Image default
Egészség - betegség

Ez félelmetes: rákkeltő, radioaktív jód lebeg Európa felett

Elhallgatott nukleáris balesetről, titkos katonai kísérletről suttognak. Magyarországon egyelőre senki nem nyilatkozik az ügyben… A Ripost megmérte a háttérsugárzást Budapesten!

Radioaktív jód jelenlétét mutatták ki a levegő mérésekor Európa több országában, például Csehországban, Ausztriában és Németországban is – adta hírül több nyugat-európai lap. Az okokra egyelőre nincs magyarázat.

Ez félelmetes: rákkeltő, radioaktív jód lebeg Európa felett

Skandinávia felől érkezett a jód-131-es izotóp. Ez mesterséges anyag, ami jellemzően nukleáris robbantások, atomerőmű-balesetek után kerül a levegőbe, ezért is olyan aggasztó a jelenség. A jód 131 rákkeltő, a csernobili katasztrófa után is emiatt szaporodott meg a pajzsmirigyrákos esetek száma az érintett területeken. Ugyanakkor a rákgyógyításban is használják, éppen a rákos szövetek elpusztítására!

Ez félelmetes: rákkeltő, radioaktív jód lebeg Európa felett

Egyelőre semmi hír nincs arról, vajon mi okozhatta a jód-131 megnövekedett jelenlétét. Az angol és a német lapok elhallgatott nukleáris balesetről vagy titkos katonai kísérletről találgatnak.

Perger András, a Greenpeace energetikai szakértője szerint igen kis mennyiségről van szó.

Az érzékeny műszerek szerencsére már ezt a kis eltérést is kimutatják.

Ugyanakkor ez az eset is felhívja a figyelmet arra, hogy ha bárhol nukleáris baleset történik, nincsenek határok, csak a kiszabadult radioaktív anyag mennyiségétől és az időjárástól függ, hol jelent veszélyt az elszabadult anyag – figyelmeztet. – Valóban fontos kérdés, hol és mi történt, miért nem szóltak.

A Ripost Geiger-Müller-számlálóval megmérte a háttérsugárzást Budapesten. Ha kíváncsi vagy, milyen eredményre jutottunk, s ez mit is jelent, olvasd el a csütörtöki lapszámban!

 

Hasonló hírek

Kiütéssel győz a torma, simán leveri a mustárt!

Mazsi

Veszélyes szúnyogok röpködnek Magyarországon

Mazsi

ÚJ mérgező növény terjed hazánkban – hatalmas és komoly égési sérüléseket okoz!

info