Hirmagazin.eu
Főoldal » Ezek a svédek kedvenc karácsonyi ajándékai
Karácsony

Ezek a svédek kedvenc karácsonyi ajándékai

forrás: Kossuth Rádió, Közelről

A svédek kifejezetten törekednek a stresszmentes karácsonyra, ha valakik, ők igazán szeretik, amikor az ünnepi készülődés nyugalomban telik. Sok mindent meg is tesznek ennek érdekében, például lemondanak az ajándékok utáni hajszáról.

Svédországban december 25-e és 26-a az országos nyugalom napjai. Nagyon korán sötétedik, vagy fel sem kel a nap, különösen északon, a végtelen fenyvesekben. A svéd otthonok ünnepi színei a piros – a tűz és a fény jelképe –, a zöld – a fenyőé – és a fehér – a mindent beborító hóé.

Ezek a svédek kedvenc karácsonyi ajándékaiIllusztráció. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A svédek közül sokan már két hónappal korábban elkezdik az ünnepi készülődés – épp azért, hogy elkerüljék a rohanást és az azzal járó stresszt. A gyerekekkel az őszi erdőben zuzmót szedtek, mert az díszíti az adventi gyertyatartót. A hosszú novemberi estéken pedig sütöttek, főztek, képeslapokat és ajándékokat gyártottak. A gazdag skandináv országban a többségnek mindene, vagy szinte mindene megvan, nincs szükségük újabb tárgyakra.

 

Ráadásul a sajtó is arra ösztönzi az embereket, hogy az újabb felesleges ajándékok helyett adják egymásnak azt, amiből mindenkinek kevés van: időt. Ezért nagy keletje van a kézzel kötött kesztyűknek, a meleg zokniknak, a díszes kenyereknek, a saját készítésű lekvároknak. Az ajándékokat nem csak gondosan becsomagolják, de a rákötözött cédulákra személyes versikéket is írnak. Akinek nincs tehetsége a rímfaragáshoz, az egy internetes program segítségével írhatja meg az ajándékkísérő verset.
A másik ajándék, amit a svédek előnyben részesítenek, az élmény: színházjegy, tornatermi belépő, masszázsjegy…

Vannak persze, akik tárgyakat ajándékoznak. A svéd kereskedelmi kutatóintézet már novemberben igyekszik kitalálni, hogy mi lesz az adott év toplistás ajándéka. Ennek több feltételnek is meg kell felelnie, például, hogy újdonság, vagy újra felfedezett tárgy legyen, sokba kerüljön, ha azonban olcsó, akkor nagy számban forgalmazzák, és a termék jelképezze a korunkat.

Hasonló hírek

A karácsonyi horoszkóp mindenki életében váratlan fordulatot ígér

Edit

Varázslatos kék fénnyel ragyogja be a Kossuth teret az ország karácsonyfája

Edit

Biztonsági készültségben zajlik a római karácsony

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!