk omlik a pénzlavina

Edit

Vigyék a lakással az adósságot is!

Mazsi

Ifjúsági szálló épül a Skanzenben Szentendrén

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------