Hirmagazin.eu
Belföldi hírek

Ezek lehetnek a teljes nyitás feltételei: így mehetünk majd újra koncertre, meccsre, moziba – A virológus megmondja, hogyan kerülhetjük el a veszélyeket..

A kormány még nem tudja, vagy nem akarja közölni, milyen feltételekkel mehetünk újra moziba, meccsre, koncertre. Rusvai Miklós virológus viszont elmondta, mi mire figyeljünk az örömteli nyitás közepette.

Őrjöngő közönség a brit Deep Purple koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában a járvány előtt, 2019. december 9-én / MTI/Mohai Balázs

Őrjöngő közönség a brit Deep Purple koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában a járvány előtt, 2019. december 9-én / MTI/Mohai Balázs

Szombattól újra meg lehet inni egy kávét, egy pohár sört vagy üdítőt a kávéházak, kocsmák teraszain. De ez még mind semmi: Orbán Viktor szerint a jövő héten kinyitnak a mozik, színházak, strandok, sőt, meccsre is lehet újra menni. Ehhez a miniszterelnök szerint egyetlen feltételnek kell teljesülnie: 4 millió embernek kell addigra megkapnia legalább az első oltást.

Mindenki ezt olvassa most!

Szombaton újra kinyithatnak a vendéglátóhelyek, így az éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék és presszók kerthelyiségeiben vagy teraszain a megrendelt ételeket és italokat el lehet fogyasztani. / MTI/Koszticsák Szilárd Szombaton újra kinyithatnak a vendéglátóhelyek, így az éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék és presszók kerthelyiségeiben vagy teraszain a megrendelt ételeket és italokat el lehet fogyasztani. / MTI/Koszticsák Szilárd

Ízlelgessük, mi mindent lehet majd újra csinálni: színházba, moziba és koncertre menni, uszodát, fürdőt és konditermet látogatni, meccsre menni, éttermek belső helyiségeiben falatozni, hotelben megszállni, múzeumba, könyvtárba menni – gyakorlatilag minden lehetséges lesz, amit a koronavírus megjelenése előtt módunkban állt megtenni.

De milyen feltételekkel? Péntek reggeli bejelentésében Orbán Viktor egyetlen dolgot említett: az kapja vissza a teljes szabadságát, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal. Akinek nincs, az csak távolról figyelheti a meccsre, koncertre, strandra sereglő tömegeket.

Pedig lennének még kérdések, hiszen a járvány számai a csökkenő tendencia ellenére még mindig rosszabbak, mint amikor a kormány tavaly ősszel meghozta az azóta is érvényben lévő korlátozásokról a döntést.

Akkor átlag 89 halott volt egy nap itthon, most átlag 207; akkor 6153-an voltak kórházban, most 7507-en – igaz, a fertőzöttek száma most alacsonyabb, és 3,5 millió ember már megkapta az első oltását.

Nem mindegy tehát, hogy mennyire óvatosan engedi a kormány a nyitást. Lehet-e telt ház egy mozielőadáson? Hemzseghetnek-e újra az emberek a bárpultnál a kocsmában? Korlátozva lesz-e a létszám a múzeumokban? Örülhet-e egy rakáson sok száz futballszurkoló?

Mindenki ezt olvassa most!

Ezekről a kérdésekről a kormány még vagy nem döntött, vagy korainak érzi tájékoztatni erről a lakosságot és a vendéglátósokat, rendezvényszervezőket. Megkeresésünkre a Koronavírus Sajtóközpont csak ennyit válaszolt: „A 4.000.000 beoltottat követő szabályozás részleteiről – ahogyan tettük eddig is – időben tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot.”

Hivatalos válasz hiányában dr. Rusvai Miklós virológus segítségével próbáltuk összeszedni, mi lenne tanácsos, mire lehet számítani, és mire kell figyelnie annak, aki – bárhogy is döntsön a részletszabályokról a kormány – szeretne óvatosan, felelősségteljesen visszatérni az élet sűrűjébe.

A védettségi igazolvány veszélyei

Mindenki alig várja, hogy visszakaphassa régi életét, de ha elkapkodjuk, ez veszélyekkel járhat. A védettségi igazolványokat a beoltottak már egy hét után kézhez kapják, és azzal akár rögtön beülhetnek majd egy tömött moziba vagy kávézóba. A koronavírus elleni védettségük viszont akkor még nem alakul ki, így egy ideig még könnyen megfertőződhetnek, és az súlyos következményekkel járhat.

Mindenki ezt olvassa most!

Az oltások többségénél 21 nap után már kialakul egy részleges védelem, a beoltott személy tehát részleges biztonságban érezheti magát. Teljes biztonságot azonban csak a második oltás után két héttel garantál minden gyártó – hívta fel a figyelmet a virológus, aki szerint ebből a szempontból nem túl szerencsés, hogy az első oltás után egy héttel megkapjuk az igazolást. Nem árt az első hetekben óvatosnak lenni!

Az első oltás beadása után egy héttel érkezik postán a védettségi igazolvány, amivel már mehetünk majd rendezvényekre. De ne tegyük, mert a szervezetünk védettségére pár hetet várni kell a virológus szerint / MTI/Rosta Tibor Az első oltás beadása után egy héttel érkezik postán a védettségi igazolvány, amivel már mehetünk majd rendezvényekre. De ne tegyük, mert a szervezetünk védettségére pár hetet várni kell a virológus szerint / MTI/Rosta Tibor

Engem beoltottak, de a családomat nem. Mehetek bulizni?

Ha egy négy-öt fős család nem minden tagja kapta meg az oltást, akkor a beoltott családtagokra különös felelősség hárul: ők hiába védettek, a kávézóból, a koncertről, a focimeccsről hazavihetik a vírust. Ha nem vigyáznak, legközelebbi szeretteik súlyos árat fizethetnek ezért.

