Hirmagazin.eu
Főoldal » Ez a kö­vet­kez­mé­nye annak, hogy lövik a fel­hő­ket Ma­gyar­or­szág­ról – videók
Időjárás

Ez a kö­vet­kez­mé­nye annak, hogy lövik a fel­hő­ket Ma­gyar­or­szág­ról – videók

Messze fe­lül­múlta a hoz­zá­fű­zött re­mé­nye­ket a jég­eső el­leni ma­gyar rend­szer. Har­mad­annyi a jég­kár és ki­seb­bek a jég­da­ra­bok, ami­óta ezüst-jo­did­dal lövik a fel­hő­ket.

Nem­csak a me­ző­gaz­da­ság­ban érez­hető a ha­tása, a rend­szer védi a há­za­kat, az au­tó­kat és a kis­ker­te­ket is.

A kánikulát hidegfront és az azzal érkező zápor, zivatar törte meg, néhol jeges eső is esett. A cseresznye nagyságú és annál kisebb jégszemekből rövid idő alatt jelentős mennyiség gyűlt össze, ami a déli országrészben beborította a kerteket, utcákat is. Azonban sokkal nagyobb lett volna a baj, ha nem működik a jégeső elleni magyar rendszer!Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kiépített és tavaly május óta üzemeltetett országos jégkármérséklőnek köszönhetően csak elvétve fordult elő dió nagyságú jég.

Fotó: MTI

Míg hazánkban a május végi heves viharokat legfeljebb borsó és cseresznye nagyságnyi jégeső kísérte, addig az országhatártól 80-100 kilométerre található Zilahon és Nagybányán 5 centiméter átmérőjű jég hullott, a Délvidéken pedig még egy órával a vihar elvonulását követően is jégdarabok borították az út szélét. Június végén pedig Kassán pusztított jégverés, a 7 centiméteres jégdarabok beverték az autók szélvédőjét. Ezzel szemben hazánkban a jégkármérséklő rendszenek köszönhetően többnyire csak borsó és cseresznye nagyságú jeget észleltek. Így a pusztítás mértéke sokkal kisebb és kevesebb a mezőgazdaságban okozott kár is.  De nemcsak a mezőgazdasági területeken van hatása, megmenekülnek a házak és a kocsik is.

Mindez számokban is kimutatható: idén júniusig 1417 hektárra jelentettek be jégkárigényt, tavaly, a rendszer indulásának évében 3700 hektárra. 2017-ben, amikor még egyáltalán nem működött a rendszer, 7700 hektárt vert el a jég.

A 2 milliárd forintért kiépített és évente 1,5 milliárd forintból üzemeltetett rendszer már működésének első évében több tízmilliárd forintnyi kárt előzött meg, a jégkár 70 százalékkal kevesebb, úgy, hogy  az elmúlt három évtized legviharosabb tavasz végének, nyarának voltunk az elszenvedői. Ez nemcsak azt jelenti, hogy kisebb a gazdák kára, hanem azt is, hogy több, ezáltal pedig olcsóbb a termés – ami a vásárlók számára is kedvező.

Idén már április közepén üzembe helyezték a jégmentesítőt, és lecserélték a rendszert működtető számítógépet egy ötször gyorsabb szuperszámítógépre. A riasztási adatokat szolgáltató Országos Meteorológiai Szolgálat a korábbinál is részletesebb előrejelzést küld a kezelők számára.

Az egész országot lefedi

Mint ahogy arról a  beszámolt, először Európában a teljes országra kiterjedő jégkármérséklő rendszert telepítettek  Magyarországon tavaly májusban.A talajgenerátorok meleg levegő segítségével ezüst-jodid molekulákat juttatnak a felhőkbe, ahol a párarészecskék kicsapódnak, így csak kis méretű jégszemek keletkeznek.

Ezek többnyire elolvadnak, mielőtt a földre érnének. 986 talajgenerátort helyeztek el egymástól tíz-tíz kilométerre, így az egész ország területét lefedték. A generátorok egy része automata, másik részüket a helyi gazdálkodók kezelik.Számukra egy szoftver segítségével közvetlenül az Országos Meteorológiai Szolgálattól érkezik a friss, kifejezetten jégesőre vonatkozó előrejelzésA tapasztalatok alapján az elmúlt egy évben továbbfejlesztették a rendszert. Bár teljes jégmentességet semmiféle eljárás nem biztosíthat, az új technológia garantáltan csökkenti a lehulló jégdarabok méretét.

ripost

Hasonló hírek

Nyoma se lesz a télnek a jövő héten

Edit

Zivatarokkal érkezik a hidegfront kedden

Géza

Fehérbe borult az ország tegnap (A cikk videót tartalmaz)

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------