Hirmagazin.eu
Főoldal » Ezek a világ legveszélyesebb városai, érdemes elkerülni
Külföld

Ezek a világ legveszélyesebb városai, érdemes elkerülni

AZ ENSZ és a Polgári Közbiztonsági és Büntetőjogi Tanács közös felmérés alapján minden évben listát ad ki a Föld legveszélyesebb városairól.

A kutatás elsősorban a százezer lakosra eső gyilkosságok számát veszi alapul. A külügyminisztérium konzuli szolgálata is folyamatosan figyeli a magyar állampolgárok számára nem ajánlott célországokat.

Az első húszból hét város a nemzetközi drogkereskedelem központi államából, Mexikóból kerül ki. A drogbandákhoz köthető gyilkosságok száma az AFP hírügynökség adatai alapján 2006 és 2018 között 200 ezer volt.

Az M1 Világ című műsorában egy helyi férfi arra figyelmeztetett: sem nappal, sem éjszaka

nem szabad hibázniuk a turistáknak az utcákon.

Ha valaki például úgy készít tájképet a telefonjával vagy a fényképezőgépével, hogy közben a felvételre rákerül egy bűntény vagy egy bűnöző, akkor a kép készítője bajba kerülhet.

Közép- és Dél-Amerika uralja a feketelistát

A mexikói városok között található a húszas lista első helyezettje is. A World Atlas adatai alapján Los Cabosban a százezer főre eső gyilkosságok száma 111,33-mal mind közül a legmagasabb.

A világ második legveszélyesebb városa a venezuelai Caracas nem sokkal csúszott le a tragikus dobogó tetejéről: itt 111,19 gyilkosság jut százezer lakosra. Egy venezuelai nő az M1 összeállításában elmondta, a helyi emberek számára teljesen természetesen a vérfoltok vagy akár egy ember holtteste az utcákon.

Külön kategóriába sorolhatók a brazil nagyvárosok, melyekben annyira rossz a közbiztonság, hogy 100 ezer lakosra körülbelül 60-100 gyilkosság jut.

Az egyetlen amerikai város a listán a Missouri állambeli Saint Louis, itt a köztörvényes bűnözés burjánzása mellett a fekete és a fehérbőrű lakosság közötti feszültség a fő probléma. A dél-afrikai Fokvárosban 25 évvel az apartheid bukása után szintén az etnikai feszültségek teszik veszélyessé a mindennapokat.

Sok országot és országrészt nem ajánl a turistáknak a külügyminisztérium

A turisták számára mégis a legveszélyesebb célpontok a háborús övezetek. A konzuli szolgálat weboldalánezekről a nyaralóknak nem javasolt országokról, és a fokozott biztonsági kockázatot jelentő térségekről is lehet tájékozódni.

A konzuli szolgálat jelenleg 45 ország egészére vagy egyes részeire nem javasolja a beutazást. A listára legrégebben India egyes államai, valamint

az indiai-pakisztáni határszakasz teljes hossza

került fel még 2008-ban,

a legfrissebb tag pedig Etiópia, melynek az eritreai, a szomáliai, a szudáni és a kenyai határvidékét, valamint néhány más térség látogatását nem ajánlja a konzuli szolgálat.

(Fotó: MTI/EPA)A konzuli szolgálat nem javasolja a beutazást Etiópia egyes térségeibe (Fotó: MTI/EPA)

A fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek listáján 76 állam neve szerepel. Olyan országok vagy országrészek kerültek ebbe a kategóriába, amelyeknél a Külgazdasági és Külügyminisztérium javasolja a térségbe utazó magyar állampolgárok számára a különös körültekintést és felkészülést az utazás előtt és a fokozott elővigyázatosságot az ott töltött idő alatt.

A külügyminisztérium azt is tanácsolja, hogy a körülmények javulásáig ezeket a térségeket lehetőleg ne látogassák és halasszák későbbre a magyar állampolgárok az utazást.

A turisták sok terrorfenyegetettségnek kitett helyre juthatnak el

A külügyminisztérium az egyes országok és térségek terrorveszélyeire is figyelmeztet. Mint írták, a szélsőséges ideológiák fennmaradása – és több helyütt térnyerése – bizonyos csoportok és főként a fiatalság körében tapasztalható radikalizáció az erőszakos cselekedeteknek olyan megnyilvánulásaihoz vezet, amelyek nem csak a konfliktusok résztvevőire, hanem a polgári lakosságra, a turistákra, a külföldi munkavállalókra nézve is

reális veszélyt jelentenek.

A terrorista cselekmények sajátossága, hogy nem hagyományos harcászati célpontok ellen, hanem védtelen személyek, polgári intézményi struktúrák ellen irányulnak. Különösen nagy az ilyen erőszakos cselekmények veszélye az akut válsággócokban, de olyan övezetek, intézmények is célpontok lehetnek, ahol a terrorcselekmények figyelemfelkeltő hatása különösen nagy – áll a konzuli szolgálat honlapján.

Arra is felhívták a figyelmet, a terrortámadások kiemelt célpontjainak számítanak a jelképértékkel bíró helyek, épületek, vallási központok, kormányzati és igazgatási épületek, a légi, közúti, vasúti és vízi közlekedési infrastruktúra, turisztikai központok, továbbá minden olyan hely, ahol emberek tömegben gyülekeznek.

hirado, m1

Hasonló hírek

Napokon belül döntenek a németek a tranzitzónákról

Edit

Öt óra után élve ástak ki egy embert a hó alól Ausztriában

Géza

Szász belügyminiszter: hamarosan jöhet a második migránsáradat

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------