Főoldal » Ezeket a trükköket minden szakács ismeri – neked is kellene!
Gasztronómia, vega

Ezeket a trükköket minden szakács ismeri – neked is kellene!

Sze­ret­nél a profi sza­ká­csok­tól ta­nulni? Most meg­te­he­ted: el­hoz­tuk a leg­jobb ét­ter­mek séfje­i­nek apró trükk­jeit. Nem nehéz őket kö­vetni, mégis egé­szen más lesz tőlük az étel.

A só a titok!

A közepes és az emlékezetesen finom étel között gyakran csak a megfelelő sózás a különbség. Egyszerűnek hangzik, mégis könnyű elrontani. A lényeg,hogy csakis egyféle sót használj – mindegy, milyet, de csak azt -, és abból tapasztald ki az ideális mennyiséget. Ha váltasz, például vákuumsóról nagy szeműre, az az ízben is komoly változásokhoz vezet. A különböző sófajtáknak más a nátriumtartalma, és az ízük sem egyforma, így az a mennyiség, amelyik az egyikből tökéletes volt, a másikból már kevés vagy sok lehet.

Ezeket a trükköket minden szakács ismeri - neked is kellene!
Fotó: Pinterest

Tárolj ügyesen!

Amikor hazaérsz az élelmiszerboltból vagy a piacról, tedd a helyükre az élelmiszereket. Ne csak annyit tegyél, hogy a szárazárut berakod a kamrába, a zöldséget pedig a hűtőbe. A húsokat vedd ki a műanyag zacskóból, mosd és szárítsd meg, majd tedd be a pácba, vagy fűszerezd be. Időnként nézd át a hűtőt és a kamrát, és használd fel mihamarabb a lejárathoz közelítő dolgokat.

Fűszerezz bátran!

A legfontosabb dolog, amit egy szakácsnak tudnia kell, az a fűszerek használata. Ha megtanulsz a fűszerekkel varázsolni, elképesztő átalakuláson mennek majd át az ételeid. Kísérletezz ki egy saját fűszer keveréket: ez nem más, mint az egyensúly művészete. Ha egy kis földes íz, például kömény van benne, azt jól kiegészíti a menta és valami citromos, savas aroma, például a koriander.

Ezeket a trükköket minden szakács ismeri - neked is kellene! 2
Fotó: Pinterest

Készítsd lassan a húst!

A lassan párolt hús a vacsorapartik sztárja lehet, mivel semmihez sem hasonlítható az íze és az aromája. Ráadásul előre is elkészíthető, így nem kell ki-be rohangálnod a konyhába.

Szereld fel a kamrát!

Töltsd meg a kamrádat jó minőségű alapanyagokkal, legyen benne például minőségi borecet, szójaszósz, olívaolaj. A jobb összetevőktől a kész étel is finomabb lesz.

Fagyaszd le a húslevest!

A maradék húsleves más ételek ízesítőjeként kelhet új életre, ha lefagyasztod. De külön is készíthetsz alaplevet csontból, csirkéből aromás zöldségekkel és fűszerekkel. Számos étel sokkal jobb lesz, ha víz helyett alaplével főzöd – gondolj csak a rizottóra!

Ezeket a trükköket minden szakács ismeri - neked is kellene! 3
Fotó: Pinterest

Ne öntsd ki a savanyúság levét!

Ha kieszed az üvegből a savanyú uborkát, vagy más savanyúságot, ne öntsd ki a levet. Pácolhatsz benne csirkét sütés előtt, de ha olívaolajjal, vagy joghurttal összekevered, salátaöntetként is beválik.

Mérd ki a hozzávalókat sütés, főzés előtt

Ne akkor reszelj, hámozz, amikor az első hozzávaló már pirul! Készítsd elő, mérd ki a hozzávalókat előre, így nem lesz az egész főzés vagy sütés egyetlen nagy versenyfutás.

Ezeket a trükköket minden szakács ismeri - neked is kellene! 4
Fotó: Pinterest

 

Fűszerezz menet közben

Amikor egy új hozzávaló bekerül a fazékba, vagy a serpenyőbe, fűszerezd meg újra az ételt. Egészen más lesz az íze, mint ha csak a végén adnád hozzá a sót és a borsot.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Tonhaltorta ínyenceknek

info

Barackos-málnás túrótorta

info

Nem tudom eldönteni, hogy a hús a jobb vagy a köret

Mazsi