Főoldal » Ezek az európai városok a terrorizmus melegágyai
Külföld

Ezek az európai városok a terrorizmus melegágyai

Meg­döb­bentő fel­mé­rés lá­tott nap­vi­lá­got: gaz­dag eu­ró­pai vá­ro­sok­ban to­bo­roz­zák a leg­több ter­ro­ris­tát.

A párizsi terrortámadás és a brüsszeli robbantások után nyilvánvalóvá vált, hogy a terrorszervezetek hálózata Európa nagyvárosait is átszövi. A két merénylet után úgy tűnt, az európai terrorizmus melegágya Brüsszel Molenbeek negyede – a Combating Terrorism Center felméréséből viszont az derült ki, hogy a belga főváros mellett London, és még számtalan nagyváros adott külföldi harcosokat az Iszlám Államnak.

Ezek az európai városok a terrorizmus melegágyai
A fontosabb dzsihadista toborzási helyszínek (Forrás: Independent)

Elsősorban azokban a városokban jelennek meg a toborzók, ahol nagy számban élnek több generációs bevándorlók, akik rossz szociális helyzetben vannak, és úgy érzik, a társadalom peremére szorultak. A felmérés elkészítése során a szakemberek 850 európai harcos adatait elemezték, akik különböző szélsőséges terrorszervezetekhez csatlakoztak.

Ezek az európai városok a terrorizmus melegágyai 1
Fotó: Europress / Welayat Raqa – AFP

Antwerpen, Nizza, Szarajevó…

A felmérésből kiderül, hogy a legtöbb és legfőbb gócpontok Belgiumban, Hollandiában, Franciaországban és az Egyesült Királyságban találhatóak, de Németország, Bosznia-Hercegovina, Kanada, Ausztrália és – Ceutának köszönhetően – Spanyolország is felfért a listára.

A felmérés készítői szerint tehát sokkal sikeresebb lehet, ha a földrajzi-szociológiai szempontok mentén próbálják felszámolni a radikalizmust, mintha véletlenszerűen „lövöldöznének” a hatóságok a városok között. A szélsőséges nézetek ugyanis sokkal könnyebben ragadnak át a kiábrándult fiatalokra a barátaikról vagy családtagjaikról – tehát ha egy város ad egy külföldi harcost egy terrorszervezetnek, akkor nagy valószínűséggel fog még többet is. Főleg, ha abban a városban sok a sebezhető, esetleg bűnözői múlttal is rendelkező, bevándorló ősöktől született fiatal.

Ezek az európai városok a terrorizmus melegágyai 2
Fotó: Europress / Richele Umel – AFP

Mindenható toborzók

Bár az Iszlám Állammal az élen a terrorista csoportok megpróbálják kihasználni az internet adta lehetőségeket, és azon keresztül is terjesztik a propagandájukat, az elemzők szerint ez csak a kezdeti lökést adhatja meg a radikalizmusra hajlamos fiataloknak. Ahhoz, hogy tényleg elutazzanak Szíriába, kell egy ismerős, aki segítheti a terveiket – és itt jönnek képbe a toborzók.

Ők formálják a terroristajelöltek szélsőséges ideológiáit, és nem ritkán összehozzák a jelentkezőket hasonló terveket szövő, kiábrándult fiatalokkal. Így az sem ritka, hogy a toborzók – mint például a párizsi terrortámadások ötletgazdája, Abdelhamid Abaud – egyszerre több embert is küldenek az Iszlám Államnak.

A felmérés is azt támasztja alá, hogy a külföldi harcosok számára nem az iszlám radikális ága jelenti a motivációtsokan tisztában sincsenek a saría részleteivel. Megoldást keresnek a kilátástalanságra, kitaszítottságra – és ha ezt nem találják meg az európai városokban, Szíriába mennek.

És ha visszajönnek, fegyver van a kezükben, bomba pedig a testükön…

Forrás: Ripost

 

Hasonló hírek

Ők robbantották ki az offshore-botrányt

Edit

Halállistát készítenek a kárpátaljai magyarokról, a külügy bekérette az ukrán nagykövetet! Oszd meg!

Géza

Nem akarják ezt a Berlint az emberek, mondja a német pártelnök

Edit