Hirmagazin.eu
Főoldal » Ez az állatbetegség akár az emberre is átterjedhet
Állatvilág

Ez az állatbetegség akár az emberre is átterjedhet

forrás: Hajnal-táj / Kossuth Rádió

A rühesség elsősorban az emlős állatok és az emberek külső élősködők által okozott fertőző bőrbetegsége, de a madarak között is előfordul.

 állatbetegség

Ezek az apró, szabad szemmel nem, vagy alig látható paraziták a megtámadott állatok bőrének felületi rétegében vándorolnak, eközben pedig alagútszerű járatokat vájnak – magyarázta Mátray Árpád állatorvos a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

A szakember elmondta: ezzel a gazdaszervezetnek súlyos, viszketéssel és jellegzetes bőrelváltozással járó gyulladást okoznak. Kezdetben a bőr kipirul, megduzzad, majd erőteljesen korpásodik és durva ráncokat vet. Valamennyi vadon élő emlős, valamint házi és társállatfaj fertőződhet rühatkákkal.

Számos rühatkafajt ismerünk, melyek többségére gazdaspecifikussága jellemző. Vannak emellett rühatkafajok, melyek nem csupán egy állatfajban tudnak megtelepedni, hanem más, számukra idegen fajok egyedeinek erőteljes ellenállóképesség-csökkenése esetén azokon is okozhatnak bőrelváltozásokat – emelte ki az állatorvos.

Ilyen lehet a kutyában és rokonaiban – rókában, farkasban – élősködő sarcoptes vagy a macskában élősködő és leggyakrabban a fülrühességet okozó notoedres faj.

Rájuk nézve viszonylag optimális viszonyok között megbetegíthetik még az embert is – hívta fel a figyelmet Mátray Árpád.

Az embernél jelentkező tünetek jellemzője a bőr felszínén esetenként megjelenő atkák, illetve lárváik által okozott, mikroszkopikus méretű mechanikai károsodások, heves viszketés, gyulladásos folyamat kialakulása, ami főleg éjszaka, a meleg ágyban jelentkezik és a tűrhetetlenség határát súrolja.

A paraziták okozta mechanikai bőrsérülésekhez másodlagosan baktériumos, és/vagy gombás fertőzések is társulhatnak.

A tünetek jelentkezése esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni a szakszerű ellátás végett. A kezelést a háziorvos és állatorvos irányítása mellett atkaölő szerek többszöri alkalmazásával ki kell terjeszteni egyrészt a beteg személyekre, a velük együtt élő társállatokra, másrészt azokra a textíliákra, ágyneműkre, alsóneműkre is, melyek a beteg testével közvetlenül érintkeztek – mondta el Mátray Árpád.

 

Hasonló hírek

Máris őszt jósolnak a jászberényi medvék!

Mazsi

Hónapokon keresztül verték a kutyát, mielőtt a menhelyre került.. – videó

Géza

Eldőlt, kié a híres majomszelfi

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!