Hirmagazin.eu
Főoldal » Ez már hivatalos: Elképesztő dologra bukkantak a Jupiter egyik holdján
Csillagászat, űrkutatás

Ez már hivatalos: Elképesztő dologra bukkantak a Jupiter egyik holdján

Né­hány napja a NASA már meg­szel­lőz­tette, hogy nagy be­je­len­tésre ké­szül a Ju­pi­ter egyik hold­já­val kap­cso­lat­ban. Meg­tet­ték…

Az eltelt pár napban sokan találgatásokba bocsátkoztak a bejelentéssel kapcsolatban. Többekben felmerült, hogy a NASA végre rábukkant a földönkívüli élet nyomaira… Persze a várakozások túlzóak voltak, de a felfedezés akkor is szenzációs. Bebizonyosodott, hogy a folyékony víz van a Jupiter Europa nevű holdjának jégpáncélja alatt.

Ez már hivatalos: Elképesztő dologra bukkantak a Jupiter egyik holdján

A szakemberek már eddig is tisztában voltak azzal, hogy az égitest jégből van, és feltételezték a folyékony víz jelenlétét a mélyben. Egy alkalommal az egyik műholdjuk felvételein észlelték, hogy gejzír tört a felszínre… most azonban kétség kívül bebizonyosodott, hogy a hold fagyott felszíne alatt bizony nagy mennyiségű folyékony víz, vagyis egy hatalmas óceán található.

A tudósok szerint, ahol folyékony víz van, ott nagy a valószínűsége annak, hogy valamiféle élet is kifejlődhetett…

Először az tűnt fel a kutatóknak, hogy az Europa jege különös anomáliák nyomait viselik magán. Az égitest jege ráadásul sötétebb, mint bármilyen más jég a Naprendszerben. A NASA éppen ezért alaposabban utána nézett ezeknek a furcsaságoknak.

Arra a megdöbbentő jelenségre derítettek fényt, hogy az Európa jegének repedésein időnként, egyes helyeken folyékony víz szivárog ki. Ez az első eset, hogy ilyesmit sikerült megfigyelni a Naprendszerben.

Ez már hivatalos Elképesztő dologra bukkantak a Jupiter egyik holdján 1

Ez pedig felveti annak lehetőségét, hogy a jövőben expedíciót küldenek az Europára, hogy közelebbről is megvizsgálja a vízfolyásokat. Eddig azért nem került terítékre a hold meglátogatása, mert bonyolult, és költséges lett volna megfúrni a vastag jégpáncélt, de így, hogy a víz szabadon bugyog fel a felszínre, lényegesen leegyszerűsödik a kutatómunka.

Ha sikerülne egy robotszondának landolnia a jégplanétán, közvetlenül vizsgálhatná a feltörő víz összetételét, és rögtön kiderülne, hogy van-e élet a jégpáncél alatti hatalmas óceánban. A NASA berkein belül több kutató már most úgy véli, hogy földönkívüli életformákra fognak bukkanni…

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

A hétvégén tetőzik az Orionidák meteorraja

Géza

Újabb felfedezést tett a Marson a Curiosity

Géza

A Mars lakhatóvá válhat, ha először mikrobákkal „fertőzzük meg”

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!