Image default

Márciusig még újra virágozhat a ciklámened. Mutatjuk, hogyan érheted el, hogy ismét virágba boruljon. Nem bonyolult, de ennél a szépséges növénynél is van néhány dolog, amire oda kell figyelned. Meglátod, megéri!

A cikláment másodszor is virágzásra bírni nem nehéz, de vannak feltételei. Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy biztosítsd az évi rendes pihenését. Akárcsak te, ő is nyáron szeret szabadságra menni.

Késő tavasszal

Ekkor kezdenek lassan elsárgulni a ciklámen levelei. Hagyd abba a tápoldatozást, és folyamatosan csökkentsd az öntözést. Kapjon egyre kevesebb vizet. Amikor már az összes levél sárgára váltott, teljesen hagyd el az öntözést. A gumó még mindig elegendő nedvességhez jut a sárguló levélből. Hagyd teljesen elszáradni.

Nyári pihenő

Ez már biztos, így virágzik másodszor is a ciklámened 1

Helyezd a növényt a ház leghűvösebb szegletébe. A pihenés alatt nincs szüksége különösebben fényre. A levegő hőmérsékletét vedd figyelembe, és ne a fényviszonyokat, amikor helyet keresel neki. Nem szükséges rendszeresen öntözni. Figyelj arra, hogy a gumó azért ne száradjon ki, ne aszalódjon össze. Maradjon kemény és sima.

Késő nyár

Ez már biztos, így virágzik másodszor is a ciklámened 2

Augusztus végén, szeptember elején a ciklámened kipihenten nyújtózik párat, és már csak arra leszel figyelmes, hogy új levelecskék kezdenek kibújni.

Öntözés: Alaposan öntözd meg ekkor. Fél óra múlva öntsd ki, amit felfog az alsó gyűjtőtányér. Annyiszor adj neki vizet, ahányszor földjének felső 1-2 cm-ét száraznak találod. A legjobb, ha a vizet a tányérba öntöd, és egy idő után kilöttyinted, amit nem szívott fel.

Tápoldat: Havonta egyszer virágzást elősegítő tápoldatot adj neki. Gondosan kövesd a csomagoláson közölt használati utasítást.

Hely: Költöztesd növénykédet a lakás déli, keleti vagy nyugati ablakába. A világos, de nem napsütötte helyet szereti. Hamarosan megpillanthatod az új virágokat is.

Virágzás elnyújtása

Ez már biztos, így virágzik másodszor is a ciklámened 3

Úgy tudod a már kinyílt virágokat minél hosszabban virágzásban tartani, ha kiszolgálod ciklámened két gyengéjét:

1. Éjjelre hűvös levegő: Imádja, ha éjszaka 5-10 fok körüli hőmérséklet veszi körül. Ha fűtött lakásban tartod, legalább éjjelre költöztesd egy hidegebb helyiségbe. Melegben levelei elsárgulnak, virágai lehullanak.

2. Elszáradt virágok: Ha látod, hogy valamelyik virága már elnyílt, csípd le. Ezzel megkíméled a növényt, hogy a halódót is táplálja. A sárguló leveleket is távolítsd el.

Másodszori virágzás

Ez már biztos, így virágzik másodszor is a ciklámened 4

  • Az első virágzás után hagyj egy kis pihenőt a növénykédnek. Annyi is elég, mialatt minden levele elszárad.
  • Ezután kezdd el újra öntözni, és amikor kibújnak az első levelek, ültesd friss földbe.
  • Az újabb virágzás alatt öntözd és tápoldatozd rendszeresen, pont úgy, mint előzőleg.

Ha ezeket a tanácsokat követed, márciusig is dúsan hozhatja virágait a ciklámened!

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Télen így fűtöm fel 27 fokra a lakást, szinte fillérekért – VIDEÓ

Mazsi

Variációk tűzrakóra

info

Fantasztikus és elegáns nappali ötletek

Edit