Főoldal > Hírek > Tudástár > Autók - motorok - hajók > Ezeket érdemes tudni a futómű beállításról!

Ezeket érdemes tudni a futómű beállításról!

Hirdetés

Ezeket érdemes tudni a futómű beállításról!

A futómű egy olyan összetett rendszer, amit otthonainkban nem érdemes amatőr módon babrálni. A milliméter pontosságokat igénylő ökoszisztéma bármelyik pontjának szakszerűtlen otthoni barkácsolása képes az egész autó üzemelését kockáztatni és balesetveszélyes állapotokat idézhet elő. A futómű beállítása továbbá közvetlenül is befolyásolja a gumiabroncsok igénybevételét és kopását is. A téli és nyári gumik gyorsabb amortizációját az okozza, hogy a futómű elállítódása során a gumiabroncsok kopása megnő, így hamarabb kell őket cserélni és a gépkocsi komfortérzete is csökken.

A megfelelő futómű beállítás nem csak a gumik állapotát képes hosszú távon megőrizni, de csökkenti az üzemanyag fogyasztást, de azáltal, hogy növeli a gumiabroncsok élettartamát, megnöveli a teljesítményét is, illetve a gépkocsivezető és utasok kényelmét is szolgálja. Az olyan szakértők, mint a metaautoszerviz.hu készségesen állnak a meghibásodott futóművel rendelkező autótulajdonosok szolgálatára, hogy precíz, profi műszerekkel, szerszámokkal és hozzáértő szakemberekkel orvosolhassák a hibáit.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Mivel nem elvárható, hogy minden autó tulajdonosnak az otthonában a garázs mellett, egy jól felszerelt gépkocsiműhely is álljon, illetve hogy megfelelő műszerek és szerszámok is álljanak a rendelkezésére, valamint a megfelelő szakértelemmel is rendelkezzen, ezért preferáljuk a jól bevált futómű szerelő autószerelő szervizeket. A profi segítség nem csak a készséges autójavításban, hanem a kiszolgálásban és a szakértelemben is tükröződik. Így biztos kezekbe tudhatjuk autónkat, ha futómű meghibásodást tapasztalunk az autónkban.

Abban az esetben is érdemes futómű hibára gyanakodni, ha valamilyen kisebb balesetet szenvedtünk vagy a kerekünk valamilyen ütést szenvedett (pl. járdaszegély által). Előjele lehet a hibás futóműnek, ha a gumiabroncsok aránytalanul vagy egyenletlenül kopnak, esetleg az autó valamelyik irányba húz vezetés közben. Rendkívül gyanús a helyzet, ha a kormánykerék csak nehezen vagy egyáltalán nem tér vissza a középállásba, egyenes vonalú haladás közben vagy nincs középállásban. Minden alkalommal, ha valamilyen vezetési, kormányzási nehézségeket tapasztalunk, keressük fel a szakszervizet, hogy ellenőrizhessék a futóművet. Akkor is érdemes felkeresni őket, ha a felfüggesztés vagy a kormánymű valamilyen eleme nemrégiben cserélve lett.

Ezekkel jó tisztába lenni a futómű javítással kapcsolatban

Tanácsos megjegyezni, hogy a kerék kiegyensúlyozás nem ugyanazt jelenti, mint a futómű beállítása. A két eljárás teljesen különbözik egymástól. Még a kerék kiegyensúlyozásnál a kerék gördülése során fellépő vibráció megszüntetése a cél, a futómű beállítása során a kerekek szögeinek beállítása történik, hogy azok merőlegesek legyenek a talajra és vízszintesek legyenek egymáshoz viszonyítva. A futómű beállítás három lépésből áll: kerékdőlés, csapdőlés és az összetartás.

A kerékdőlés az autó eleje felől nézve a kerék dőlésszöge, ami ha nem megfelelő, a gumik egyenletlenül fognak kopni. A kerékösszetartás a gumiabroncsok első és hátsó része közötti távolság különbsége, amely a vezethetőséget képes korlátozni, jellemzően kanyarodás közben észrevehető módon. A futóművek helyes beállítása céljából a szakszervizekben a futóművet úgy optimalizálják, hogy a gumiabroncsok maximális úttartása mellett maximalizálják azok élettartamát.

Forrás és képek: https://www.metaautoszerviz.hu/futomubeallitas

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: