Image default
Karácsony

Ez lehet a megoldás, ha rosszul sül el a karácsonyi meglepetés

forrás: CsP – hirado.hu

Előfordult már Önnel, hogy szenteste, a családi idill kellős közepén, amikor a karácsonyfa alatti csomagokat már megszabadította a csomagolóanyagtól, a benne rejlő ajándék kicsit másként okozott meglepetést, mint ahogy azt várta? Nem működött a drága tévé, nem nyerte el a tetszését a divatos ruhadarab, vagy éppen olyan könyvet kapott, amely már megvolt a gyűjteményben. Esetleg Ön ajándékozott ilyeneket. Mit tehetünk, ha nem úgy sikerült a meglepetés, ahogy az tervezve volt? Hasznos fogyasztóvédelmi tanácsok az ajándékvásárláshoz.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság minden évben nagyszabású ellenőrzéseket végez annak érdekében, hogy minimálisra szorítsa az ünnepek alatti bosszúság lehetőségét. Egy elromlott karácsonyi izzó, vagy egy lejárt szavatosságú élelmiszer hamar meg tudja zavarni a karácsonyi idillt. Nincs ez másként idén sem, a hatóság már megkezdte az ünnepek előtti ellenőrzési sorozatát, főként a termékbiztonságra és a fogyasztók vagyoni érdekeltségeinek védelmére koncentrálva. Nem árt azonban tisztázni azt is, milyen jogok illetnek meg minket, vásárlókat.

Ez lehet a megoldás, ha rosszul sül el a karácsonyi meglepetés
(MTI-fotó: Kallos Bea)

Blokk nélkül ne távozzunk

Minden vásárlás után ajánlott ellenőrizni, kaptunk-e blokkot, nyugtát vagy számlát. Ha igen, akkor meg kell őrizni a papírt, hisz később csak így tudjuk bizonyítani, hogy az adott kereskedőnél vettük a terméket. A fogyasztóvédelmi hatóság közleménye szerint, több panasz is érkezett hozzájuk annak kapcsán, hogy a vásárlók blokk helyett csak egy számítógépből kinyomtatott szalagot kaptak, amelyen sem az áru pontos megnevezése, sem a vásárlás helye nem szerepelt. Reklamálásra csak blokkal, nyugtával vagy számlával van lehetőségünk.

Hiba nélkül kevés esélyünk van

Tudnunk kell azt is, hogy hibátlan terméket nem kötelesek visszavenni tőlünk, hiába kaptuk ajándékba, és nem tetszik. Vannak azonban olyan üzletek, ahol ezt is megteszik. Ilyen esetben érdemes a visszavásárlás, vagy kicserélés feltételeit a fizetés előtt kideríteni, és a vásárlást igazoló dokumentumra ráíratni. Később így biztosan tudjuk majd igazolni a korábbi ígéreteket.

Hamar cselekednünk kell

Ha olyan terméket vásároltunk, vagy éppen kaptunk ajándékba, amely jótállás alá esik, akkor, hiba esetén, a beszerzéstől számított három munkanapon belül érvényesíthetjük csak csereigényünket. Amennyiben a hiba akadályozza a rendeltetésszerű használatot, a kereskedő köteles kicserélni az árut. Semmiképp sem hivatkozhat arra, hogy egyébként meg lehetne javítani azt.

Ha olyan meglepetésben részesülünk, amelyet már december elején megvettek, de csak karácsonykor derül ki, hogy hibás, akkor kicsúszva a három munkanapból, már nem cserélik azt ki, jótállással viszont bevizsgálják majd. A 10 ezer forint feletti műszaki cikkeket ezért ajánlott közvetlenül a vásárlás után kipróbálni, és mindenképp ellenőrizni kell, hogy megkaptuk-e a pecséttel érvényesített jótállási jegyet. Azon termékeknél, amelyek nem tartoznak a kötelező jótállás hatálya alá, a vásárlástól számítottan 2 évig élhetünk szavatossági igényeinkkel. A többi között ilyenek a ruhák, a cipők, illetve a 10 ezer forint alatti műszaki cikkek.

Az internetre más szabályok vonatkoznak

Ha nem üzletben vásárolunk, különleges jogok illetnek meg minket. Az interneten vagy például termékbemutatókon beszerzett termékek esetében ugyanis, ha meggondoltuk magunkat, a kézhezvételtől számított 14 napon belül indoklás nélkül elállhatunk a szerződéstől, még akkor is, ha az áru egyébként hibátlan; kivételt képeznek ez alól azonban például az élelmiszerek. Az elállási szándékot már a kézhezvétel előtt is bejelenthetjük, amennyiben viszont átvesszük az árut, úgy elállás esetén a termék visszajuttatásának költsége általában minket terhel. Online vásárolt termék minőségi kifogásával kapcsolatban is 2 évig jelezhetjük problémánkat.

A karácsonyi roham előtt érdemes minél előbb elküldenünk a megrendelésünket, mert számos esetben előfordul, hogy nem érkezeik meg az áru időben, ami keresztülhúzhatja a karácsonyi számításokat – figyelmeztetett a fogyasztóvédelmi hatóság.

Ez lehet a megoldás, ha rosszul sül el a karácsonyi meglepetés
(MTI-fotó: Balázs Attila)

Külföldön bármi előfordulhat

Az ünnepi meglepetéseket sokan egy-egy külföldi utazás során szerzik be, vagy rendelik meg egy másik országból. Az ilyen vásárlásokra speciális feltételek vonatkoznak. Az Európai Unión kívülről rendelt termékek után bizonyos esetekben ÁFA-t és vámot is fizetni kell, amitől lényegesen megdrágulhat az ajándék. Más EU-s országokban, vagy ott székelő webáruházaktól való rendeléskor a fogyasztói jogok tartalma alapvetően megegyezik a magyar szabályokkal, de az igényérvényesítési határidő, a hiba okával kapcsolatos bizonyítási teher országonként eltérhet; a magyarországi szabályoknál akár kedvezőbb is lehet. Arra is számítani kell, hogy hiba esetén, magyar ügyfélszolgálat híján, a kapcsolatfelvétel nehezebb lehet, bár probléma esetén az Európai Fogyasztói Központ ingyenes segítséget nyújt. Külföldi vásárláskor érdemes figyelnünk arra is, hogy van-e magyar nyelvű menürendszer és használati útmutató a termékhez, illetve megegyeznek-e a műszaki szabványok a hazaival. A legtöbb esetben itthon nem vállalnak ingyenes szervizelést, mert az itteni szervizek nem állnak szerződéses kapcsolatban a külföldi eladóval. Ez újabb költségeket és bonyodalmakat eredményezhet számunkra.

A tapasztalatok szerint, az ünnepi időszak előtt sok új külföldi székhelyű webáruház kezdi meg működését, kifejezetten a fogyasztók megkárosítása céljával. Ajánlott ezért mindig meggyőződnünk a kiválasztott webshop megbízhatóságáról, olvassuk el a fórumokon elérhető értékeléseket, és óvakodjunk a csábító ajánlatoktól!

 

Hasonló hírek

10+1 praktikus tanács tapasztalatlan sütisütőknek

Edit

Öt horoszkópjegy, akire nagy pénz vár még karácsonyig! Nézd meg, benne vagy-e

Edit

Csernus hihetetlen őszintesége a Karácsonyról! Így lehet boldog ez az ünnep!

Edit