Főoldal » Ez már hivatalos – A cukor az agy káros drogja!
Életmód hírek

Ez már hivatalos – A cukor az agy káros drogja!

Dextróz, fruktóz, laktóz, maltóz, glükóz. Mind cukornevek. Sőt, igazából több, mint 50 névvel illethetik a lényegében kémiai tulajdonságai szerinti cukrot.

A nagy kérdés, valóban árt az egészségnek?

Alapvetően két cukorról beszélhetünk. A jó, azaz a természetesen előforduló cukorról és arról, amely finomított formában  az élelmiszerekhez van adva.

A cukor (beszéljünk ez alatt most a glükózról) alapvető tápanyag a szervezet számár, hiszen elsősorban ebből képes energiát nyerni a működéséhez. Először mindig a cukorhoz “nyúlunk” ha energiafelhasználásról van szó. Ezt a vérből vagy a cukorraktárakból (glikogén – májban és izmokban) használjuk fel.

Akkor van gond, hogy ha a bevitelével túlzásba esünk és már nem cukorraktár (glikogén), hanem egyre több zsír is keletkezik belőle. Amellett a rendszeres és hirtelen ingadozó vércukor a vele társuló inzulinkiugrásokkal komolyan árthat a szervezetnek. Krónikus betegségek képében ütközhet ki a későbbiekben.

Mennyi az annyi?

Lényegében mennyi cukrot szabadna elfogyasztani egy nap?

Az általános ajánlás szerint ez maximum 9 teáskanál (36g) lenne férfiak és 6 teáskanál (24g) nők esetében. Tanulmányok kimutatták azonban, hogy az átlagos cukorfogyasztás 22 teáskanál (88g) naponta. Ezt a természetes cukortartalmú élelmiszereken felül visszük be.

A megnövekedett cukorfogyasztás könnyedén vezethet elhízáshoz, gyermekek körében is. A magas telített zsír és cukortartalmú étrend alapvető változásokat okozhat az agyműködésben és az ingerületátvivő anyagok termelésében. A következő hatásokat fejtheti ki.

Tanulás és memória

Tanulmányok bizonyították, hogy a magas cukor és telített zsírtartalmú étrend képes elősegíteni az oxidatív stresszt, amely sejtkárosodáshoz vezet. Scott Kanoski, a Purdue Egyetem Biológia Tanszékének docense patkányokon végzett kísérletet. Három napon keresztül magas cukor és zsírtartalmú étrenden tartotta őket és megfigyelte, hogy a hippokampuszuk (tanulásért és memóriáért felelős rész az agyban) funkciójában változás következett be. A patkányok nem tudták megtalálni a labirintusban az ételt.

Függőség

Kutatók bebizonyították, hogy a cukorfüggőség létező dolog. A cukorfogyasztás hatására növekszik a dopamin nevű anyag termelése, amely jutalom-érzést kelt az agyban. Minél több szabadul fel a szervezetben, annál érzéketlenebbé válunk rá és egyre többet igénylünk ugyanakkora hatás eléréséért.

Depresszió és szorongás

Egy függőség komoly hangulatingadozásokat képes okozni, főleg akkor, ha megpróbálunk leállni az addikció tárgyával. A cukor kivonás az étrendből hasonlóan képes elvonási tüneteket okozni, mint például fejfájást, vágyakozást, hidegrázást és szorongást.

Forrás: tudasfaja.com

Hasonló hírek

71,5 millióval lett valaki gazdagabb a héten a hat találatosának köszönhetően

Géza

Szülők figyelem: Furgonnal akarják elcsalni a magyar gyerekeket

Mazsi

A kutatók szerint ez az 5 szokás segítségedre lehet abban, hogy 12 évvel tovább élj!

Mazsi