Hirmagazin.eu
Főoldal » Ez az igazi 22-es csapdája: létszámleépítés az állami szférában, megnövekedett munkateher, felmondások – De így vajon ki dolgozik majd?
Belföldi hírek

Ez az igazi 22-es csapdája: létszámleépítés az állami szférában, megnövekedett munkateher, felmondások – De így vajon ki dolgozik majd?

Budapest — Már közel másfél évtizede próbál leszámolni a mindenkori kormányzat a hazánkban kiemelkedőnek számító bürokráciával annak érdekében, csak egy jóval „kisebb államot” kelljen finanszírozniuk az adófizetőknek, ám a leépítések ellenére mindeddig nem sikerült jelentős átalakítást megvalósítani.

Pedig szakértők mellett már a munkaadók, valamint a kormány egyes tagjai is hasonló lépéseket javasolnak.

Ezúttal az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke dobott követ az állóvízbe, aki egy minap tartott konferencián az általa irányított szervezetben végrehajtott „hatékony létszámgazdálkodás” mellett érvelt.

– Az állami szféra még mindig túl nagy Magyarországon, túl sok embert alkalmaznak még napjainkban is – jelentette ki Domokos László (54), aki felidézte: az ÁSZ nemrégiben 15 százalékkal csökkentette dolgozóinak számát. Mint Horváth Bálint szóvivőtől megtudtuk: a számvevőszéktől közös megegyezéssel távozó munkavállalók elhelyezkedését az ÁSZ fejvadász cégekkel segítette. „A hatékony állam és a bürokráciacsökkentés a kormány nem titkolt célja: kevesebb bürokráciát, kevesebb bürokratát akarunk. A cél az, hogy kizárólag csak annyian dolgozzanak a központi közigazgatásban, mint amennyire feltétlenül szükség van, tehát kevesebb tisztviselő legyen, de magasabb bérért” – írta megkeresésünkre a Miniszterelnökség.

A grafikon azt mutatja, hogy az elmúlt évben mekkora létszámleépítést jelentettek be az egyes minisztériumoknál /Grafika: Séra Tamás

A helyzetet azonban bonyolítja, hogy a közszférát ugyancsak egyre kritikusabb munkaerőhiány sújtja, és nem csak az egészségügyi, illetve rendvédelmi ágazatban. Sajtóhírek szerint egyes fővárosi kormányhivatalokban például olyannyira kevesen dolgoznak már, hogy vidékről kellett ügyintézőket utaztatni Budapestre, ám ennek ellenére is sok helyen hosszú sorok kígyóznak.

Épp ezért a leghatározottabban ellenzi a létszámleépítés bármilyen formáját a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének alelnöke, aki szerint csak a különféle hivatalokban négyezer fő hiányzik.

– A létszámhiány miatt egy ügyintézőnek sokkal többet kell dolgoznia, a megnövekedett munkateher miatt pedig sokan felmondtak, így annak, aki maradt, még több feladata lett. Elbocsátások helyett éppen hogy több emberre lenne szükség, mivel így nem lehet megfelelő módon kiszolgálni az ügyfeleket – mondta lapunknak Árva János.

A KSH adataiból egyébként az látszik, hogy aligha lett „kisebb az állam” az elmúlt években: az állami szférában tavaly mintegy 707 ezren dolgoztak, ezerrel többen, mint egy évvel korábban, ám azt még nem tudni, a tavalyi leépítések után mennyit változott a számuk.

Új program 

– Ha kikerül az államigazgatásból 10-20 ezer ember, akkor ők viszonylag könnyen át tudnak csoportosulni a jellemzően magasabb béreket kínáló versenyszférába. Ott ugyanis jelentős munkaerőhiánnyal küzdenek – mondta a Blikknek Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke, aki programmal segítené az elhelyezkedésüket.

Forrás: Blikk.hu

 

Hasonló hírek

Megújult a rendőrség épülete Békéscsabán (A cikk videót tartalmaz)

Géza

Gyászol Magyarország: Elhunyt a csodálatos magyar művész

Mazsi

PM Orbán holds talks with the President of the Republic of Albania / Orbán Viktor az albán államfővel tárgyalt

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!