Image default
Csillagászat, űrkutatás

Ez a Holddal kapcsolatos egyik legnagyobb valaha tett felfedezés! (A cikk videót tartalmaz)

A NASA bejelentette, hogy ez egy mérföldkő. Nem gondolták, hogy EZ lehet az égi szomszédunkon.

Korábban is felmerült a léte, de eddig egyetlen kutatás sem bukkant rá, ne tudták megerősíteni a létezését. Vízjeget észleltek a Hold felszínén tudósok, akik azt állítják, hogy felfedezésük határozott bizonyítékokkal támasztható alá.

A vízjeget, amely valószínűleg ősi eredetű, a Hold északi és déli sarkán figyelték meg a kutatók, akik a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című folyóiratban publikálták tanulmányukat.

A kutatás eredményeit az indiai Csandrajáan-1 űrszonda egy műszerének adataira alapozták. Az első Hold-körüli pályára állított indiai űrszonda 2008-2009-es küldetése alatt a Hold ásványtani feltérképezését végezte.

Az indiai szonda fedélzetének ásványokat feltérképező Moon Mineralogy Mapper (M3) eszköze a felszínen jelen lévő vízjég három jellegzetes sajátosságát is azonosítani tudta.

Az M3 nemcsak a jégtől elvárt fényvisszaverő tulajdonságot mutatta ki, de képes volt közvetlenül mérni azt a jellegzetességet, ahogy a vízjég molekulái elnyelik az infravörös fényt.

Ennek alapján különbséget tudott tenni a folyékony víz, a pára és a szilárd jég között.

Forrás: NASA

Hasonló hírek

Sós folyóvíz van a Mars felszínén

Edit

Rákos sejtekkel harcoló fehérjéket fedeztek fel

info

Az Apollo indulása

info