Hirmagazin.eu
Főoldal » Ezen a növényen múlhat, mennyi koronavírus-oltása lesz az emberiségnek
Egészség - betegség

Ezen a növényen múlhat, mennyi koronavírus-oltása lesz az emberiségnek

A Novavax nevű Amerikai gyógyszergyár koronavírus-vakcinájának előzetes tesztelése nagyon kecsegtető eredményeket mutatott, mivel a tesztek szerint a Novavax oltása nemcsak hatásos lehet, de a tesztalanyok kedvezőtlen mellékhatásokról sem számoltak be.

A Noavax koronavírus-vakcinájánál előny, hogy szállítható egy sokkal olcsóbb hűtőben, míg a Moderna Therapeutics és a Pfizer által fejlesztett, szintén ígéretesnek tűnő RNS-oltás csak ultraalacsony hőmérsékleten mozgatható. A Novavax hatalmas támogatást kapott az amerikai kormányzattól koronavírus-vakcina kifejlesztésére, átszámolva közel 429 milliárd forintot.

A Noavax csoda oltásával csupán egyetlen egy baj van. Nagy mennyiségben kell hozzá egy bizonyos fából nyerhető anyag, ami csak Chilében található meg. Ez a fa a chilei szappanfa vagy Quillaja saponaria. A növényben lévő szaponin egyik komponense, a QS-21 elengedhetetlen összetevője a Novavax oltásának. Vagyis még az is elképzelhető, hogy ki fog pusztulni ez a növényfaj, ha az egész világot a Noavax vakcinájával kell majd beoltani – írja a 444.hu.

QS-21-alapú Matrix-M-nek elnevezett adjuváns működik a legjobban a Noavax által kifejlesztett oltásban. Az adjuvánst rengeteg vakcinában alkalmazzák, mint hatásnövelő alkotóelemet.

Már 2011-ben rájöttek, hogy a QS-21 milyen fontos és hatékony alkotóeleme például a rákellenes gyógyszernek. Egyetlen grammnyi, por állagú QS-21 kb. 100 ezer dollárba, azaz majdnem 31 millió forintba kerül. Mondjuk igaz, hogy egyetlen oltásba ennek csak a húszezred része kell.

Ricardo San Martin chilei vegyész-biológus szerint hiába dolgozott ki újabb módszereket arra, hogy hogyan lehet kevesebb fából több szaponint kinyerni, és emiatt a 2000-es évek beli újítás miatt kevesebb fát kivágni, ha “a növekvő kínálat a keresletet is megdobta”. Azaz kiderült, hogy a szaponin állateledelek, szénsavas üdítők, édességek, permetszerek előállításában is nagyon hasznos. Emiatt mostanra évente kb. ugyanannyi szappanfát termelnek le a szaponinért, mint 20 éve, csak most sokkal több szaponint nyernek ki belőlük.

A biológus szerint már most el kéne kezdeni szappanfa-ültetvényeket létrehozni Chilén kívül, nemcsak a faj megvédése érdekében, hanem, mert a koronavírus megmutatta, hogy nem függhet az egész emberiség sorsa egy ilyen fontos alapanyag beszerzésekor egyetlen országtól.

A tudós arra is felhívja a figyelmünket, hogy a következő években nem lesz túl sok idősebb szappanfa, aminek metszés után szaponint nyerhetnénk a kérgéből. Ezért kell újabb ültetvényeket létrehozni. Mivel fiatalabb ültetvények fáinak leveléből kell kinyernünk a szaponint, ami egy kicsit nehezebb és drágább, de fenntarthatóbb.

Félelmetes, hogy az egész világon elvághatja a QS-21 utánpótlását egy esetleges kormányzati megszorítás, egy nagyobb erdőtűz vagy egy chilei sztrájk.

blikk

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Házi gyógymód vesekő ellen

Mazsi

Mi áll a meddőség hátterében?

Edit

A front­ér­zé­keny­ség csak egy pi­szok nagy hiszti? Mi az igaz­ság?

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------