Hirmagazin.eu
Főoldal » Ez az autóhitelesek esélye
Belföldi hírek

Ez az autóhitelesek esélye

51144 398367 1000x700

Forrás: M1/Ma reggel | 2015. 02. 10. 09:54:00

A kockázatfeltáró nyilatkozat lehet a kulcs, vagy mert nincs, vagy, mert rossz – hívta fel a figyelmet az ügyvéd a Ma reggelben. Bihari Krisztina azt is hangsúlyozta, behajtó nem jöhet sem pénzért, sem autóért, mert ilyen intézmény Magyarországon egyszerűen nem létezik.

A kockázatfeltáró nyilatkozat lehet az autóhitelesek egyik kapaszkodója, vagy azért, mert nincs, vagy, mert formai, tartalmi okok miatt támadható – mondta el a keddi Ma reggelben az ügyvéd. Ahhoz, hogy egy kockázatfeltáró nyilatkozat a bíróság elé kerülhessen, három feltételnek kell teljesülnie – hangsúlyozta Bihari Krisztina. Az első, hogy a nyilatkozat írásba legyen foglalva, a második, hogy a szerződés a forintkölcsönnél kedvezőbb, a törvény szerint 4,5 százalék körüli kamatot tartalmazzon, ebben az esetben ugyanis a kockázatok a devizaadóst terhelik, azaz az árfolyamváltozás terheit korlátok nélkül neki kell viselni, ha az írásban megkötött kockázatfeltáró nyilatkozat tartalmazza ezt – hívta fel a figyelmet a fontos részletekre a szakember, aki ugyanakkor még nem találkozott ilyen kockázatfeltáró nyilatkozattal.

Az ügyvéd emlékeztetett arra is, hogy hogy a Kúria tavaly nyáron jogegységi döntést hozott az ügyben, ám a legfelsőbb bírói fórum olyan (OTP-s) szerződéseket vizsgált, amelyek a kockázatfeltáró nyilatkozatot írásban rögzítették, és bankban pénzügyi szakemberek előtt ismertették, írták alá. A Kúria azonban – tette hozzá az ügyvéd – valószínűleg nem találkozott még gépjármű-kereskedésekben aláírt, nyomtatványszerű devizahitel-szerződésekkel, ezek ugyanis szinte egyáltalán nem tárják fel a kockázatokat, vagy, ha igen, csak egy fél mondat erejéig érintik az árfolyamváltozás lehetőségét, és annak terhét az autósok vállára teszik.

A szakember ezért azt tanácsolja az érintett, devizahitelt felvevő autósoknak, más választásuk nem lévén, mindenképp forduljanak bírsághoz, ha ugyanis nincs ilyen kockázatfeltáró nyilatkozat, vagy annak tartalma nem felel meg a követelményeknek, akkor az adós nem viseli az árfolyamváltozást. Ez két dolgot jelent: vagy a szerződéskötés idején alkalmazott árfolyamon kell elszámolni vele, vagy egyáltalán nincs devizahitel-szerződése, azaz az abban szereplő forintösszeg a kiindulás.

Arra a felvetésre, hogy mindezek ellenére „behajtók” próbálják a hitellel terhelt autókat lefoglalni, az ügyvéd hangsúlyozta: a behajtó intézménye Magyarországon nem létezik, ezt a fogalmat a pénzügyi szektor kreálta, amikor a lízingcégek szerződéseket kötöttek más gazdasági társaságokkal, és ezek megbízottjai emberei kopogtatnak az adósoknál a pénzért vagy az autóért. Az ügyvéd felidézte azt is: gépjárművek visszavételének a Szegedi Ítélőtábla három héttel ezelőtti döntése értelmében egyetlen módja van, a polgári per.

Ezek a „behajtók” ezért nem is zaklathatják az embereket, nem kaphatnak meg banktitoknak minősülő adatokat, nem tudhatnak lakcímet, telefon- és rendszámot, nem ismerhetik a hitel részleteit sem, nem értesíthetik a szomszédokat, és nem léphetnek fel fenyegetően, mert az önhatalmú birtokba vétel, akárcsak a banktitok védelme, bűncselekmény is lehet. Az adós gépművét csak végrehajtó viheti el, pénzt is csak ő vehet el, ehhez azonban egy végrehajtható okirat kell, amelyet viszont csak egy adós által elbukott per eredményezhet, ilyen papírral azonban a lízingcégek az esetek többségében ma nem rendelkeznek – magyarázta Bihari Krisztina ügyvéd a Ma reggelben.

Hasonló hírek

Új részletek a Budapesten elfogott terroristáról

Géza

Gulyás: Magyarországot meg kell védeni az illegális migrációtól

Géza

Nyolc oldalas válaszban csapott oda a kormány a migrációt fokozni akaró Európai Bizottságnak

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!