Hirmagazin.eu
Sporthirek

Ez a magyar kardvívás évezredes trükkje – ide veled, régi kardunk!

A híres magyar kardforgatók sorába került harmadik olimpiai győzelmével Szilágyi Áron. Nemcsak a hozzáállása olyan, mint Hunyadinak, Kinizsinek, Zrínyinek vagy Bercsényinek, de a tipikus kardforgató mozdulatok is, melyek ősi harcművészetünk részei. Ez az, amit ő szintén továbbvisz.

Még több sporthír!

Szilágyi Áron történelmet írt: ő az első kardvívó, aki 3 olimpián is diadalmaskodott a fegyvernemben, a magyar kardvívás hagyományát viszi tovább. A Magyarságkutató Intézet meglepő kollázzsal gratulált neki, egy sorba emelve őt Hunyadi Jánossal, Kinizsi Pállal, Zrínyi Miklóssal és Bercsényi Miklóssal, híres kardforgatóinkkal.

Magyarságkutató Intézet – Facebook

De ez nem csak egy jópofa vicc: tényleg van egy folytonosság a régi harcosaink, hőseink és a mai vívóink között – mondta a ripost7-nek Hidán Csaba László régész-történész, a Károli Gáspár Református Egyetem adjunktusa, harcművészet-oktató, az Aranyszablya Történelmi Vívóiskola alapítója,a magyar kardvívás szakértője.

A szakember hangsúlyozza: az egyik harc, a másik sport, ezért nem lehet teljesen összehasonlítani őket, de ahogy a híres magyar kardforgató vitézeink és Szilágyi Áron forgatja a fegyvert, abban vannak hasonló, speciálisan magyar elemek.

Még több sporthír!

„A magyar kardhasználatban van egyfajta folytonosság. A vívóedzők a magyar sportvívásban sokszor katonatisztek voltak, akik hozták magukkal azt, amit a katonaságnál tanultak – ebben pedig benne van a teljes kardforgató hagyományunk, a honfoglaló magyaroktól a végvári vitézekig. Van erre konkrét példám is: amit a magyar sportvívók gyakran használtak és használnak, azt fonákvágásnak nevezzük, ez az, ami régen a szablyáknál a fokélvágás volt. A nyugatiak például nem vagy alig használják ezt a mozdulatot, de a magyar sportvívók igen„ – magyarázza a szakember azt a tipikus mozdulatot, amit használt Hunyadi, Kinizsi, Zrinyi és Bercsányi, és használ nak a magyar kardvívók is.

„Nyilván ez ma már nem arról szól, hogy levágja az ellenfél ujjait vagy felsőcombot hasítson, de maga a mozdulat évszázadokon át „beidegződött” a magyar katonákba, majd a katonaedzőkön keresztül a magyar sportvívókba is” – tette hozzá.

magyar kadvívás

A tipikus mozdulat mellett a hozzáállásban is van folytonosság a magyar hősök és Szilágyi Áron között.

Még több sporthír!

„A felkészítés, maga a sportvívás pszichológiája, a küzdőszellem, a figyelem attól kezdve, hogy fegyver van a kezemben és szembenézek az ellenféllel – tetőtől talpig néznem kell. Ehhez nyiván kell egy embertípus, kell egy tehetség, és jó hozzá az évszázados katonai hagyományunk„ ecsetelte a harcművészeti oktató.

Posta Sándor a párizsi olimpián „törlesztett Trianonért”

Az első világháború utáni első olimpia 1924-ben Párizsban volt. Ott egy híres magyar kardvívó, Posta Sándor aranyérmet nyert. Nem is akárhogy: az utolsó menetben hazai, vagyis francia ellenfele volt és csak francia bírák voltak. Ő azt mondta: legalább ezzel törlesztett Trianonért… Posta Sándor egyébként szintén katonatiszt volt, harcolt és súlyosan meg is sérült az első világháborúban.

ripost

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Ez már háború? Storck és Dzsudzsák összecsap

Mazsi

Bár Ronaldo kihagyott egy tizenegyest, a Juventus bejutott a kupadöntőbe

Géza

Kiderült, kivel játszhat a Fradi a BL-be jutásért..

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------