Hirmagazin.eu
Főoldal » Ez az illatos fűszer rejtheti a hosszú élet titkát
Egészség - betegség

Ez az illatos fűszer rejtheti a hosszú élet titkát

Lehet egyet­len fű­szer a hosszú élet titka? Úgy tűnik, igen! A roz­ma­ring­ban gaz­dag ét­ren­det ku­ta­tók jöt­tek rá az össze­füg­gésre egy olasz fa­lu­ban, ahol szinte min­denki 100 évig él.

A kutatók a Salerno közelében fekvő Acciaroli falu nyugdíjasait vizsgálták – nem véletlenül, hiszen az ezer lelkes faluban legalább 300 százéves, vagy annál is idősebb ember él. Az időseknek ráadásul az Alzheimer-kórtól és a szívbetegségektől sem igen kell tartaniuk. A tengerparti falucska lakóinak életében egyvalami közös: mindenki komoly mennyiségben fogyasztja a rozmaringot.

Ez az illatos fűszer rejtheti a hosszú élet titkát
Egy olyan szép helyen, mint Acciaroli, mindenki szívesen élne 100 évig (Fotó. Pinterest)

Korábban azt gondolták, hogy ez a jelenség egyszerűen a közismerten egészséges mediterrán diétának köszönhető, ám közelebbről megnézve kiderült, hogy a falu kulináris hagyományaiban komoly szerep jut ennek a kedvelt fűszernövénynek.

Persze az sem mellékes, hogy a helyiek sokat tartózkodnak a friss levegőn, és keveset autóznak – általában gyalog mennek vásárolni és munkába – akár a közeli hegyeken keresztül.

Ez az illatos fűszer rejtheti a hosszú élet titkát 1
A rozmaring lenne a titok? (Fotó. Pinterest)

Az amerikai Alan Maisel professzor kutatócsoportja elsőként készíthet felméréseket a faluban. A tervek szerint a helyiek étrendjét, életmódját vizsgálják majd az eddigieknél is részletesebben, ezen kívül pedig kérdőívek segítségével kérdezik ki a 100 éven felüli lakosokat, akiktől vérmintát is vesznek. Ez utóbbi segítségével a genetikai tényezőkre is szeretnének fényt deríteni. A vizsgálat eredményei remélhetőleg az egész világon alkalmazható egészségügyi tanácsok lesznek.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Életbiztosítással ér fel, ha sok céklát fogyasztunk

Mazsi

Emelkedik a császármetszések aránya az EU legtöbb országában

info

Figyeljünk oda a magas vérnyomásra!

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------