– Nyilván sokan vállalni fogják a kockázatot, de nem tudunk mást mondani: amíg a családban nem alakul ki homogén immun állapot (tehát mindenkit be nem oltottak, vagy át nem esik a fertőzésen), addig mindig megvan a veszélye megfertőződésnek – figyelmeztetett dr. Rusvai Miklós.

Mindenki ezt olvassa most!

Legyen intő példa Péter esete, aki mindkét oltást megkapta, mégis súlyos állapotban kórházba került. A vírus feltehetően a második oltás előtt került a szervezetébe.

Borzasztó beteg voltam, azt hittem meghalok. Két védőoltás után semmilyen ellenanyagom nem volt, és az a semmilyen ellenanyag nyilván nem is védett meg a fertőzéstől. A kórházban két oldali tüdőgyulladást állapítottak meg. A röntgenen mindkét oldalon sok fekete kör látszódott. Oxigént is kaptam, de nem lélegeztető gépből, csak oxigénpalackból. Két kezelésnyi Remdesivir infúziót kaptam 2×5 napig, valamint gyógyult ember vérplazmáját, két zacskóval. Ezen felül intravénásan antibiotikumot, valami cefalosporin származékot, és persze véralvadásgátlót, Clexane injekciót. Két hét után elengedtek, negatív Covid teszt után, de a tüdőgyulladásom még megvan a röntgen szerint” – mesélte Péter a Blikknek.

Fehérvári szurkolók a Videoton - Ferencváros meccsen tavaly október 31-én. Idén is megmérkőznek még, talán már nézők előtt / MTI/Vasvári Tamás Fehérvári szurkolók a Videoton – Ferencváros meccsen tavaly október 31-én. Idén is megmérkőznek még, talán már nézők előtt / MTI/Vasvári Tamás

Szabadtéri rendezvények

Ezek jelentik majd a legkisebb kockázatot, de Rusvai Miklós szerint itt is előnyös lenne előírni a kötelező maszkviselést. A focimeccsekről szólva a virológus arra is kitért, hogy tanácsos lenne felső határt szabni a stadionba kilátogatók számának, és távolságtartásra kötelezni őket.

Igaz, a fociszurkolókat és a gólöröm önfeledt pillanatait ismerve nem hiszem, hogy ezt be lehetne tartatni. Mindenesetre kockázatai valóban vannak a tömegrendezvényeknek még szabadtéren is. Mindenképpen jó lenne, ha lehetséges volna távolságot tartani azoknak, akik jobban szeretnének vigyázni magukra – mondta Rusvai.

Mozi, színház, koncertterem

Zárt térben feltétlenül elő kell írni a maszkviselést a virológus szerint. A moziban, színházban különösen fontosak lehetnek a kormány által hozandó szabályok: míg egy focimeccsen ritkán van telt ház, egy kis moziterem, színházi nézőtér biztosan megtelik, ha a törvény engedi.

Járványügyi szempontból baj lenne, ha nem korlátoznák a termek látogathatóságát. Legalább egy ülésnek, de inkább kettőnek a kihagyása mindenképpen indokolt lenne – vélte Rusvai.

Amikor tavaly nyáron újra megnyíltak a mozik, távolságot kellett tartaniuk a nézőknek  / MTI/Mónus Márton Amikor tavaly nyáron újra megnyíltak a mozik, távolságot kellett tartaniuk a nézőknek / MTI/Mónus Márton

Fürdő, uszoda, strand

Járványtani szempontból ezek a helyek viszonylag aggálymentesek. A vízzel a fertőzés nem terjed, hiszen az különböző fertőtlenítő szereket tartalmaz, ez pedig egy nagyon érzékeny vírus. A szabadtéri strandrészen nincs különösebb veszély – kezdte dr. Rusvai Miklós. – Ami gondot okozhat, azok a belső, zárt helyiségek: a zuhanyzó, a mosdó. A belső tereken kellene a távolságtartást előírni ott, ahol ez lehetséges. Ennek már megvannak a bejáratott módjai, ezt jó lenne szem előtt tartani a továbbiakban is – javasolta.

Mindenki ezt olvassa most!

Ön szerint legyen-e létszámkorlátozás a mozikban, színházakban, zárt koncerttermekben?

Igen, jobb az óvatosság – örüljünk, hogy egyáltalán lehet majd menni
Ne legyen, hiszen úgyis csak védettségi igazolvánnyal lehet bemenni
Egyáltalán nem kéne kinyitni a mozikat, színházakat, zárt koncerttermeket, hiszen még javában dúl a járvány

Ön szerint legyen-e létszámkorlátozás, kötelező távolságtartás a stadionokban, szabadtéri koncerthelyeken?

Igen, fontos, hogy legyen lehetőség a többi embertől távolabb állni
Nem szükséges, hiszen szabadtéren, beoltott emberek között ez már teljesen felesleges
Korainak tartom az effajta rendezvények megnyitását, hiszen még rosszak a járványügyi mutatók

Ön élni fog a nyitás lehetőségeivel?

Most mindent bepótolok, ami az elmúlt évben kimaradt!
Szabadtéren jöhet bármi, zárt térben még nem megyek emberek közé
A teraszokra kiülök egy italra, de a tömegrendezvényeket még kerülöm
Most kell igazán óvatosnak lenni: várok néhány hetet, hogy újra berobban-e a járvány
Még várok az oltásra, így nincs miről beszélni
blikk

Hasonló hírek

Puzsér Róbert visszavonul! – videó

Géza

Magyar: Abszurd vádakkal támadják Magyarországot

Géza

Zarándokhagyomány: csűrökben, szénában hajtják álomra a fejüket – képgaléria! Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------