Hirmagazin.eu
Főoldal » Ezek most a legdrágább és legolcsóbb megyeszékhelyek a lakáspiacon
Hazai ingatlanpiac

Ezek most a legdrágább és legolcsóbb megyeszékhelyek a lakáspiacon

Érdemes összehasonlítani hazánk megyeszékhelyeinek lakáspiaci árait, differenciáltság ugyanis hajmeresztő.

Míg egy 60 m²-es téglalakást Salgótarjánban 8,5 millió forintért kaphatunk meg, addig a fővárosban ugyanennek az alapterületnek az ára közel 50 millió forintra tehető. A panelek piacán pedig szintén hasonló helyzettel szembesülhetünk.

Akár 700 ezer forintos különbség is lehet a téglalakások áraiban

A téglalakások tekintetében a 2019. októberi átlagos négyzetméter árak alapján a legolcsóbb megyeszékhely Salgótarján lett 140 ezer Ft/m²-rel. Ezt követi négyzetméterenként százezer forinttal magasabb átlagáron Békéscsaba. A harmadik legolcsóbb megyeszékhely Kaposvár, melynek átlagos négyzetméter ára megközelíti a 300 ezer forintot. Negyedik helyen Zalaegerszeg végzett 330 ezer Ft/m²-es átlagárral. Az ötödik helyre pedig a Szekszárdon eladásra kínált lakások csúsztak be 340 ezer forintos átlagos négyzetméter árral.

A 2019. októberi adatokat alapul véve a téglalakások piacán a legdrágább megyeszékhely egyértelműen Budapest a maga 830 ezer Ft/m²-es kiugróan magas átlagárával. Rangsorunkban a főváros után Debrecen, Veszprém és Székesfehérvár következik, ahol átlagosan 540 és 500 ezer forint között alakultak a négyzetméter árak. Végül alig fél millió forint alatt Szegedet találjuk, mely ezzel az ötödik helyen végzett.

A panelek közötti differencia sem kevés, átlagjaiban akár 400 ezer forintig is elmehet

A panellakások árversenyében szintén a 2019. októberi átlagárakat vettük alapul. A téglalakásokhoz hasonlóan a paneleknél is Salgótarján lett a legolcsóbb megyeszékhely 170 ezer Ft/m²-rel. A továbbiakban a két lakástípus rangsora már eltérő. A paneleknél az öt legolcsóbb megyeszékhelyek közé Salgótarjánon kívül Miskolc, Békéscsaba, Szolnok és Kaposvár tartozik, ahol 260 és 290 ezer forint között alakultak az átlagos négyzetméter árak.

A magas árak oldalán első helyen a budapesti panelek végeztek, 570 ezer forintos átlagárral. A második legolcsóbb a téglalakásokkal megegyezően Hajdú-Bihar megye székhelye, ahol 440 ezer forintos árral lehetett kalkulálni. Ehhez képest négyzetméterenként tízezer forinttal olcsóbban lehetett hozzájutni a székesfehérvári panelekhez. Az utolsó két helyen pedig Veszprém és Kecskemét panellakásai végeztek átlagosan 390 illetve 400 ezer forintos áron.

Továbbra is magas árak jellemzik a hazai ingatlanpiacot

Ugyan a harmadik negyedévben már csökkent a lakásárak éves szintű növekedése, országosan még mindig 15,5 százalékos volt az emelkedés, az első félévi 17 százalékkal szemben. Budapesten is a korábbi 22,5 százalék csak 19,3 százalékra mérséklődött. Ennek köszönhetően a jövedelemre vetített négyzetméter árak továbbra sem túl rózsásak. A fővárosban 15 évnyi jövedelem szükséges egy 90 m² területű lakás megvásárlásához, de ha a fogyasztást is figyelembe vesszük, akkor 18 évnyi. Mivel Debrecenben az ingatlanárak emelkedésével párhuzamosan nem bővültek a jövedelmek, a hajdúsági megyeszékhelyen kell a leghosszabb ideig, 12 évig megtakarítani egy 70 négyzetméteres lakásért.

Címlapkép: Forbes

ingatlannet, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Erős jelzőkkel illetik Lázár bejelentését

Edit

Álomlakás tizedáron + videó

Edit

Még most csekkoljátok, mit derítettünk ki a Duna House-ról!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!