Image default
Karácsony

Ezek a svédek kedvenc karácsonyi ajándékai

forrás: Kossuth Rádió, Közelről

A svédek kifejezetten törekednek a stresszmentes karácsonyra, ha valakik, ők igazán szeretik, amikor az ünnepi készülődés nyugalomban telik. Sok mindent meg is tesznek ennek érdekében, például lemondanak az ajándékok utáni hajszáról.

Svédországban december 25-e és 26-a az országos nyugalom napjai. Nagyon korán sötétedik, vagy fel sem kel a nap, különösen északon, a végtelen fenyvesekben. A svéd otthonok ünnepi színei a piros – a tűz és a fény jelképe –, a zöld – a fenyőé – és a fehér – a mindent beborító hóé.

Ezek a svédek kedvenc karácsonyi ajándékaiIllusztráció. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A svédek közül sokan már két hónappal korábban elkezdik az ünnepi készülődés – épp azért, hogy elkerüljék a rohanást és az azzal járó stresszt. A gyerekekkel az őszi erdőben zuzmót szedtek, mert az díszíti az adventi gyertyatartót. A hosszú novemberi estéken pedig sütöttek, főztek, képeslapokat és ajándékokat gyártottak. A gazdag skandináv országban a többségnek mindene, vagy szinte mindene megvan, nincs szükségük újabb tárgyakra.

 


Kossuth Rádió, Közelről
Ráadásul a sajtó is arra ösztönzi az embereket, hogy az újabb felesleges ajándékok helyett adják egymásnak azt, amiből mindenkinek kevés van: időt. Ezért nagy keletje van a kézzel kötött kesztyűknek, a meleg zokniknak, a díszes kenyereknek, a saját készítésű lekvároknak. Az ajándékokat nem csak gondosan becsomagolják, de a rákötözött cédulákra személyes versikéket is írnak. Akinek nincs tehetsége a rímfaragáshoz, az egy internetes program segítségével írhatja meg az ajándékkísérő verset.
A másik ajándék, amit a svédek előnyben részesítenek, az élmény: színházjegy, tornatermi belépő, masszázsjegy…

Vannak persze, akik tárgyakat ajándékoznak. A svéd kereskedelmi kutatóintézet már novemberben igyekszik kitalálni, hogy mi lesz az adott év toplistás ajándéka. Ennek több feltételnek is meg kell felelnie, például, hogy újdonság, vagy újra felfedezett tárgy legyen, sokba kerüljön, ha azonban olcsó, akkor nagy számban forgalmazzák, és a termék jelképezze a korunkat.

Hasonló hírek

Csodálatos Karácsonyi fényárban úszik esténként a Deák tér és környéke

Edit

Így készül szalvétából a legszebb karácsonyi asztaldísz + VIDEÓ

Edit

Advent negyedik vasárnapja

info