Image default
Hazai ingatlanpiac

Ezek most a legdrágább és legolcsóbb megyeszékhelyek a lakáspiacon

Érdemes összehasonlítani hazánk megyeszékhelyeinek lakáspiaci árait, differenciáltság ugyanis hajmeresztő.

Míg egy 60 m²-es téglalakást Salgótarjánban 8,5 millió forintért kaphatunk meg, addig a fővárosban ugyanennek az alapterületnek az ára közel 50 millió forintra tehető. A panelek piacán pedig szintén hasonló helyzettel szembesülhetünk.

Akár 700 ezer forintos különbség is lehet a téglalakások áraiban

A téglalakások tekintetében a 2019. októberi átlagos négyzetméter árak alapján a legolcsóbb megyeszékhely Salgótarján lett 140 ezer Ft/m²-rel. Ezt követi négyzetméterenként százezer forinttal magasabb átlagáron Békéscsaba. A harmadik legolcsóbb megyeszékhely Kaposvár, melynek átlagos négyzetméter ára megközelíti a 300 ezer forintot. Negyedik helyen Zalaegerszeg végzett 330 ezer Ft/m²-es átlagárral. Az ötödik helyre pedig a Szekszárdon eladásra kínált lakások csúsztak be 340 ezer forintos átlagos négyzetméter árral.

A 2019. októberi adatokat alapul véve a téglalakások piacán a legdrágább megyeszékhely egyértelműen Budapest a maga 830 ezer Ft/m²-es kiugróan magas átlagárával. Rangsorunkban a főváros után Debrecen, Veszprém és Székesfehérvár következik, ahol átlagosan 540 és 500 ezer forint között alakultak a négyzetméter árak. Végül alig fél millió forint alatt Szegedet találjuk, mely ezzel az ötödik helyen végzett.

A panelek közötti differencia sem kevés, átlagjaiban akár 400 ezer forintig is elmehet

A panellakások árversenyében szintén a 2019. októberi átlagárakat vettük alapul. A téglalakásokhoz hasonlóan a paneleknél is Salgótarján lett a legolcsóbb megyeszékhely 170 ezer Ft/m²-rel. A továbbiakban a két lakástípus rangsora már eltérő. A paneleknél az öt legolcsóbb megyeszékhelyek közé Salgótarjánon kívül Miskolc, Békéscsaba, Szolnok és Kaposvár tartozik, ahol 260 és 290 ezer forint között alakultak az átlagos négyzetméter árak.

A magas árak oldalán első helyen a budapesti panelek végeztek, 570 ezer forintos átlagárral. A második legolcsóbb a téglalakásokkal megegyezően Hajdú-Bihar megye székhelye, ahol 440 ezer forintos árral lehetett kalkulálni. Ehhez képest négyzetméterenként tízezer forinttal olcsóbban lehetett hozzájutni a székesfehérvári panelekhez. Az utolsó két helyen pedig Veszprém és Kecskemét panellakásai végeztek átlagosan 390 illetve 400 ezer forintos áron.

Továbbra is magas árak jellemzik a hazai ingatlanpiacot

Ugyan a harmadik negyedévben már csökkent a lakásárak éves szintű növekedése, országosan még mindig 15,5 százalékos volt az emelkedés, az első félévi 17 százalékkal szemben. Budapesten is a korábbi 22,5 százalék csak 19,3 százalékra mérséklődött. Ennek köszönhetően a jövedelemre vetített négyzetméter árak továbbra sem túl rózsásak. A fővárosban 15 évnyi jövedelem szükséges egy 90 m² területű lakás megvásárlásához, de ha a fogyasztást is figyelembe vesszük, akkor 18 évnyi. Mivel Debrecenben az ingatlanárak emelkedésével párhuzamosan nem bővültek a jövedelmek, a hajdúsági megyeszékhelyen kell a leghosszabb ideig, 12 évig megtakarítani egy 70 négyzetméteres lakásért.

Címlapkép: Forbes

ingatlannet, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Idén ingyenesen átminősíthetők a zártkerti ingatlanok

info

Szíven ütötte az építészeket Rogán Antal új javaslata

Edit

Sok munkára számít az építőipar

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------