Image default
Külföld

Ezért akar mindenáron hazatérni az ISIS-nél harcoló brit lány

Sokan tartanak tőle.Szíriában terrorista volt, de most hazavágyik a 19 éves diáklány, akinek erre különleges oka is van.

Ha valaki volt olyan bátor, hogy önként elhagyta hazáját és elment harcolni az Iszlám Államhoz, akkor most vállalja is a következményeit – gondolhatják teljes joggal azok a nyugat-európai politikusok, akik csak vonakodva engedik vissza a “bűneiket megbánó” honfitársaikat, különösen azért, mert általában fogalmuk sincs arról, hogy Szíriában vagy Irakban mit követtek el.

A nyugati, de elsősorban a brit sajtó tele van Shamima Begum történetével.

A most tizenkilenc éves lány négy évvel ezelőtt önként szegődött az Iszlám Állam szolgálatába, de most úgy döntött, hogy haza szeretne térni Nagy-Britanniába.

Mirror azt írta, hogy Shamima éppen most szülte meg a harmadik, egy holland dzsihadistától származó gyermekét. Jelenleg a férje egy másik táborban tartózkodik Szírián belül. Mivel az első két gyermeke – részben alultápláltság miatt – életét vesztette, az iszlamista lány abban bízik, hogy majd otthon, Nagy-Britanniában rendesen ellátják a babáját. Jelenleg ugyanis egy 25 ezer fős táborban él, ahol nagy a fertőzésveszély.

Ráadásul Begum a The Timesnak azt nyilatkozta, hogy nem bánta meg az Iszlám Állam soraiban töltött időt, de meggyőződése, hogy „az elnyomás és korrupció miatt a kalifátus nem érdemelt végső győzelmet”.A brit közvéleményt megosztotta története. A belügyminisztérium államtitkára, Ben Wallace úgy fogalmazott, hogy “Nem fogok kockára tenni brit életeket azáltal, hogy terroristákat hozatok haza egy bukott államból.”

Theresa May miniszterelnök szóvivője a történtekkel kapcsolatban azt mondta, hogy a tinédzsernek joga van hazatérni Nagy-Britanniába, de bizonyosan felelősségre fogják vonni az általa jelentett nemzetbiztonsági kockázat miatt. Begum apja kegyelmet kért a lányának azzal, hogy még túl fiatal volt, amikor elment, és nem volt képes mérlegelni tettei súlyát…

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Német sajtó: Telefonról irányították a németországi merénylőket

Edit

Nagy a gond: megtelt a halottasház, iszonyatos bűz terjeng…

Mazsi

Egy civil hajó a tiltás ellenére kikötött az olasz partokon

Géza