Hirmagazin.eu
Főoldal » Ezért a gyémántért fizették a világon a legtöbbet
Tudástár - minden érdekesség

Ezért a gyémántért fizették a világon a legtöbbet

Forrás: MTI

Új világrekord született a gyémántaukciók történetében: csaknem 50 millió svájci frankért (14 milliárd forintért) vásárolta meg Joseph Lau dúsgazdag hongkongi ingatlanmágnás szerdán a Sotheby’s genfi árverésén a Blue Moon elnevezésű 12,03 karátos gyémántot.

Blue Moon 12,03 karátos gyémánt

Kedden a Christie’s genfi árverésén ugyancsak Lau vett meg szintén rekordáron, 28,7 millió svájci frankért (8,3 milliárd forintért) egy párnaformájú, gyűrűbe foglalt 16,08 karátos, úgynevezett élénk rózsaszín gyémántot. Az üzletember lányának szánta mindkét kivételes ékszert.

A gyűrűbe foglalt Blue Moon nevű gyémántot a legnagyobb ismert élénk kék drágakövek között tartják számon. A szerdai licitálás nagy érdeklődés mellett folyt Genfben. A közönség tapsban tört ki, amikor az előzetesen 34-54 millió svájci frankra becsült árú ékszer végül – a Sotheby’s jutalékával együtt – 48,6 millió svájci frankért (14 milliárd forintért) elkelt.

• Az eladás új világrekordnak tekinthető, karátonként 4 millió svájci frankot (1,15 milliárd forintot) adott érte a vásárló.

• A drágakövekért aukción valaha fizetett legnagyobb összeg rekordját korábban a Graff Pink, egy 24,76 karátos intenzív fantázia rózsaszín gyémánt tartotta, a ritkaságot 45,4 millió svájci frankért (13,16 milliárd forintért) vette meg 2010 novemberében Laurence Graff ékszerkereskedő Genfben.

• A Blue Moon nemcsak színe és tisztasága, hanem amiatt is kivételes, mert értékes információkkal szolgál arról, hogy milyen folyamatok zajlottak keletkezése idején, vagyis hozzávetőleg egymilliárd évvel ezelőtt a Földön.

• A kék gyémántok a szerkezetükbe záródott bórnak köszönhetik színüket. A legtöbb azonban kevés információval szolgál, mert kisebbek fél karátnál és nem tudni, honnan származnak. A Blue Moon viszont egyike annak a nagyon kevés gyémántnak, amely elég nagy – csiszolatlanul még 29,6 karátos volt -, és amelyről tudják, honnan származik: ugyanabban a dél-afrikai bányában találták tavaly januárban, ahol 1905-ben a valaha ismert legnagyobb nyers gyémántot, a 3106 karátos Cullinant.

• A nyers kék gyémántot 25,6 millió dollárért a Cora International vásárolta meg. A New York-i ékszerház 12,03 karátosra csiszolta és Blue Moonnak nevezte el.

A szerdai árverés 140 millió svájci frankos (40,5 milliárd forintos) összbevétellel zárult.

A Sotheby’s közleményben hozta nyilvánosságra, hogy a hongkongi vásárló nyomban új nevet is adott a gyűrűnek, akárcsak az előző nap birtokába jutott másik ékszernek: a kék gyémánt a The Blue Moon of Josephine, a rózsaszín pedig a Sweet Josephine nevet kapta. Bár az árverési házak nem fedték fel kilétét, Joseph Lau irodája csütörtökön megerősítette, hogy a milliárdos volt a vevő.

Lau ingatlanfejlesztésből szerzett vagyonát a Forbes üzleti magazin 9,8 milliárd dollárra (2857 milliárd forintra) teszi.

Hasonló hírek

Óriási kőgömb bizonyíthatja egy ősi civilizáció létezését! – VIDEÓ

Mazsi

Amikor a katasztrófafilm valósággá válik: három Budapestnyi jégtábla készül leszakadni az Antarktiszról

Mazsi

Vízből kiemelkedő ufót üldöztek a brit vadászképek!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------