Főoldal » Ezek a jelek arról árulkodnak, hogy a párod nem tisztel téged
Életmód hírek

Ezek a jelek arról árulkodnak, hogy a párod nem tisztel téged

Talán még a han­gos szó­nál is fá­jóbb lehet az érzés, hogy va­lami nincs rend­ben, hogy a másik nem ér­té­kel eléggé…

A szándéknál és az ígéreteknél is fontosabb kérdés egy kapcsolatban, hogy vajon a két fél tisztelettel bánik-e egymással. Azt gondolnánk, hogy a szerelem vagy éppen a szeretet elegendő ehhez, de sajnos önmagukban még az érzések sem nyújtanak garanciát arra, hogy a két fél teljes értékűnek érzi magát a kapcsolatban.

Ezek a jelek arról árulkodnak, hogy a párod nem tisztel téged

Mitől függ, hogy ki mennyire képes nyújtani?

A másik ember megbecsülése és az iránta mutatott tisztelet persze nem kell, hogy behódolást, királyi vagy királynői bánásmódot jelentsen. A hangsúly az emberi és partneri méltóság megőrzésére helyeződik inkább, melyet számtalan eszközzel fejezhetünk ki vagy éppen törölhetünk el egy kapcsolaton belül. Ennek háttere igen sok összetevőtől függ. Általában elmondható, hogy erősen befolyásolja az érzelmi intelligencia, a korábbi tapasztalatok, a neveltetés és szülői minta, az esetleges sérelmek, az empátia és persze a figyelem.

Ezek a jelek arról árulkodnak, hogy a párod nem tisztel téged 1

Miért fontos tréningeznünk magunkat?

Bár az élet sok területén jogos elvárás, hogy tiszteletünket a másik fél érdemelje vagy vívja ki, ez csak részlegesen igaz a párkapcsolatokra. Egy kapcsolat ugyanis arra a döntésre épül, hogy két felnőtt ember egymás mellett teszi le a voksát, kitárulkozik egymásnak, ezáltal pedig sebezhetővé és védtelenné is teszi olykor önmagát. A partner iránt érzett és kimutatott tisztelet tehát egyfajta biztonságos közeg, annak kinyilvánítása, hogy mindkét fél lehet gyenge, olykor hibázhat is, ez nem jelenti azt, hogy emberi méltóságát elfelejtenénk. Kivételes esetek természetesen itt is akadhatnak,ezek azonban túlmutatnak azokon a klasszikus, hétköznapi értelemben vett kapcsolatokon, melyekkel cikkünkben foglalkozunk.

Ezek a jelek arról árulkodnak, hogy a párod nem tisztel téged 2

Mi a következménye a tisztelet hiányának?

Amennyiben az egyik fél nem érzi megbecsülve és tisztelve magát, leggyakrabban három módon reagálhat erre.

1. Fokozatosan elbizonytalanodik saját magában, önmarcangolásba kezd, önbecsülése és önértékelése csorbát szenved, alárendelt szerepbe kerül.

2. Provokációval és támadással reagál, belső feszültsége a legváratlanabb helyzetekben tör utat magának, mellyel ő maga is tovább rombolja a kapcsolatot.

3. Kényszeres megfeleléssel igyekszik kivívni vagy visszanyerni a másik tiszteletét, ezzel azonban még inkább alárendeli saját magát.

Mik a tisztelet hiányának intő jelei?

Figyelem hiánya – a partner számára fontos élethelyzetek, gondolatok és érzések lekicsinylése, meg nem hallgatása, végső esetben teljes figyelmen kívül hagyása

Határok átlépése – a partner számára meghatározó törésvonalak rendszeres figyelmen kívül hagyása annak ellenére, hogy tudjuk, számára az adott terület kiemelt jelentőséggel bír

Kérések semmibevétele – a partner igényeinek és kéréseinek gyakori figyelmen hagyása annak ellenére, hogy azok méltányolhatók és teljesíthetők.

Ezek a jelek arról árulkodnak, hogy a párod nem tisztel téged 3

Az adok-kapok egyensúlyának felborulása – a partner által gyakorolt gesztusok elfogadása, ugyanakkor a viszonzás hiánya

Pozitívumok természetesnek vétele – a viszonzás hiányán túl a partner által gyakorolt gesztusokat az érintett fél magától értetődőnek veszi, úgy véli, hogy neki ez alapvetően jár, a bókok, a “köszönöm”, a “kedves tőled” szinte teljesen kikopnak a szótárából

Gúny vagy megalázás – a partner kárára történő túlzó viccelődés, a rajta való élcelődés vagy gúny nem csak nyilvánosan, de a négy fal közt is komoly tiszteletlenség jele

Személyeskedés – a partner érzékeny pontjainak feszegetése, tulajdonságára vagy személyiségére vonatkozó kritikák rendszeres megfogalmazása, különösen akkor, ha a beszélgetés vagy vita alapvetően konkrét problémára kellene, hogy koncentráljon

Ezek a jelek arról árulkodnak, hogy a párod nem tisztel téged 4

Hanyagolás és elhanyagoltság – ápolatlanság, igénytelenség, nemtörődömség állandósulása

Szexuális önzés – az együttlétek során állandósuló önzés nem csupán az intimitás csökkenése, hanem partnerünk lelki és testi vágyainak semmibe vétele

Mitévők legyünk, ha ezeket a jeleket tapasztaljuk?

A felsorolt példák természetesen nem teljes körűek. Személyiségtől és a kapcsolat minőségétől függően változatosak lehetnek, a lista pedig sajnos akár tovább is bővíthető. Ha azonban az a gyanúd akár a leírás, akár megérzésed alapján, hogy érintett vagy a kérdésben, akkor legjobb, ha őszintén elbeszélgetsz pároddal. Fontos, hogy érzéseidet indulatoktól és személyeskedéstől mentesen fogalmazd meg, felhánytorgatás helyett pedig a megoldásra koncentráljatok. Ne feledd: elképzelhető, hogy mindössze átmeneti nehézségről van szó, ahogyan az is előfordulhat, hogy párodat bántja valami, és ennek tüneteit tapasztalod. Ha azonban érzésed állandósul, a beszélgetések pedig nem vezetnek eredményre, akkor érdemes elgondolkoznod, vajon biztos olyan kapcsolatban kívánsz-e élni, amely csorbítja méltóságodat. Hosszú távon ugyanis az élet minden területére kivetül az a negatív térerő, amibe belekerülsz: párod felé a nagy megfelelni akarás mindentől elvonja a figyelmed.

– szép lassan elkopnak mellőled a barátaid

– beszűkölnek a kapcsolataid, egyre kevesebbet törődsz családtagjaiddal

– mivel párod nem tisztel, nem fognak tisztelni a gyerekeid sem, így irányíthatatlanná válik a családod

– magad maradsz otthon a feladatokkal, egyre élesedő konfliktusok közepette, hosszú távon totálisan kimerülsz, mert párod nem fog melléd állni konfliktushelyzetekben

– végül a teljesítményed rovására megy az otthoni káosz, munkádat is elvesztheted

– a bajok testi tünetekben is megjelennek: kialvatlanság, magas vérnyomás, szívritmus zavar…

Tényleg ezt akarod?

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Mondd csak, mit képzelsz?! Férfi kontra nő…

Mazsi

Így tanítsd meg az agyad arra, hogy 1 perc alatt elaludj este

Mazsi

Napi egy orgazmussal a rák ellen

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------