Image default
Időjárás

Ez a kö­vet­kez­mé­nye annak, hogy lövik a fel­hő­ket Ma­gyar­or­szág­ról – videók

Messze fe­lül­múlta a hoz­zá­fű­zött re­mé­nye­ket a jég­eső el­leni ma­gyar rend­szer. Har­mad­annyi a jég­kár és ki­seb­bek a jég­da­ra­bok, ami­óta ezüst-jo­did­dal lövik a fel­hő­ket.

Nem­csak a me­ző­gaz­da­ság­ban érez­hető a ha­tása, a rend­szer védi a há­za­kat, az au­tó­kat és a kis­ker­te­ket is.

A kánikulát hidegfront és az azzal érkező zápor, zivatar törte meg, néhol jeges eső is esett. A cseresznye nagyságú és annál kisebb jégszemekből rövid idő alatt jelentős mennyiség gyűlt össze, ami a déli országrészben beborította a kerteket, utcákat is. Azonban sokkal nagyobb lett volna a baj, ha nem működik a jégeső elleni magyar rendszer!Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kiépített és tavaly május óta üzemeltetett országos jégkármérséklőnek köszönhetően csak elvétve fordult elő dió nagyságú jég.

Fotó: MTI

Míg hazánkban a május végi heves viharokat legfeljebb borsó és cseresznye nagyságnyi jégeső kísérte, addig az országhatártól 80-100 kilométerre található Zilahon és Nagybányán 5 centiméter átmérőjű jég hullott, a Délvidéken pedig még egy órával a vihar elvonulását követően is jégdarabok borították az út szélét. Június végén pedig Kassán pusztított jégverés, a 7 centiméteres jégdarabok beverték az autók szélvédőjét. Ezzel szemben hazánkban a jégkármérséklő rendszenek köszönhetően többnyire csak borsó és cseresznye nagyságú jeget észleltek. Így a pusztítás mértéke sokkal kisebb és kevesebb a mezőgazdaságban okozott kár is.  De nemcsak a mezőgazdasági területeken van hatása, megmenekülnek a házak és a kocsik is.

Mindez számokban is kimutatható: idén júniusig 1417 hektárra jelentettek be jégkárigényt, tavaly, a rendszer indulásának évében 3700 hektárra. 2017-ben, amikor még egyáltalán nem működött a rendszer, 7700 hektárt vert el a jég.

A 2 milliárd forintért kiépített és évente 1,5 milliárd forintból üzemeltetett rendszer már működésének első évében több tízmilliárd forintnyi kárt előzött meg, a jégkár 70 százalékkal kevesebb, úgy, hogy  az elmúlt három évtized legviharosabb tavasz végének, nyarának voltunk az elszenvedői. Ez nemcsak azt jelenti, hogy kisebb a gazdák kára, hanem azt is, hogy több, ezáltal pedig olcsóbb a termés – ami a vásárlók számára is kedvező.

Idén már április közepén üzembe helyezték a jégmentesítőt, és lecserélték a rendszert működtető számítógépet egy ötször gyorsabb szuperszámítógépre. A riasztási adatokat szolgáltató Országos Meteorológiai Szolgálat a korábbinál is részletesebb előrejelzést küld a kezelők számára.

Az egész országot lefedi

Mint ahogy arról a  beszámolt, először Európában a teljes országra kiterjedő jégkármérséklő rendszert telepítettek  Magyarországon tavaly májusban.A talajgenerátorok meleg levegő segítségével ezüst-jodid molekulákat juttatnak a felhőkbe, ahol a párarészecskék kicsapódnak, így csak kis méretű jégszemek keletkeznek.

Ezek többnyire elolvadnak, mielőtt a földre érnének. 986 talajgenerátort helyeztek el egymástól tíz-tíz kilométerre, így az egész ország területét lefedték. A generátorok egy része automata, másik részüket a helyi gazdálkodók kezelik.Számukra egy szoftver segítségével közvetlenül az Országos Meteorológiai Szolgálattól érkezik a friss, kifejezetten jégesőre vonatkozó előrejelzésA tapasztalatok alapján az elmúlt egy évben továbbfejlesztették a rendszert. Bár teljes jégmentességet semmiféle eljárás nem biztosíthat, az új technológia garantáltan csökkenti a lehulló jégdarabok méretét.

ripost

Hasonló hírek

Borús idővel folytatódik a tavasz

Edit

Kiadta a meteorológia a piros riasztást: Durva, mit jelent ez a fokozat

Mazsi

Hatalmas károkat okozott a tegnap esti vihar az északi megyékben – videó

Géza